fbpx
Razvrednoten poklic, ki ga na Mednarodnem industrijskem sejmu ponovno oživljajo
10/04/2019
Slovenski inženirji v koraku s časom
11/04/2019

Znani državni prvaki v varilstvu

Sreda je na Celjskem sejmišču posvečena Dnevu varilne tehnike. V sklopu tega dne je potekalo že 6. Državno tekmovanje varilcev, kjer organizatorji letos beležijo največjo udeležbo doslej. Organizatorji Celjski sejem, SKEI Slovenije in Društvo za varilno tehniko (DVT) Maribor pa so podelili tudi nagrado za življenjsko delo v varjenju.

33 varilcev se je danes zbralo na Mednarodnem industrijskem sejmu v Celju in se med seboj pomerilo v dveh preizkusih. Že zjutraj so lahko izkazali svoje znanje o osnovah varilstva v teoretičnem delu preizkusa, kasneje pa so svoje veščine prikazali še v praksi. »Tekmujejo v dveh različnih postopkih varjenja. Komisija bo ob koncu ocenila talone tekmovalcev, jih preverila z ultrazvokom in vizualno pregledala. Najboljši bodo postali državni prvaki,« je povedal dr. Tomaž Vuherer, predsednik DVT Maribor.

V varilnem postopku MAG se je najbolje odrezal Hazim Hodžić iz podjetja Altaj. V varilnem postopku TIG, kjer se je pomerilo 13 varilcev, pa je prvo mesto osvojil Matej Kožuh iz podjetja Preis d.o.o.. Tekmovanja se je udeležila tudi ena ženska, Katarina Šauperl iz podjetja ECOM Ruše d.o.o., ki je v varilnem postopku TIG osvojila odlično četrto mesto. Čeprav je bila Katarina edina predstavnica ženskega spola na tekmovanju, pa v celotni varilski panogi še zdaleč ni tako, pove Matjaž Vnuk, direktor Daihen Varstroj: »Žensk je čedalje več, sploh pri nežnejših varjenjih kot so TIG varjenja. Po navadi imajo tudi boljši občutek in jaz mislim, da je za vzdušje v varilnicah to samo pozitivno.«

 

Ob tej priložnosti so Društva za varilno tehniko Krško, Ljubljana in Maribor ter Celjski sejem podelili še priznanje za življenjsko delo, in sicer za strokovno delo in prizadevanje za razvoj varilske stroke v Sloveniji in njene prepoznavnosti v mednarodnem prostoru prof. dr. Janezu Begešu.

»Varilci se združujemo. Varjenje je spajanje, zato je jasno, da se varilci tudi sami združujejo,« je po prejemu nagrade povedal prof. dr. Janez Begeš in tako povzel cilj Dneva varilne tehnike v okviru Mednarodnega industrijskega sejma.  Izdal pa je še ključ za uspeh: »Delat, delat in ne odnehat. Pri tem pa tudi ustvarjaš in tako delaš stvari, ki te zanimajo in so potrebne.«

Prvo mesto v varilnem postopku MAG je torej osvojil Hazim Hodžić, na drugo mesto se je uvrstil Rahman Lević iz podjetja Vamar TT d.o.o. na tretje pa Zvonimir Gašparić prav tako iz Instituta za varilstvo. V varilnem postopku TIG se je najbolje odrezal Matej Kožuh. Na drugo mesto se je uvrstil Jovica Radulj iz podjetja Montaža Škrban d.o.o., na tretje pa Armin Brkić iz podjetja TAB-MONT d.o.o.

WEB FAIR