fbpx
MOS-ovi podjetni talenti – Beesmetic
14/09/2019
Država partnerica Črna Gora: “S Slovenci smo si v marsičem podobni …”
15/09/2019

KOLUMNA SEJEMSKEGA POPOTNIKA / Do nove hiše na MOS-u v enem dnevu

Parcelo imam, dovoljenje imam, papirji so urejeni. Sedaj pa zame najzahtevnejši del. Najti in izbrati prave izvajalce, da opravi vsa potrebna dela, da se bo lahko nova družina preselila v svojo čisto prvo hišo. Tip gradnje je prva večja odločitev, ki jo je potrebno sprejeti. Glede na tip bi lahko gradnjo razdelili v dve večji skupini. Zidane in montažne hiše. Seveda odločitev ni tako enoznačna, saj pri obeh tipih obstaja še veliko podtipov in variacij, a se za zdaj osredotočimo samo na osnovo. Najpomembnejši dejavniki, ki jih je potrebno pretehtati, so: cena, trajanje gradnje, energijska varčnost in vpliv na okolje in življenjska doba. Odločitev vsekakor ni lahka. Vsak od omenjenih objektov ima svoje prednosti in slabosti. Kratki nasvet, ki ga lahko ponudim: če nimate časa in imate denar, je prava odločitev montažna hiša. V primeru, da pa imate čas in določeno netipsko rešitev za vaš bodoči objekt, pa se raje odločite za klasično, zidano hišo.

Sam sem se podal v gradnjo montažne hiše. To pa še ne pomeni, da je zame vse rešeno. Osnova bo postavljena, potem pa ostaja še ogromno izbire. Potrebno bo poiskati ogromno rešitev, da bo bivalna klima kar najboljša in da se bomo doma res počutili, kot doma. Na MOS-u bom res lahko preveril vse kar me zanima. Plan je, da si ogledam vse možnosti vhodnih in garažnih vrat, potrebno bo poiskati mizarja za izdelavo notranjega pohištva, izvajalca za stavbno pohištvo, ureditev okolice, zelo pa me zanima tudi pametni dom.

 

Za ogrevanje je že pred časom padla odločitev toplotne črpalke, danes pa sem se izvedel, da bi dobil še boljši izkoristek s podzemno sondo, ki jo navrtajo pod zemljo in od tam črpa energijo. Ogrevanje pa bo kombinacija talnega in stenskega gretja.

 

Nato sem se odpravil v halo D, kjer kraljuje stavbno pohištvo, okna, vrata in senčila ter garažna vrata vseh možnih oblik. Glede oken sem že dobil nekaj informacij, danes pa so mi pri MIK-u dokončno potrdili, da je edina prava in pametna izbira montaža troslojnih oken, ki najbolje zadržujejo toploto notri in hrup zunaj. Glede garažnih vrat mi je bilo predvsem pomembno, da so varna, tako proti vlomilcem kot tudi za otroke, če se kateri izmed njih znajde na njihovi poti.

   

 

 

 

 

 

 

Ob sprehodu skozi hale sem našel tudi popolno ograjo, ki bo varovala našo novogradnjo. Veliko odlične izbire, kar pa je najpomembnejše odličnih svetovalcev in tehnikov, ki s tabo delijo izkušnje iz terena in prakse.

 

Korak se mi je ustavil ob podjetju, ki izdeluje celostne rešitve za pametni dom. Ključno je, da se za rešitev odločim pred zaključkom gradnje, saj je potrebno vso inštalacijo skriti podometno in se to najbolj elegantno uredi že v fazi planiranja oziroma gradnje. Za razliko od “do it yourself” rešitev, vam oni ponujajo rešitev, ki je preprosto razširljiva, ponuja slovensko podporo in je visoko integrirana v samo inštalacijo. Tako uporabniki ne potrebujejo posebnega tehnološkega znanja, da lahko upravljajo luči, rolete, ogrevanje in druge funkcije hiše. Prednost je ravno v tem, da še vedno ohranimo fizična stikala, ki jih lahko uporabljamo kot običajno, brez telefonov, tablic … a so kljub temu, vsi povezani v omrežje, kar omogoča pripravo različnih scenarijev, upravljanje na daljavo in varčevanje z energijo.

 

Glede na vse možnosti, kakovostne in konkurenčne izvajalce ter trg visokotehnoloških materialov in rešitev za gradnjo lahko stoodstotno potrdim, da star slovenski rek “Prvo hišo gradiš za sovražnika, drugo za soseda, tretjo pa zase,” na MOS-u zagotovo ne drži več.

 

WEB FAIR