fbpx
Organizacijske novosti ApiSlovenija
04/03/2020
FESTIVAL KAVE SLOVENIJA prestavljen na MOS 2020
06/03/2020

7 sejmov, 1 vstopnica – Pomladni sejmi v Celju letos bogatejši še za enega

SPOROČILO ZA JAVNOST PO NOVINARSKI KONFERENCI

»Prihodnost bo trajnostna, ali pa je ne bo«

Pomlad se bliža s svetlobno hitrostjo, z njo pa se prebujajo tudi pomladni sejmi na Celjskem sejmišču – sejem zdravega načina življenja Altermed, sejem Poroka in Flora, tradicionalno srečanje čebelarjev ApiSlovenija, Festival kave Slovenija in festival hrane in pijače – Kulinart. Letos pa se bo tradicionalnemu šestorčku pridružil popolnoma nov sejem Svet ribolova, kjer se bo našlo vse za športni ribolov. Celjski sejem bo zato med 13. in 15. marcem 2020 center pisanega pomladnega dogajanja za vsak okus.

Celjsko sejmišče se vsako leto v marcu na tridnevnem srečanju posveti šestim pomembnim in zanimivim tematikam, ki vedno znova privabljajo veliko število raznovrstnih obiskovalcev. Lani jih je v tem času sejmišče obiskalo več kot 21 tisoč. Poseben poudarek bo letos namenjen trajnostni prihodnosti, še posebej v okviru sejmov Altermed in Flora. »Letos se bo na sejmih predstavilo okoli 440 direktnih razstavljavcev, kar je malenkost več kot lani. Večina iz Slovenije, 24 pa iz tujine,« je danes na novinarski konferenci povedal izvršni direktor Celjskega sejma mag. Robert Otorepec. Glede na aktualno dogajanje okoli koronavirusa je dejal, da bodo sejmi potekali nemoteno, razen v primeru pojava višje sile. »Večjih odpovedi razstavljavcev nismo dobili, nekaj težav pa imamo na Festivalu kave Slovenija, saj kar nekaj razstavljavcev prihaja iz Italije, veliko slovenskih razstavljavcev pa je zastopnikov italijanskih podjetij,« je povedal in dejal, da je situacija zaradi več odpovedi na tem sejmu zaenkrat še nejasna. »V skrajnem primeru bi sejem septembra priključili letošnjemu MOS-u,« je še dodal, več pa bo znano v prihodnjem tednu. »Seveda pa bomo na sejmu upoštevali smernice Nacionalnega inštituta za javno zdravje in na sejmišču zagotovili ustrezne higienske razmere,« je dejal. Pri vhodih v vsako dvorano bodo tako nameščena razkužila, poskrbljeno pa bo tudi za redno in boljše zračenje vseh dvoran in zaprtih prostorih.

  1. Altermed – Telo v harmoniji

Diskurz o zdravem načinu življenja je v današnjih časih izredno pomemben. Še posebej z vidika alternativnih rešitev, ki so do telesa in do okolja bolj prijazne. Razstavni program sejma tako zajema najrazličnejša področja, ki lahko pripomorejo k boljšemu počutju in bolj zdravemu telesu. Obiskovalcem so predstavljeni zdrava hrana in napitki, rastlinska zdravila, zdravilni kamni, aromaterapija, naravna kozmetika, ekološka čistila in oblačila, zdravstveni turizem, joga, in še bi lahko naštevali. Letos se bo tako veliko novih ponudnikov predstavilo prvič, veliko pa bo tudi tujih razstavljavcev. Sanja Lončar bo v okviru sejma zopet izvedla poučna predavanja – govorila bo o tem, kako do več energije in o tem, ali nas lastni domek spravlja ob zdravje. Prav tako bo govora o tem, kako harmonizirati zdravje otroka, kako poskrbeti, da telo ne »škripa«, ampak gre kot namazano, o toksemiji, grafološki analizi podpisa, domači lekarni in fitomedicini. Na sejmu bodo v sodelovanju z Ekoci – eko civilno iniciativo Slovenije, Združenjem za trajnostno prihodnost in partnerji prikazane tudi inovativne rešitve in projekti, kako zmanjševati posledice podnebnih sprememb z odgovornim ravnanjem na vseh področjih: na ravni posameznika, gospodinjstva, javnih ustanov, na področju kmetijstva in gospodarstva, s konkretnimi primeri. Prikazana bodo področja bio krožnega gospodarstva kot je uporaba bioplastike iz odpadne organske mase, »zero waste« aktivnosti, pomen veganske in vegetarijanske prehrane s pokušino ter izmenjava semen, znanja in dobrin. Prikazani bodo tudi načini  povečanja samooskrbe – pridelava hrane na manjših kmetijah s pravilnim kolobarjem in prikaz pridelave v kupolastih rastlinjakih. Irena Rotar iz Ekoci je dejala, da bo prihodnost trajnostna ali pa je ne bo, kar nas je v zadnjih pol leta naučilo kar nekaj dogodkov. »Veseli smo, da Celjski sejem omogoča platformo za inovativne in celostne rešitve, saj smo spoznali, kako velik pomen imajo hrana, voda in osnovne dobrine,« je dejala. Prav tako bodo skozi ves čas sejma v demo kuhinji in na demo odru potekale praktične demonstracije, med drugim tudi barvanje las z naravnimi barvami. Cilj Altermeda bo zopet predstaviti, kako na čim bolj naraven in okolju neškodljiv način pomagati telesu, da deluje v harmoniji, saj je zdravje konec koncev naša največja vrednota. V okviru sejma pa bo potekal tudi poseben panel Altermed Senior in pa vse slovensko srečanje upokojencev z osrednjim dogodkom oziroma posvetom v petek, 13. marca 2020, ob 12. uri z naslovom »Kako zagotoviti pogoje za človeka vredno življenje tudi v starosti«.

  1. Flora – vse za vrt, dom in okolico

Sejem Flora dvorano celjskega sejmišča vsako leto spremeni v ogromen vrtni center, kjer obiskovalci najdejo vse za vrt, dom in okolico. Poleg bogatega razstavnega programa, ki obsega vse od naprav kot so kosilnice, razna semena in sadike, vrtno pohištvo in pripomočke ter rastline, do bazenov, savn, ribnikov in gnojil, v času sejma potekajo tudi brezplačne strokovne delavnice in izobraževanja o različnih področjih vrtnarjenja. Med njimi bo govora o maceratih – pripravkih, ki jih dobimo z namakanjem rastline v maščobi, zasnovi visoke grede, zemeljskem jabolku, o tem, kako zmagati v vremenski loteriji in kako do lepe trate in zdrave zelenjave. Prav tako pa boste izvedeli več o pomenu semen, zdravi hrani in aktivnostih za trajno prihodnost. V sodelovanju z Ekoci bo organiziran zanimiv prikaz »zero waste« kokoši kot hišnih ljubljenčkov in pomagačev pri zmanjševanju odpadkov ter mini živalski vrtec, kjer bodo živali spoznavali najmlajši. Videli pa boste lahko tudi angora in pritlikave kunce. Kaj pa dejansko pomenijo podnebne spremembe, si boste lahko na izviren način ogledali v planetariju Odiseja. Vodja projekta na Celjskem sejmu Mojca Hrup je dejala, da bodo na takšen način že otroke poučili o podnebnih spremembah in poskušali na zanimiv način predstaviti, kako jih lahko preprečujemo oziroma blažimo. Rdeča nit letošnjega sejemskega dogajanja bo permakulturni vrt in samooskrba, sejem pa bo razdeljen v tri sklope: Vrt, krožno gospodarstvo in floristika. Popestrila ga bo tudi bazenska ponudba, whirpooli, ribniki in drugi okoliški dodatki. Na sejmu Flora lahko obiskovalci tako po najbolj ugodnih cenah dobijo vse za prihajajočo vrtnarsko sezono, hkrati pa izvejo vse novosti in se naučijo trikov, ki jim bodo pri delu izredno koristili.

  1. Poroka – vse za »last minute« poroko

Na sejmu Poroka lahko pari najdejo popolnoma vse za popolno poroko – od poročnih oblek do poročnih destinacij. Letos bo sejem poskusil obiskovalcem omogočiti, da tudi v zadnjem trenutku pred poroko najdejo vse kar še potrebujejo. Vsakoletno se namreč predstavljajo ponudniki poročnih in slavnostnih oblek z Outlet popusti, ponudniki prstanov in nakita z izbranimi cenami, ponudniki za poroko na prostem, imeli pa bomo tudi oder, na katerem se bodo predstavili DJ-i, glasbene skupine in dueti za poročne obrede, da boste lahko v živo slišali, kako bo morda zvenela vaša poroka. Sejem je tako namenjen vsem, ki se imajo v bližnji prihodnosti namen poročiti ali pa tistim, ki prihajajo zgolj obujat spomine, poteka pa samo čez vikend, torej 14. in 15. marca.

  1. ApiSlovenija – tradicionalno mednarodno srečanje čebelarjev

Pomlad je za čebele ključnega pomena, te pa so ključnega pomena za človeka. Zato čebelam že 43. leto zapored v pomladi pripada sejem in tradicionalno mednarodno srečanje čebelarjev ApiSlovenija. Ta tradicionalno poteka že več kot 40 let in čebelarska javnost ga je popolnoma posvojila. Vsakoletno se zbere več kot 75 razstavljavcev s čebelarsko opremo in pripomočki, spremlja pa ga tudi bogat strokovni program z znanimi predavatelji, ki se ga vsako leto udeležijo tako manjši kot večji čebelarji in ljubitelji medenih izdelkov. »Vesel sem, da lahko kot predsednik Čebelarske zveze Slovenije slovenski javnosti ponudim enega najboljših zaščit proti virusom. Ker vemo, da napadajo imunsko manj odporne ljudi, zato so slovenski čebelji pridelki kot nalašč primerni za ta čas,« je povedal predsednik ČZS Boštjan Noč. Dejal je, da je ApiSlovenija osrednji čebelarski dogodek v letu in za čebelarje v neki tradiciji in izmenjavi izkušenj, trgovskem delu, večji kot samo praznovanje svetovnega dneva čebel. »Tukaj se v dveh dneh zbere 5, 6 tisoč čebelarjev, saj čebelarji radi po zimi opravijo nakupe in izmenjajo izkušnje, sejem pa v zadnjih letih ponuja najkvalitetnejšo strokovno vsebino v okolici,« je še dejal. To dokazuje letošnji obsejemski program. Predavali bosta namreč kar dve veliki imeni v čebelarski sferi –  ga. Fani Hatjina, ki je “prvo ime” svetovne čebelarske organizacije s področja zdravja čebel, in dr. Stefan Mandl, ki je eden največjih ekoloških čebelarjev v Evropi. Na sejmu pa se bo skupaj z Zvezo kmetic Slovenije v soboto ob 11. uri postavil svetovni rekord v  velikosti potice. »Sestavljena bo iz raznih slovenskih zaščitenih potic in pa medene potice ter jabolčne z medom,« je povedal Noč. S tem želijo opozarjati na pomen slovenske in lokalne hrane kot je potica. Letos bo novost sejma tudi nakup DRIVE IN, kar pomeni, da se bodo kupci v primeru večjega nakupa lahko z avtomobilom pripeljali do vhoda dvorane D, z zadnje strani. Srečanje pa poteka samo čez vikend, torej 14. in 15. marca.

  1. Festival kave Slovenija – velika kavarna kave in priložnosti

Festival kave Slovenija je največja kavarna v Sloveniji in dogodek, ki je hkrati namenjen ljubiteljem kave in tistim, ki se z njo profesionalno ukvarjajo. Predstavlja priložnosti za poslovna sodelovanja, kakor tudi zgolj za prijeten pogovor ob kavi. Vsako leto se predstavijo proizvajalci in ponudniki kave, opreme in tehnologij za predelavo kave, ponudniki kavnih avtomatov, kavarne, bari, trgovine s kavo in še vsi drugi, ki so na kakršnikoli način povezani z njo. Predstavljajo se predvsem velike blagovne znamke, letos kot novost pa se bo izvedla skupna predstavitev ponudnikov Specialty kave kot so Bani Beans, Hikofi, Iconic, Mariposa, Stow in Tovarna kave. Dvorana Celjskega sejma bo tako za tri dni zopet postala največja kavarna pri nas, kjer lahko obiskovalci degustirajo celo paleto raznovrstnih kav in se o njih poučijo.

  1. Kulinart – ljubezen gre skozi želodec

Kakor v življenju ne sme manjkati dobre hrane, tudi na pomladnih sejmih ne sme manjkati Kulinart – festival hrane in pijače. Ta se vsakoletno nudi kulinarične dobrote, pivske užitke in predstavi restavracije ter opremo za tiste, ki umetnost hranjenja prakticirajo tudi doma. Predstavljajo se ponudniki kulinaričnih dobrot iz slovenskih regij, ponudniki domače, lokalno pridelane hrane in pijače, proizvajalci in trgovci večjih znamk živilske industrije ter mnogi drugi. »Na sejmu bodo prisotni slovenski vinarji in pivovarji, sladka ponudba, ponudba zdrave prehrane in še več,« je povedala Mojca Hrup. Zagotovljeno pa je to, da nihče po sejmu ne ostane lačen ali žejen.

  1. Svet ribolova – vse za športni ribolov

Največja novost letošnjih pomladnih sejmov pa je zagotovo sejem Svet ribolova. Obiskovalci bodo na prvem sejmu lahko videli novosti s področja pripomočkov, spretnosti, znanj, izkušenj in športnih užitkov. Razstavni program sejma tako obsega ponudbo opreme in pribora za sladkovodni in morski ribolov, oblačila in obutev za ribolov, ribolovni turizem, strokovno literaturo na področju ribolova in rabljeno ribiško opremo, poudarek sejma pa bo na poučnih prikazih in predstavitvah, od tega, kako vezati umetne muhe in o rekreativnem in tekmovalnem ribolovu na morju, do predstavitve ribiške hrane in palic. Legenda slovenskega ribolova Stane Omerzu bo izvedel dve predavanji na temi Akvakultura in Ribiški turizem, na sejmišču pa bo podelil tudi 100 DVD-jev iz njegovih ribiških popotovanj po svetu.

Pestrosti marca na Celjskem sejmu tako ne bo manjkalo. Z gotovostjo lahko trdimo, da bodo vaše brbončice zadovoljene, telo pa v harmoniji, da bo sejemska izkušnja sladka kot med, vaša radovednost pa potešena.

WEB FAIR