fbpx
Otroci so največji učitelji svojih staršev
17/03/2018
Po korakih od kavnega sadeža do dišeče skodelice črne tekočine
18/03/2018

Brezgrešne sladice najbolj zdrav prehranski blog v Sloveniji

»S hrano si lahko uničimo zdravje, lahko pa si ga tudi povrnemo. Zato se nam je zdelo prav, da ozaveščamo v tej smeri, kako pomembno je, kaj s hrano sploh počnemo in kakšen odnos imamo do tega,« pravi Sanja Lončar iz projekta Skupaj za zdravje človeka in narave, v okviru katerega je nastala akcija Izbiramo najbolj zdrav prehranski blog v Sloveniji. Zmagovalka, ki so jo razglasili danes v okviru sejma Altermed,  je postala Sonja Kramar z blogom Brezgrešne sladice.

Namen akcije je bil preveriti, ali se Slovenci zavedajo, kakšen mora biti pravi odnos do hrane. Ljudi so pozvali, da izmed vseh avtorjev najrazličnejših prehranskih blogov predlagajo tiste, ki jih navdihujejo, motivirajo in kaj novega naučijo. Nastal je nabor desetih, med katerimi so bralci nato izbrali najboljše. Po besedah Sanje Lončar je bil odziv izjemen, glasovalo je več kot 2.200 ljudi. Najboljših pet se je danes predstavilo v demonstracijski kuhinji v okviru sejma Altermed.

Obiskovalci so lahko prisluhnili predstavitvi Mateje Vidgaj Zalokar in njenega bloga Čarovnije z male kmetije, Tjaši Vede in Blažu Mikuljanu ter njunemu blogu Midva kuhava, blogu Teresamisu, ki ga ustvarja Tereza Poljanič, predstavila pa ga je njena mama Barbra Drnač. Svoj blog 220 stopinj poševno je predstavila tudi Urška Fartelj, blog Brezgrešne sladice pa Sonja Kramar. Obiskovalci sejma so lahko okusili tudi njihove dobrote.

Zmagovalka akcije Izbiramo najbolj zdrav prehranski blog v Sloveniji je postala Sonja Kramar. »Zaradi zdravja sem začela pripravljati zdrave sladice, nehala sem jesti sladkor, v prehrano sem začela dodajati več različnih živil. Začela sem ustvarjati sladice brez sladkorja. Med prijatelji in znanci je bilo veliko zanimanja in ker nisem mogla vsakemu posebej odgovarjati, sem recepte sprva začela objavljati na Facebooku, potem pa sem začela na blogu,« je povedala zmagovalka Kramarjeva. Po poklicu je diplomirana oblikovalka, ki ji zdrava prehrana veliko pomeni. Takšna, po kateri se dobro počutimo, nas osreči in nam da energijo, da lahko počnemo vse.

Namen akcije je tudi promocija zdrave prehrane pravi Sanja Lončar in dodaja: »Če bi ljudje že na začetku začeli uživati v zdravi prehrani, potem zdravstvena zavarovalnica ne bi bila v nevarnosti.« Pri akciji izbora najbolj zdravega prehranskega bloga so sodelovali še revija Zarja, Cankarjev dom s Festivalom celostnega zdravja in Celjski sejem s sejmom Altermed.

Sanja Lončar, projekt Skupaj za zdravje človeka in narave o razlogih za akcijo Izbiramo najbolj zdrav prehranski blog v Sloveniji (tonska izjava)

Sonja Kramar, Brezgrešne sladice, zmagovalka akcije (tonska izjava)

WEB FAIR