fbpx
MOS-ovi podjetni talenti 2019 – Opti.Space in Tishler
12/09/2019
Podeljena sejemska priznanja!
12/09/2019

Za uspeh so potrebni znanje, pogum in vztrajnost!

»Slovenija je postala premajhna za vse proizvode in storitve, zato naši obrtniki iščejo poslovne priložnosti izven meja. Potem ko politika podjetnikom vrata marsikdaj zapre, jih dogodki, kot je današnji, odpirajo. Obrt in podjetništvo ne poznata meja,« je ob mednarodnem poslovnem srečanju Uspešno v Sloveniji v okviru 52. MOS, že trinajstem zapovrstjo, poudaril predsednik obrtno podjetniške zbornice Branko Meh.

 

Bistvo dogodka so B2B srečanja, ki se jih bo udeležilo več kot 180 podjetij iz devetih držav. Namen srečanja, ki ga je organizirala Obrtno podjetniška zbornica v sodelovanju z Advantage Austria, je spodbujanje internacionalizacije slovenskih podjetij oziroma odpiranje priložnosti, da se slovenska podjetja srečajo s tujimi. »Verjamem v povezovanje in upam, da bomo s takšnimi in podobnimi dogodki nadaljevali. To je tisto, kar da moč podjetjem. Če bo šlo dobro gospodarstvu, bo šlo dobro vsem ljudem na svetu. Za slovensko gospodarstvo je pomembno, da se povezujemo s podjetji iz drugih držav,« je še dodal Meh. Enako meni namestnik direktorja Advantage Austria, mag. Stefano La Croce: »Vesel sem, da se dogodka udeležujemo že četrto leto. Naše poslanstvo je namreč, da avstrijskim podjetnikom poiščemo nove poslovne povezave in to je ena od priložnosti. Srečanja se bo udeležilo približno deset avstrijskih podjetij.«

 

»Vesel sem, da celjski sejem obrti in podjetništva iz leta v leto povečuje mednarodno dimenzijo sejma, ne le v smislu dogodkov, vezanih na države partnerice sejma, ampak tudi dogodkov tudi transnacionalnih mrež in povezav, kot je današnji. Na ministrstvu se zelo zavedamo vloge države pri krepitvi konkurenčnosti in rasti gospodarstva. Država lahko naredi vse za predvidljivo in stabilno poslovno okolje, za uspeh pa so potrebni znanje, pogum in vztrajnost. Nenazadnje je pomembno tudi medsebojno sodelovanje med državo in gospodarstvom,« je ob odprtju dogodka poudaril minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Dobro medsebojno sodelovanje obeh pa se odraža tudi v številkah. »AJPES sporoča, da se je število zaposlenih v gospodarstvu 2018 glede na 2017 povečalo za skoraj 30 tisoč. Imamo največjo zaposlenost kadarkoli doslej. Lani so družbe ustvarile za skoraj 9 odstotkov več prihodkov, prihodki gospodarskih družb na tujih trgih so se povečali za 10 odstotkov. Neto dodana vrednost na zaposlenega raste in je leta 2018 znašala 44.415 evrov in se je povečala za dva odstotka. Povprečna plača na zaposlenega 1.652 evrov se je prav tako povečala v enem letu za 65 evrov. Gospodarska rast se umirja a je na letni ravni še vedno stabilna. Danes smo bolje pripravljeni na morebitno resnejšo ohladitev evropskega gospodarstva. Veliko nas je naučila tudi izkušnja iz preteklih let,« je še dodal minister in dodal, da slovenskemu gospodarstvu pomagajo na različne načine: »Dostop do državnih spodbud poenostavljamo in jih približujemo obrtnikom. Letos so uvedli spodbude malih vrednosti, tako imenovane vavčerje, pomoč, ki je dostopna vsem in skozi vse leto. Z njimi bomo podprli več kot 1500 obrtnikov in mikro podjetij.«

Kot ugotavljajo gospodarstveniki, je pri sklenitvi posla še vedno najpomembnejši osebni stik, zato ne zamudite MOS, da ne bi česa pogrešali.

WEB FAIR