fbpx
Od hloda do polizdelka in izdelka
11/09/2019
Za uspeh so potrebni znanje, pogum in vztrajnost!
12/09/2019

MOS-ovi podjetni talenti 2019 – Opti.Space in Tishler

Pisarna na vsakem koraku

Mladi podjetniki se velikokrat srečajo s težavo, da si na začetku njihove podjetne poti ne morejo privoščiti svojih ali najetih poslovnih prostorov ali prostora za srečanja s strankami, saj to običajno predstavlja velik del fiksnih stroškov. Pred enako dilemo sta se znašli tudi ustanoviteljici podjetja Opti.Space Apolonija Kurent Lebar in Sabina Veronika Golob.

 

“Smo kot Airbnb, za razliko, pa smo namenjeni oddajanju poslovnih prostorov oziroma za vse prostore namenjene dejavnosti,” na kratko svojo platformo opiše Golobova. “Preko spletne platforme omogočamo, da lahko ljudje rezervirajo prostor za svojo dejavnost na točno določen dan in uro in tako plačajo prostor samo za čas, ki ga dejansko uporabljajo,” novo platformo opisujejo ustanoviteljice. Na Opti.Space lahko oddamo ali najamemo pisarne, sejne sobe, prostore za sprejem strank, dvorane, telovadnice …

 

V zadnjih letih se koncept deljenja virov močno uveljavlja v svetu. Po večjih mestih že lahko zasledimo različne oblike “car sharinga”, različnih “co-working” pisarn … saj je le takšen model vzdržen za mlade podjetnike in ustvarjalce, da finančno zmorejo takšno breme. Če vzamemo primer pisarne, je le ta običajno zasedena 8 ur na dan, ostalih 16 ur ni v uporabi, stroški pa zaradi tega niso manjši. Opti.Space rešuje to težavo na način, da se pisarna uporablja tudi takrat, ko se drugače ne bi. Najemniki si na ta način zagotovijo ugoden prostor za delo, takrat ko ga potrebujejo, najemodajalci pa zmanjšajo stroške in tudi pomagajo drugim.

 

“Sistem je že živ, sedaj pa delamo na pridobivanju ponudnikov prostorov,” svoje delo na MOS-u opisuje Golobova. “Na MOS-u ciljamo tako na ponudnike, kot tudi na uporabnike.” Po besedah ustanoviteljic je njuna predstavitev na MOS-u zelo uspešna, saj sta pridobili že veliko kontaktov in nekaj novih kupcev. Platforma je bila zagnana letos junija, tako da je vse to šele začetek.

 

Lesena očala za vedno

 

“Sva dva Štajerca, ki imama proizvodnjo ročno izdelanih lesenih očal in trgovino na Bledu,” svoje podjetje Tishler predstavi ustanovitelj Nejc Leskovar. Tishler ima svojevrstno filozofijo, da ustvarjajo najboljše produkte za svet, ne na svetu. To pa sploh ni prazna floskula, saj fantje in dekleta stremijo k trajnostnemu razvoju in uporabi obnovljivih materialov. Takoj nam je bilo jasno, da je to res, ko smo v roke prejeli vizitko direktorja, ki je bila natisnjena na brusni papir, ki se uporablja za obdelavo lesa.

 

“Naša posebnost je, da so vsa očala izdelana ročno in da vsak kos izdela posameznik od začetka do konca,” razlaga direktor Leskovar. Le na takšen način lahko zagotovijo kakovost in garancijo, ki traja kar 3 leta. “V tem smo edinstveni, sploh v segmentu lesenih očal. Če gledamo pa celoten trg, je povprečna garancija 1-2 leti,” komentira trenutno stanje na trgu Leskovar.

 

“Vsi naši produkti so izdelani iz okolju prijaznih materialov, tudi etuije delamo iz recikliranih odpadkov,” razlaga trajnostno politiko podjetja Leskovar. “S tem gledamo predvsem na to, da so produkti dobri za okolje, delavce in skupnost.” zanimivo je bilo slišati, da bodo podlago, ki jo uporabljajo za sejemski pod, po sejmu uporabili za posebno linijo sejemskih etuijev za očala.

 

Prisotno na MOS-u so komentirali zelo pozitivno in navdušujoče. “Cilj nam je, da vzpostavimo prepoznavnost blagovne znamke in na dolgi rok utrdimo blagovno znamko, da postanemo sinonim odlične kakovosti in trajnostnih produktov.” Poleg spletne prodaje si lastijo tudi trgovino in delavnico na Bledu, kjer si lahko kupci ogledajo postopek izdelave očal. “Na MOS-u smo zelo zadovoljni z obiskom, pridobili smo že veliko naročil in pridemo prihodnje leto zagotovo nazaj.” še zaključuje Leskovar.

 

 

 

WEB FAIR