fbpx
KOLUMNA SEJEMSKEGA POPOTNIKA / “Virtualni minister”
10/09/2019
Vesoljsko središče na MOS-u
11/09/2019

Slovenski satelit na poti v vesolje

Osrednji razstavni prostor Ministrstva za izobraževanje, znanosti in šport je tudi letos postal Stičišče znanosti in gospodarstva. Predstaviti so prvi slovenski satelit Trisat, ki že čaka na izstrelitev v vesolje, idejo o mestu napajanem iz obnovljivih virov, bionične sklepe, bionične vsadke za izboljšanje človeškega telesa in še mnoge druge tehnološke novosti.

 

Vsem obiskovalcem je na ogled postavljen dvojnik satelita Trisat, ki je plod slovenske ideje, dela in proizvodnje. Satelit že čaka na izstrelitev v vesolje, kjer bo potem predvidoma 3 leta opravljal svoje poslanstvo. Satelit je zmožen fotografirati, s pomočjo posebnih kamer, tudi čez meglo, z njim je mogoče zaznavati razlitje nafte v oceanih, zaznava pa tudi vulkanske izbruhe na podlagi dima. Satelit bo ob začetku namenjen znanstvenemu raziskovanju, kasneje pa dopuščajo tudi možnost komercialne uporabe.

“Menim, da je to zelo dober način povezovanja gospodarstva in znanosti,” je po ogledu razstavnega prostora komentiral minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo. “Želel bi, da bi tega bilo več, želel bi tudi, da vse tisto kar naše raziskovalne organizacije in inštituti ustvarijo, pa naj bodo to prototipi ali inovacije, pride do industrijske proizvodnje in v produktno fazo doma v Sloveniji. Ne pa da mi naredimo inovacijo, nato pa jo proizvaja nekdo drug,” razlaga svoj pogled na problematiko dr. Pikalo. “To je tisto, kar na koncu daje dodano vrednost in seveda krepi celotno gospodarstvo,” še povzame minister.

 

Trendi zadnja leta kažejo, da se mladi vedno bolj zanimajo za tehnične in naravoslovne smeri izobrazbe, zato skrbi za mlad kader ni. Seveda pa je še vedno pomembna interdisciplinarnost. “Predvsem pa ne smemo pozabiti, da v povezovanju gospodarstva in znanosti družboslovna znanja pridejo še kako prav,” svoje videnje na zadevo predstavi dr. Pikalo. “Govorimo o menedžerskih sposobnostih, o komunikacijskih sposobnostih in vsem tistem, kar je pomembno, kajti samo produkt, da bi podjetje uspelo in delovalo je potrebno še veliko več.”

 

WEB FAIR