Izboljšajte svoje poslovanje z učinkovito programsko opremo
01/08/2018
Kako se pravilno lotiti gradnje novega doma?
13/08/2018

10 stvari, na katere moramo misliti, preden začnemo graditi

Gradnja novega doma je vznemirljiva in nemalokrat velika izkušnja. Ni važno kako dolga je pot do sanjskega doma, pomembno je, da smo pri gradnji aktivni udeleženec. »Ne glede na to ali dom postavljamo sami ali to zaupamo strokovni ekipi, prav je, da ves čas budno spremljamo vsak korak,« iz lastnih izkušenj svetuje strokovnjak za leseno gradnjo, Milan Zamuda, direktor ptujskega podjetja Inovales d.o.o.

Kot pravi, pa moramo že prej misliti na najosnovnejše:

… številke: Preden začnemo graditi nov dom, se poigrajmo s številkami, da bi potrdili, da si ga sploh lahko privoščimo. Pozorni bodimo na stroške gradnje, na davčne olajšave, na materiale, ki jih bomo uporabili, in ki jih lahko morda damo v davčno olajšavo. Če vsega denarja nimamo privarčevanega, uredimo ustrezno financiranje.

… izbor izvajalcev: Ne glede na to ali iščemo informacije po spletu ali po priporočilih prijateljev, izberimo izvajalca, ki ima veliko izkušenj, ki je zagovornik kakovosti, in ki je natančen.

… vrsta gradnje: Preden se odločimo za financiranje, je velikokrat pomembno, da vemo, iz česa bo naša hiša. Od vrste materialov je namreč odvisno ali se morda lahko prijavimo tudi na kakšen razpis za nepovratna sredstva. V začetku se moramo torej odločiti ali se bomo odločili za masivno klasično gradnjo, montažno skletno gradnjo ali morda za gradnjo z masivnim lesom.

… načrtovanje velikosti: Ko enkrat gradimo hišo, jo gradimo za vselej. Pri oblikovanju lastnega doma upoštevajmo življenjski slog in navade. Kako dolgo nameravamo ostati v tem domu? Ali bomo morali prilagoditi varnostne funkcije majhnim otrokom? Ali pa bi morali razmišljati o svojih potrebah po upokojitvi? V vsakem primeru je zaželeno, da primerno načrtujemo prostor. Če se v kuhinji zadržujemo večino časa, naj bo ta večja od dnevnega prostora. Če imamo veliko obiskov, poskrbimo za udoben dnevni prostor, itd. Razmišljajmo dolgoročno.

… ustrezno temeljenje, hidro- in termoizolacija: Če bomo imeli dobro izoliran dom, bomo pri ogrevanju porabili le toliko kot potrebujemo. Pri slabi termoizolaciji bo šlo veliko kurjave »skozi okno«, stroški pa bodo posledično višji, pa še trajne posledice v prostorih oziroma predmetih v hiši pusti. Slaba izolacija je namreč lahko vzrok za kasnejše težave z vlago in plesnijo. Na toplotno zaščito vpliva debelina toplotne izolacije in koeficient toplotne prevodnosti materialov. Na trgu najdemo široko ponudbo termoizolacijskih materialov, najbolj popularni so polistiren, steklena in kamena volna.

… načrtovanje inštalacij: Premišljeno načrtujmo vodovod, vrsto ogrevanja, prezračevanje in klimatizacijo, ob tem pa upoštevajmo še, da potrebujemo nadzorni sistem za uravnavanje delovanja sistema ogrevanja in / ali klimatizacije. Za to običajno uporabljamo senzor za primerjavo dejanskega stanja (npr. temperature) s ciljnim stanjem. Nadzorni sistem javi, ko je treba ukrepati.

… arhitekturna zasnova hiše glede na nebesne strani: Poskrbimo, da bomo dobro raziskali in preigrali vse možnosti za povečanje energetske učinkovitosti pri oblikovanju doma. Arhitekt nam lahko pomaga pri zasnovi načrta in poskrbi, da bodo okna na jugu, da bomo dobili čim več sonca za ogrevanje doma. Kopalnice, pralnice in garaže naj bodo na južni strani doma in imajo manjša okna, za zmanjšanje toplotnih izgub.

… izbor ustreznega energetskega varčevalnega sistema: Ne glede na vrsto ogrevalnega sistema, vsakogar pogrejejo naraščajoči stroški energije. Od vrste ogrevalnega in prezračevalnega sistema je odvisno, koliko bomo povečali udobje in ob tem še prezračevali. V nakup energetske opreme se nam morda splača vložiti več, saj se nam bo investicija v to zagotovo povrnila. Ko gre za razsvetljavo na primer, naj bo svetloba, če je le možno, naravna. Razmislimo o velikih oknih, tudi o strešnih, pa o sončni elektrarni ali toplotni črpalki. Bodimo čim bolj energetsko samooskrbni.

… ustrezen izbor materialov za notranjost hiše: Bolj ko so materiali naravni, večje bo naše udobje. Eden najbolj razširjenih materialov za uporabo v interierju je les. V bivalnem okolju blagodejno deluje na čute, saj diši in je prijeten na dotik. Nekatere vrste lesa blagodejno vplivajo na zdravje. Cedra na primer. Uporabimo lahko tudi kamen, kožo, bombaž, opeko in druge. Našteti materiali tudi ne obremenjujejo okolja.

… mislimo zeleno: Mislimo zeleno pri načrtovanju zunanjih in notranjih materialov za gradnjo hiše, izolacije in napeljav, lege hiše, izbor fasade, celo ko gre za velikost strehe. Bodimo čim bolj energetsko samooskrbni.

Gradnja doma je kot priprava najokusnejšega obroka. Če bomo prej pomislili na vse osnovne sestavine in dodatke, bo kuhanje le še mačji kašelj. Podobno je pri gradnji. In še preden opredelimo vse sestavine, je pomembno, da v roke dobimo tale članek.