fbpx
Slovenija uspešna le, če se odpira v svet
13/09/2019
KOLUMNA SEJEMSKEGA POPOTNIKA / “Ne povem vam svoje ideje, ker mi jo boste ukradli!”
14/09/2019

Sporočilo za javnost MMZ ob 9. Dnevu gospodarske diplomacije

Na 52. MOS-u v Celju je danes potekal 9. Dan gospodarske diplomacije. Dogodek, ki  se ga je udeležili veleposlaniki in ekonomski svetovalci drugih držav akreditirani v RS ter predstavniki slovenskih podjetij, se je začel s skupinskim ogledom sejma. Sledil je poslovni dogodek, ki je bil osredotočen na predstavitev aktivnosti slovenske gospodarske diplomacije v prihodnjem obdobju. Država partner na 52. MOS v Celju je Črna gora.

 

Udeležence dogodka so uvodoma nagovorili Nina Ermenc Pangerl, članica Upravnega odbora Celjskega sejma, dr. Miro Cerar, podpredsednik vlade in minister za zunanje zadeve RS ter Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo RS.

Minister je v svojem nagovoru izpostavil, že tradicionalni Dan gospodarske diplomacije v Celju, ki predstavlja seznanitev slovenskih podjetij ter diplomatskega zbora v RS z aktivnostmi in projekti slovenske gospodarske diplomacije v naslednjem letu.  V luči številnih izzivov, s katerimi se mednarodna skupnost sooča, je minister izpostavil prizadevanja, da podporna vloga državnih institucij pri internacionalizaciji slovenskih podjetij deluje usklajeno. Izpostavil je tudi pomen EU za slovensko gospodarstvo ter prizadevanja za razpršitev slovenskega izvoza ter sklepanje prostotrgovinskih sporazumov EU s tretjimi državami, ki odpirajo nove priložnosti.

 

Na dogodku so sodelovali tudi predstavniki inštitucij, s katerimi gospodarska diplomacija  sodeluje v okviru internacionalizacije slovenskega gospodarstva.

Tako je Ante Milevoj, direktor Centra za mednarodno poslovanje pri GZS, predstavil makroekonomsko okolje Slovenije ter globalne trende, v katere je vpeto slovensko gospodarstvo. Aktivnosti javne agencije SPIRIT je predstavila Ajda Cuderman, direktorica javne agencije SPIRIT, finančne instrumente, ki jih ponuja Slovenski podjetniški sklad za aktivnosti slovenskih podjetij v tujini, pa direktorica sklada mag. Maja Tomanič Vidovič.

 

Na letošnjem MOS je država partner Črna gora. Naslednje leto bo država partner Madžarska.

 

WEB FAIR