fbpx
KJE SE VSE ZAČNE, V ZEMLJI ALI NA NEBU? ALI JE LJUBEZEN ZELENA?
21/05/2022
MEGLA V TREBUHU POMENI TUDI MEGLO V NAŠI GLAVI
22/05/2022

ZNANI SO ZMAGOVALCI TEKMOVANJA BARISTA CUP

Združenje Specialty kave Slovenija je na drugi sejemski dan ob 12. uri pričelo z iskanjem najboljšega barista v Sloveniji. Organizirali so tekmovanje Slovenia Barista Cup, kjer so se tekmovalci spopadli v treh kategorijah:

  • kuhanje espresso napitka,
  • priprava mlečnega napitka,
  • kreativni napitek.

Tekmovalci so morali prikazati sposobnost in inovativnost, da znotraj omejenega časa popeljejo sodnike do izjemnega kavnega napitka.

Ob 17. uri je Slovenija tako dobila zmagovalca! Prva tri mesta so osvojili:

  1. mesto: Aleš Gorenc
  2. mesto: Karlo Purić
  3. mesto: Lana Kokl

Iskrene čestitke vsem!

 

Po zelo uspešnem zaključku tekmovanja smo prosili zmagovalca Aleša Gorenca, da z nami deli svoje občutke in misli ob zmagi. Povedal je: »Zmaga na tem tekmovanju mi kot prvo najbolj pomeni potrditev, da nekaj delam s srcem in z ljubeznijo, ter da sem na pravi poti. Seveda se imam veliko še za naučiti, ampak je to neka smernica, da če imaš nekaj rad in delaš to z veseljem, je dobro vztrajati še naprej.«

Ko smo ga vprašali, s čim je najbolj očaral sodnike tekmovanja, nam je odgovoril: »Jaz mislim, da sta jim najbolj bila všeč espresso kava in pa kreativni napitek. Zaradi same posebne sorte kave, ki sem jo tudi prezentiral, je bil namen moje predstavitve, da pokažem, da v Sloveniji lahko dobimo najboljšo kvaliteto kave, kjerkoli na tržišču. To kavo, ki sem jo jaz uporabil, smo v Evropo dobili samo 30 kg, in s tem sem želel pokazati, da ne rabimo hoditi v Italijo, Avstrijo ali kam drugam, da bi pili dobro skodelico kave, ampak imamo vse tukaj v naši državi.«

Glede njegove prihodnosti v svetu kave je povedal: »Upam, da je naslednji korak svetovno prvenstvo. Trenutno bom dal vse skupaj malo na pavzo, ker pričakujem punčko. Potem, ko se vsi malo navadimo, je pa naslednji korak London Coffee Masters ali pa World Barista Championship.«

Za konec je še podal nekaj besed o svojem zastopanju podjetja Barcaffe: »Jaz sem že tretje leto barist pri Barcaffe. V Ljubljani imamo izobraževalni center, kjer vodimo izobraževanja za naše stranke. Prav tako smo začeli izvajati certifikate Latte Art Grading System, tako za naše kot tudi za zunanje stranke. Moje delo v samem podjetju je največ posvečeno izobraževanju. Vsi se zelo dobro zavedamo, da imaš lahko najboljšo surovino, najboljše aparate, ampak če ne znamo kave pripraviti, lahko čisto vse pokvarimo. Zato smo se na tem področju v zadnjih letih zelo nadgradili in na tem delamo absolutno sto odstotno. Samo podjetje Barcaffe obstaja že 50 let, v ponudbi za espresso mešanice pa imamo 6 kav. Vedno razvijamo tudi nekaj novega. Letos smo štartali s specialty kavami, tako da lahko s tem tudi pokažemo, da sledimo trendom.«

WEB FAIR