fbpx
Z eZdravjem prej do informacij brez čakalnih vrst
21/10/2017
Feel the Future priložnost tudi za start-up podjetja
21/10/2017

Blockchain tehnologija odgovornost za finance prenaša v naše roke

Več kot 300 udeležencev iz sedmih držav je dober pokazatelj zanimanja za blockchain tehnologije, ki so po besedah Jureta Pirca, predsednika Bitcoin društva Slovenije, prihodnost. »Polna dvorana dokazuje, da blockchain tehnologija ne gre v pozabo in da vse bolj stopa v ospredje, v sistematsko integracijo v vsa industrijska in poslovna okolja, kjer je logično to tehnologijo aplicirati.« Po njegovih besedah je bilo okolje v Sloveniji že doslej naklonjeno razvoju te tehnologije, aktualna prizadevanja države, ki je aktivno pristopila k vzpostavitvi ustreznega okolja za razvoj blockchain tehnologij in njihovo uporabo, pa vodijo v smeri oblikovanja naše države kot inkubatorja, neke točke, ki bi bila za zgled Evropi in nenazadnje tudi celotnemu svetu.

Prihodnost bo po prepričanju ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja najbolj zaznamovala kognitivnost. »Tehnologije, ki bodo predvidele naše želje in nam pri tem pomagale, to predvidevanje, ta kognitivnost bo zvišala kakovost našega življenja in kakovost naših odločitev,« je v okviru petkovega celodnevnega sklopa predavanj o blockchain tehnologiji med drugim dejal minister Koprivnikar. Alenka Suhadolnik z Ministrstva za zunanje zadeve pa je zbrane spomnila, da miselnost iz tujine počasi prodira tudi k nam: »Nič ni narobe, če delamo napake. Če nam štirikrat ni uspelo, nam zagotovo bo petič, saj smo vse možne napake naredili že pred tem.«

Blockchain tehnologije lahko po prepričanju udeležencev prispevajo k večji konkurenčnosti Evrope. Zato je potrebno po besedah ministra Koprivnika pridobiti zaupanje podjetij, državljanov, tudi politike, da gre za tehnologijo, ki je zaupanja vredna in da deluje. Jure Pirc poudarja, da je sam naklonjen odprti blockchain tehnologiji, narave bitcoina, kjer gre za neke vrste računovodsko knjigo vseh digitalnih poslov od začetka do tega trenutka. »To je neka glavna knjiga transakcij, ki je popolnoma transparentna, popolnoma odprta, in to je nekaj kar danes pogrešamo. Svet je postal zelo neprijazen, netransparenten, koruptiven, in blockchain pomete z vsemi temi nečednostmi.«

Sledljivost transakcij poslov ne pomeni avtomatsko tudi neke identitete za vsako transakcijo. »Nek uporabnik kriptovalute namreč lahko ima milijon različnih naslovov. To tehnično pogledano pomeni, da bi lahko dva milijona transakcij izvedla ena oseba. Pomembno pa se je zavedati, da so transakcije sledljive in zapisane v verigi blokov za vse večne čase,« pojasnjuje Pirc. Dodaja, da se bo blockchain oz. njegove uporabnike nadziralo z razvojem ustreznih nadzornih aplikacij.

Po Pirčevih besedah gre za tehnologijo, kjer se finance prenašajo v roke posameznika. Te odgovornosti pa pogosto nismo pripravljeni oz. navajeni prevzeti. Kljub temu Jure Pirc pričakuje, da bi lahko bile svetovne finance popolnoma digitalizirane že leta 2020. »Rusija, Kitajska, tudi nekatere evropske države že razmišljajo o pretvorbi oz. so že v določeni fazi implementacije svoje nacionalne valute v kriptografsko.« Najbolj razširjena kriptovaluta na svetu je trenutno bitcoin, ki predstavlja približno 56 odstotkov celotnega kriptovalutnega trga. V Sloveniji je po Pirčevi oceni trenutno najmanj 10.000 aktivnih uporabnikov, ki imajo v lasti neko kriptovaluto.

WEB FAIR