Na sejmu TechExpo Celje tudi veliko slovenskega znanja in tehnologije
19/04/2018
TechExpo Celje obuja staro in osvežuje novo
19/04/2018

Aktivnih odjemalcev električne energije v Sloveniji še ni

»Aktivni odjemalec je tisti odjemalec, ki se prilagaja trenutnim potrebam elektroenergetskega omrežja. V Sloveniji takega odjemalca, glede na sistem, kakršnega imamo, ni,« je na energetskem forumu z naslovom Kaj prinašajo Regulativne spremembe za vzpostavitev nove vloge na trgu Aktivni odjemalci, v okviru 1. mednarodnega tehnološkega sejma TechExpo Celje poudaril Milan Susman iz podjetja Robotina d.o.o.

Na forumu, ki so se ga udeležili predstavniki energetike, Ministrstva za infrastrukturo, Agencije za energetiko, Zveze potrošnikov Slovenije in družbe Gen-I, so razpravljali o spremembah, ki jih pripravljajo na državnem nivoju, vse seveda v skladu s smernicami EU, odjemalca pa naj bi iz ne-aktivnega usmerili v aktivnega. Pa ne le to, povečali naj bi delež obnovljivih virov energije. Čeprav v tem trenutku še malo zaostajamo, imamo časa vse do leta 2030.

»Dekarbonizacija je naša prihodnost, kar pomeni, da bomo morali prenehati uporabljati fosilna goriva in preiti na obnovljive vire energije. Slovenija je na zelo dobri poti, da sledimo ciljem EU, res pa je, da nam zadnje čase to približevanje šepa,« pojasnjuje vodja Oddelka za politiko učinkovite rabe in obnovljive vire energije na Ministrstvu za infrastrukturo Andreja Belavić Benedik. Je pa res, da smo imeli višje cilje kot ostale države članice. Zimski paket Čista energija za vse Evropejce se torej še pripravlja, ta pa bo določila pot, po kateri bomo morali iti v naslednjih dvanajstih letih, če želimo povečati delež obnovljivih virov energije na področju gospodinjstev in prometa. »Smo malenkost pod začrtanim ciljem, zgraditi moramo še hidroelektrarne in pojačati izrabo sončne in vetrne energije,« še dodaja.

Po oceni nekaterih je regulativa še precej nedorečena, še bolj moteče pa je dejstvo, da se oblikuje brez, da bi lahko v njej aktivno sodelovali. »Ne razumem zakaj vedno povzemamo tisto, kar nam drugi naročijo in to prenašamo v prakso, namesto, da bi soustvarjali. Pozabljamo, da ima Slovenija močno tehnično tradicijo. Imamo ogromno uspešnih podjetij na področju elektrotehnike in energetike, ki so izvozno naravnava, ki osvajajo svetovna tržišča, in ki so gonilo slovenskega razvoja. Imamo drugo najmočnejše in najbolj zanesljivo elektroenergetsko omrežje na svetu, smo drugi na svetu po zanesljivosti energetske oskrbe, zelo uspešni smo pri razvojnih projektih na evropski ravni. Ne razumem, zakaj ne moremo biti proaktivni pri regulativi,« je kritičen dr. Dejan Paravan iz družbe Gen-I.

V zadnjih stotih letih smo po njegovem zgradili vrhunski energetski sistem, ki je zadovoljil vse potrebe potrošnikov: »Potrošniki so se obnašali, kot so želeli in zadovoljil je vse njihove potrebe. Če hočemo preiti v trajnostni sistem in stopati po poti energetske tranzicije, brez da bi uničili udobje potrošnikov, jim moramo omogočiti, da v tem aktivno sodelujejo. Vsi, ki bi se bili pripravljeni sodelovati, bi bili za to tudi nagrajeni.« Slovenski odjemalci imajo po njegovem trenutno vrhunsko oskrbo z električno energijo, pa tudi cenovno ugodno v primerjavi z evropskim povprečjem, zato je treba rešitve pripraviti tako, da bomo stanje izboljšali, aktivnega odjemalca pa nagradili.

»Smo na dobri poti. Sledimo spremembam, na krajši rok smo pripravljeni na izzive, ki so pred nami. Bojim pa se, da ne na daljši rok, še zlasti ne kar zadeva e-mobilnost in področje električnih avtomobilov,« za konec povzema predsednik uprave Elektra Celje d.d., mag. Boris Kupec.