fbpx
Slovenija naj postane čebelarska država!
16/03/2019
Znani zmagovalci Mednarodnega natečaja čebelarske fotografije 2019
17/03/2019

Pomagajte sebi in čebelam tako, da sladkate čaj z medom

»Ponašamo se lahko z bogato slovensko tradicijo in rečemo, da smo čebelarski narod,« je danes na otvoritvi sejma ApiSlovenija povedala slovenska ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, ki je poleg drugih svečanih govorcev otvorila že 42. največji strokovni čebelarski dogodek v Evropi.

Izvršni direktor družbe Celjski sejem Robert Otorepec je poudaril, da je pomlad za čebele ključnega pomena, te pa so ključne za človeka. »Slovensko čebelarstvo temelji na tradiciji, znanju in pridnosti slovenskih čebelark in čebelarjev,« je izpostavil in pohvalil Čebelarsko zvezo Slovenije in njeno delo skozi leta ter izrazil ponos, da je Celjski sejem mesto, kjer se vsako leto srečajo.

Tudi evropski poslanec Lojze Peterle je nagovoril zbrane in izrazil veselje, da se dogajajo novi projekti na področju čebelarstva. Po tem, ko je že nekaj časa nazaj prebral, da so šle civilizacijske bolezni navzgor tako kot uporaba rafiniranega sladkorja, je v medu videl rešitev. » V Evropi raste zavest glede zdravja in na hrano bo treba gledati bolj pozorno,« je dejal in izpostavil, da se majhen korak naredi že s tem, če se kava ali čaj posladkajo z medom. Prisotnim pa je podal tudi uporaben nasvet. »Ne dajajte medu v prevroč čaj ali kavo, ker gre nekaj dobrih lastnosti tako ven,« je povedal in čebelarjem zaželel veliko uspeha pri doseganju svojih ciljev.

Ministrica dr. Aleksandra Pivec je izpostavila, da smo trenutno v izjemno pomembnem obdobju, saj se pripravljajo strateški dokumenti za novo skupno kmetijsko politiko. Čebelarstvo je izpostavila za uspešno panogo, ki je lahko drugim panogam za zgled, še posebej na področju sodelovanja. Prav tako je dejala, da so v čebelarstvu naredili že veliko korakov, ki jih ravno zdaj obdelujejo v strateških dokumentih. Na ministrstvu se trudijo, da bi lahko slovenskim čebelarjem omogočili čim boljše pogoje, v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije pa trenutno teče kar nekaj aktivnosti – od prizadevanja za znižanje DDV na zdravila za čebele, do legalizacije tako imenovane apiterapije in urejanje navedb držav pri medih, ki so mešanega porekla.

Besede predsednika Čebelarske zveze Slovenije Boštjana Noča so bile manj medene in bolj čebelarske: »Lani je bila čebelarska letina zelo povprečna, žal pa je bila zima slaba za slovenske čebelarje, kar jih lahko postavi v podrejeni položaj,« je povedal. Izpostavil je, da imajo mnogo idej in predlogov in da si želijo letos narediti veliko na tem področju, ker si to zaslužijo. Prvi korak je projekt »Sladkajmo čaj in kavo z medom« s katerim želijo ljudi ozavestiti o pozitivnih učinkih medu in Slovenijo narediti najboljšo čebelarsko državo. »Treba je nehati govoriti in nekaj dokončno narediti,« je dejal in izpostavil problematiko ogroženosti čebel, DDV-ja pri zdravilih za čebele, legalizacijo apiterapije in drugo. Ob tem je izrazil željo, da bi se stvari uredile vsaj tako kot jih imajo urejene druge države v Evropski uniji oziroma panoge v Sloveniji. »Čeprav se je nekaj stvari že naredilo, se more naša zakonodaja še na veliko področjih spremeniti, predvsem pri hitrejših odzivih pri hudi problematiki,« je še povedal.

WEB FAIR