Slovenija z lesom v nizko-ogljično družbo
20/04/2018
Radi v Sloveniji, pa morajo in želijo biti tudi v tujini
20/04/2018

Bomo odslej plačevali tudi porabo zraka?

»V Evropi se bistveno več podjetij odloči za najem komprimiranega zraka. Zrak plačujejo tako kot mi plačujemo vodo, toliko kot jo porabimo.«  Tako je inovativen energetski pristop z ravnanjem s komprimiranim zrakom ob Dnevu vzdrževanja na 1. TechExpo Celje predstavil svetovalec za komprimitiran zrak iz ljubljanskega podjetja HPE d.o.o. Rok Trlec. Dan vzdrževanja sta organizirali družba Celjski sejem d.d. in IRT3000.

Nimamo lastne proizvodnje vode ali elektrike, do nas pride po ceveh in kablih. In za to plačamo. Podobno je s kompromitiranim zrakom, ki do strojev pride po ceveh. Čeprav slovenska podjetja na področju razvoja po njegovem v marsičem prednjačimo, pa smo tu, kot pravi, rahlo zadaj: »V drugih državah so tu pred nami. Zrak najamejo in so tudi zainteresirani, da meritve in analize pridejo narediti zunanji izvajalci. Niti jih ne skrbi več, da bi informacija o tem, koliko zraka porabijo, prišla v napačne roke. Te varnostne sisteme imajo že vgrajene. Tu pri nas tega še ni, zato tudi zaupanja še ni,« pravi. S tem pa se seveda odpira tudi novo področje razvoja. Meritve na internetu.

»Na področju vzdrževanja gredo trendi v to smer, da se vse meritve objavijo na internetu. O porabi vode, zraka in še česa. Da podatke, o katerih sami ne vemo dosti, posredujemo različnim strokovnjakom, da jih ustrezno interpretirajo in nam podajo neko splošno mnenje o stanju v podjetju. In prav tu se pri nas, v Sloveniji, pojavlja bojazen, kako bodo te podatke izkoriščali. Varnost podatkov je izziv, s katerim se moramo še soočiti.« Druge države Evropske unije imajo po njegovem s tem manj težav. »Mislim, da bodo podatki o delovanju našega stroja, našega proizvodnega sistema bodo kmalu na internetu. Veliko prednosti oziroma koristi lahko imamo od tega, da so naši podatki na internetu, biti pa moramo prepričani, da je to varno in da ne gredo v napačne roke. Mislim, da je potrebno bolj zaupati, da ne bomo več toliko vezani zgolj na ponudnike opreme, ampak da zaupamo zunanjim strokovnjakom in njihovim interpretacijam.« In to ne le kar zadeva zrak. Slovenska podjetja, ki so po njegovem primerljiva in v marsikaterem segmentu še bolj uspešna od tujih, se bodo vendarle morala soočiti še z nekaterimi izzivi. In prav tehnološki sejmi kot je na primer TechExpo Celje, so tisti, ki ne odpirajo le novih vprašanj, ampak ponujajo tudi nove poglede in morda celo rešitve, ki omogočajo rast in razvoj ter doseganje konkurenčnosti.

Nov tehnološki sejem TechExpo Celje, na katerem se predstavlja okoli 500 blagovnih znamk, je mogoče obiskati še danes in jutri, med 9. in 17. uro. Dnevni program je na ogled na www.ce-sejem.si.

Rok Trlec, HPE d.o.o.