fbpx
Znani državni prvaki v varilstvu
10/04/2019
Mednarodni Industrijski sejem zabeležil rekordno rast obiska!
12/04/2019

Slovenski inženirji v koraku s časom

»Zelo navdušen sem, da je proizvodna tehnologija v Sloveniji tako zelo napredovala,« je na okrogli mizi, ki jo je v času industrijskega sejma organizirala revija IRT 3000, povedal profesor dr. Janez Kopač, dr.h.c., iz Katedre za menedžment obdelovalnih tehnologij Univerze v Ljubljani.

Revija IRT 3000 je na sejmu prisotno skoraj 30 let, na letošnji okrogli mizi pa so spregovorili o proizvodnih tehnologijah in modernih rezalnih orodij, ki jih proizvaja švedsko podjetje SECO Tools. Slovenska podjetja v glavnem ne izdelujejo rezalnih orodij, jih pa znajo kakovostno ‘oplastit’, poudarja dr. Kopač: »Na orodje nanesemo prevleke, ki so zlate in vijoličaste, skratka bolj temne barve. Oplastimo jih s tanko plastjo titanovega nitrida in po tem prepoznamo kakovost. Vsaka od prevlek je za nekaj dobra; bodisi gre za majhne rezalne sile ali pa je obdelana površina zelo gladka in je odjem odrezkov zelo velik. Slovenci to znamo zelo dobro narediti. S tem se recimo ukvarja Inštitut Jožef Štefan in še nekaj drugih slovenskih proizvajalcev, ki proizvajajo in oplaščajo rezalna orodja. Naši inženirji izdelujejo vrhunske izdelke in to je zagotovo kamenček v mozaiku.« Razlog za izdelavo kakovostnih izdelkov tiči v odličnem osveščanju s področja najnovejših tehnologij. Na letošnjem sejmu se tako predstavljajo z najnovejšimi SECO Tools rezalnimi orodji. Gre za tako imenovane SECO Tools rezalne ploščice, ki so bodisi na koncu rezal, stružnih nožev, ki jih uporabljajo v avtomobilski ali letalski industriji ali za splošno uporabo.


Kot je še dodal, mora biti moderno orodje sestavljeno iz več segmentov. »Orodja, ki so iz enega kosa, niso več aktualna. Orodja prilagajamo izdelkom. Pravimo, da so krojaško izdelana oziroma ‘tailor made’ orodja. Taka orodja lahko v kratkem času obdelajo zelo kvaliteten izdelek. Iz surovca, kosa jekla, kosa nerjavnega jekla in celo titanovih zlitin, ki so zelo težko obdelovalne, lahko naredimo izdelek, ki je uporaben v najboljših avionih.«

Slovenski inženirji in tehnologi si prizadevajo, da so koristni za slovensko industrijo v smislu raziskav, razvoja, inovacij, svetovanja, priprave izdelovalnih in tehnoloških načrtov, testov obdelovalnost, izvedbe meritev, ter aplikacij raziskav v industrijsko okolje.

WEB FAIR