fbpx
Slovenski satelit na poti v vesolje
11/09/2019
Je Slovenija dovolj podjetna?
11/09/2019

Vesoljsko središče na MOS-u

Herman Potočnik Noordung je pionir vesoljskih znanosti in vizionar še neuresničene ideje Mednarodne geostacionarne vesoljske postaje z umetno gravitacijo  – BIVALNO KOLO. Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga od leta 2017 nastopa kot javni zavod soustanovljen s strani Republike Slovenije, in sicer Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Občine Vitanje.

 

Na razstavnem prostoru Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo se predstavlja tudi dolgoletno uspešni projekt Center Noordung. Obiskovalci imajo možnost preizkusiti VR izkušnjo, posameznika s posebnimi digitalnimi očali popelje po vesoljskih poteh. “Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga si v zadnjih letih prizadeva promovirati svojo osnovno dejavnost, promocija vesoljskih tehnologij in manifestacija človeških dosežkov v vesolju s prepletanjem umetnosti in visokih tehnologij,” nam povedo na razstavnem prostoru.

 

Tudi mi smo preizkusili VR sprehod po vesolju. Gre za izjemo zanimivo orodje ki omogoča, da se uporabnik skozi digitalna očala pojavi kot opazovalec v vesolju, kjer lahko prijema planete, si jih povečuje, podrobneje ogleduje, zraven pa ima napisane tudi najbolj pomembne podatke o določenem planetu ali zvezdi. To uporabniku omogoča, da se poigrava s svetlobo in sencami, lahko tudi “vstopi” v sonce in tam vidi vse interne procese, ki so drugače seveda golemu očesu nevidni. Takšno izkušnjo ponuja Center Noordung vsak dan na svojem domačem ozemlju v Vitanjah. Vsem, ki vas vsaj malo zanima ta tematika ali pa bi se radi samo pobližje spoznali z vsem, je obisk MOS-a do nedelje torej neizogiben.

WEB FAIR