fbpx
52. MOS bo vse postavil na glavo
10/09/2019
KOLUMNA SEJEMSKEGA POPOTNIKA / “Virtualni minister”
10/09/2019

Slovenci na Kitajsko z visokimi tehnologijami

»Slovenska podjetja so na Kitajskem zelo cenjena. V pogodbi s Kitajci smo kot prioritetno opredelili sodelovanje na področju visokih tehnologij, posebej pa smo izpostavili področje zimsko športne industrije za potrebe olimpijskih iger v Pekingu leta 2022,« je pred uradnim začetkom slovensko – kitajskega poslovnega foruma in B2B srečanja v okviru 52. MOS dejala Tanja Drobnič iz SPIRIT Slovenija.

 

Slovenija in Kitajska vzorne diplomatske odnose razvijata vse od osamosvojitve Slovenije pred 28 leti.

Obe državi sta bili zelo dejavni ne le na področju politike, ampak tudi na področju krepitve gospodarskega sodelovanja. “Da bi okrepili gospodarsko sodelovanje med Kitajsko in Slovenijo, SPIRIT Slovenija izvaja aktivnosti vse od leta 2007, ko smo s kitajskimi agencijami (Agencija za spodbujanje naložb Ministrstva za trgovino Ljudske republike Kitajske v 2007, Šanghajski odbor za razvoj tujih naložb (FID) leta 2008, Šanghajski center za razvoj proizvodnje malih podjetij v letu 2009, Mednarodni center za prenos tehnologij Peking (ITTC) leta 2012, Center za usposabljanje CCPIT leta 2016 in CCPIT Ningbo leta 2019) začeli graditi partnerske odnose s podpisi memorandumov o soglasju,” je ob otvoritvi poslovnega foruma poudarila direktorica SPIRIT Slovenija Ajda Cuderman.

Odlična podpora slovenskim podjetjem, ki se odločajo za poslovanje na velikem kitajskem trgu, je bilo tudi odprtje predstavništva slovenskega gospodarstva v Šanghaju. Gre v bistvu za organizacijsko enoto SPIRIT Slovenija, ki od leta 2010 nadaljuje delovanje na Veleposlaništvu Republike Slovenije in predstavlja zelo pomembno podporo pri izvajanju gospodarske diplomacije, ki jo vodi Ministrstvo RS za zunanje zadeve.

 

“303,6 mio € slovenskega izvoza na Kitajsko, 1,1 mia € kitajskega izvoza v Slovenijo v letu 2018, 278 slovenskih izvoznikov na Kitajsko, od katerih jih ima 14 na Kitajskem svoja predstavništva (med drugim Iskra, Gorenje, Krka, Domel, Elan, Etol, Sinoslo in druge …) ter razširitev neposrednih tujih tujih naložb s Kitajske na Slovenijo v letih 2016 in 2018 so dejstva, ki dokazujejo, da so poslovni odnosi med Kitajsko in Slovenijo zelo pomembni,” je še dodala Cudermanova.

 

Slovenska podjetja se čedalje bolj zavedajo, da je Kitajska odlična priložnost ne le za prodajo svojih izdelkov ali storitev na velikem trgu, ki ga predstavlja 1,4 milijarde ljudi, ampak tudi za ustanovitev podjetij. Po drugi strani ima Slovenija več naložbenih projektov, ki bi lahko bili zanimivi za kitajske vlagatelje. To je razlog, da SPIRIT Slovenija daje močan poudarek kitajskemu trgu in zato v letošnjem letu izvaja številne dejavnosti.

Med drugim tudi Slovenski forum inovacij. “Vemo, da je slovenski trg majhen in da se morajo inovatorji zavedati, da se je potrebno slej kot prej že od zgodnje faze razvoja obrniti na tujino. Z memorandumom o sodelovanju z ITTC v Pekingu, ki smo ga podpisali, smo želeli podpreti slovenska inovativna podjetja.

Kar 40 slovenskih podjetij je že predstavilo svoje dejavnosti in možnosti za sodelovanje s kitajskimi podjetji,” je povedala Cudermanova in dodala še: “Ker menim, da je gradnja industrijskih parkov na Kitajskem ali v Sloveniji najboljši način za razvijanje zaupanja med podjetji obeh trgov, močno podpiram idejo o gradnji industrijskih parkov. Iz Kitajske smo prejeli več podjetniških pobud za spodbujanje ustvarjanja industrijskih parkov slovenskih podjetji na Kitajskem. Vendar od industrijskih parkov nismo dobili dovolj natančnih informacij o tem, kaj točno naj bi nudila slovenskim podjetjem, zato v preteklosti nismo mogli prevzeti odgovornosti za njegovo promocijo (med slovenskimi podjetji).”

 

SPIRIT Slovenija je sicer glavna slovenska agencija za implementacije na področju neposrednih tujih naložb, internacionalizacije in podjetništva, inovacij ter tehnološkega razvoja. Njeno poslanstvo je dvigniti raven podjetniške kulture in vzpostaviti učinkovit sistem ukrepov, namenjenih izboljšanju konkurenčnosti, spodbujanju inovativnosti, pomoči slovenskim podjetjem pri vstopu na tuje trge in vzpostavljanju upravnega in poslovnega okolja, ki je prijazno tujim naložbam. Letošnji poslovni forum v okviru 52. MOS je izpeljala v sodelovanju z veleposlaništvom RS v Pekingu in kitajskim veleposlaništvom v Sloveniji, slovenska in kitajska podjetja pa vabi, naj izkoristijo vse možnosti, ki jih  MOS ponuja, da bi bilo mednarodno poslovanje še uspešnejše.

 

Saj veste, kako so si bili enotni podjetniki lani, ko so dejali: “Če vas ni na MOS-u, ne obstajate”. Zato, obiščite kitajske podjetnike v hali A in si poiščite priložnosti za poslovno sodelovanje.

 

WEB FAIR