fbpx

MADŽARSKA DRŽAVA PARTNERICA NA 53. MOS-u

 

Idejo države partnerice na MOS-u vodi želja po partnerskem povezovanju med državama in izboljšanju gospodarskih odnosov, istočasno pa pomembno prispeva k utrditvi diplomatskih odnosov med državama. Letošnja država partnerica je Madžarska, ki se bo na sejmu MOS predstavila na več mestih – med drugim v velikem paviljonu pri glavnem vhodu na sejmišče, kjer se bo odvijala predstavitev madžarskih gospodarskih, intelektualnih, turističnih in gastronomskih zakladov. Prav tako se bodo zvrstili številni spremljajoči kulturni in športni dogodki. Drugi sklop predstavitve obsega predstavitev v dvorani D, kjer se bo predstavilo okoli 25 uspešnih madžarskih podjetij, ki bodo na voljo za B2B srečanja z našimi podjetniki.

ZANIMIVOSTI IN IZVAJALCI

Pepper – Humanoidni robot

Pepper je humanoidni robot, ki lahko zaznava čustva in ljudem prinaša veselje do življenja. Uporablja se lahko na različne načine – govori v realnem času, posluša, gestikulira, pleše in sodeluje s strankami. S tablico Pepper lahko stranke ustvarijo ciljno in ustrezno vsebino za svoje stranke in pritegnejo pozornost ljudi.

István Pál Szalonna z bendom

Madžarski ljudski glasbenik, dobitnik nagrade Ferenca Liszta, zaslužni umetnik, umetniški vodja Madžarskega državnega ljudskega ansambla. V preteklosti jih je v Angliji gostila tudi kraljeva družina. Po predstavi sta jim osebno čestitala valižanski princ Charles in nekdanja britanska premierka Margaret Thatcher. Na mednarodnem sejmu MOS bodo nastopili s tradicionalno ljudsko glasbo in plesom ter plesno hišo.

Fricska

Najhitrejši folklorni plesalci na svetu si lastijo Guinnessov rekord za najhitrejši ritem z nogami in rokami. Plesna skupina je Madžarsko zastopala na številnih prestižnih dogodkih po vsem svetu: na poletnih olimpijskih igrah 2016, evropskem prvenstvu v nogometu v Parizu in zaključni prireditvi relija v Monte Carlu. Na mednarodnem sejmu MOS se bodo s sodobnim in hkrati tradicionalnim ljudskim plesom predstavili na slovesnem odprtju madžarske stojnice.

Bence Pálházi in njegov bend

Ansambel izvaja godalno ljudsko glasbo iz Karpatskega bazena. Nastopili so že na Madžarskem in v številnih evropskih državah, vključno z Nizozemsko, Belgijo, Francijo, Španijo, Italijo in Nemčijo. Njihov repertoar vključuje skoraj vse glasbene elemente Karpatskega bazena.

Dediščina Matyó

Najbolj znan motiv madžarske ljudske umetnosti, ki ga danes uporabljajo tudi svetovno znane modne znamke, je kalocsai. Opazimo jih na oblačilih voznikov dirkalnih avtomobilov in tudi filmskih zvezdnikov. Če bi svet poznal razliko med vezeninami matyó in kalocsai, bi morda za svoja oblačila raje izbral motive matyó. Vezenine z vzorcem matyó namreč temeljijo na veliko starejši motivni dediščini kot kalocsai, ki se je razvil na osnovi vnaprej narisanega vzorca za vezenje na kožuhovino v 19. stoletju. Na prireditvi bo predstavljena tradicionalna ljudska umetnost matyó, vključno s prikazom ljudskih noš, vezenja vrtnic matyó, rezanja polžjih testenin in petja značilnih ljudskih pesmi matyó.

Predstavitev in zlaganje Rubikove kocke

Na dogodku bodo obiskovalcem predstavili Rubikovo kocko, svetovno znano igro logike in spretnosti Ernőja Rubika. Na nacionalni stojnici bodo imeli obiskovalci priložnost, da se s pomočjo izvajalcev naučijo tehniko zlaganja kocke.

Nastop Adrienn Bánhegyi, svetovne prvakinje v skaknju s kolebnico

Večkratna svetovna in evropska prvakinja v skakanju s kolebnico in članica skupine Cirque du Soleil, poleg tega pa je z njenim imenom povezanih tudi več svetovnih rekordov. Redno nastopa na velikih mednarodnih športnih in kulturnih prireditvah, med drugim na svetovno znanem karnevalu v Riu in številnih tekmah lige NBA.

Sports for Fun

Šport za zabavo je visokotehnološka interaktivna proga z ovirami, sestavljena iz različnih atraktivnih postaj. Udeleženci lahko svoje spretnosti preizkusijo v različnih športnih panogah, s poudarkom na rokometu, pri čemer uporabljajo posebno sodobno opremo, zasnovano prav v ta namen. Obiskovalci lahko na različnih postajah vadijo elemente rokometa. Postaje so podprte in vizualizirane z najsodobnejšo merilno opremo, tako bo gibanje hkrati tudi digitalna izkušnja. Rezultati se beležijo na osebno prilagojen način, tako da lahko vsakdo ugotovi, v katerem segmentu je zmožen doseči nadpovprečne rezultate.

Teqball

Teqball je večkratno nagrajena madžarska inovacija, ki združuje elemente nogometa in namiznega tenisa. Šport temelji na inovativni napravi, ki spominja na ukrivljeno mizo za namizni tenis. Igro je razvila zelo ambiciozna ekipa, ki si prizadeva, da bi teqball uvrstili med uradne olimpijske športne panoge. Na dogodku bodo lahko obiskovalci, ob spremljavi profesionalnih igralcev, mizo teqball tudi preizkusili.

Seznam sodelujočih po paviljonih:

WEB FAIR