Gospodarski minister v Celju odprl vrata 1. TechExpo Celje
18/04/2018
Na sejmu TechExpo Celje tudi veliko slovenskega znanja in tehnologije
19/04/2018

Če ne vložim danes, bom moral jutri dvakrat več

»Če imamo infrastrukturo in je ne vzdržujemo, začne ta propadati. Lahko se odločimo, pa si rečemo, da letos ne bomo vlagali vanjo. In kaj se zgodi? Če danes ne bomo vložili 10, bomo morali drugo leto 20. Takrat pa bo stvar morda že začela propadati. Izbire ni,« je v okviru Dneva slovenskih instalaterjev – energetikov na 1. TechExpo Celje poudaril Marko Rojs iz Energetske agencije za Podravje.

Agencija nudi razlago in pomoč pri implementaciji evropske in slovenske zakonodaje na lokalnem nivoju ter pomoč pri pridobivanju finančnih virov, predvsem na področju investiranja v URE in OVE. »Vlaganje v tehnologijo je nuja, nadgrajevanje le te pa konkurenčna prednost,« poudarja Rojs. Kar zadeva energetiko, je zato na primer pomembno, kako dimenzioniramo sisteme v manjših ali večjih stavbah in kako računamo prihranke, pravi: »Predvsem pri javnih razpisih je pomembno računati prihranke. Treba je izračunati prihranek na stavbo ter tega po sanaciji tudi zagotavljati. Zaradi napačnih izračunov v samem začetku lahko imamo velike izgube na koncu. Nenazadnje se morda lahko odločimo za sistem, ki ga ne potrebujemo, nam pa bo zaradi prevelike investicije kasneje žal,« še dodaja.

Ves čas je treba slediti trendom, se prilagajati in temu primerno vlagati. Tako kot je letos storil tudi Celjski sejem d.d., ki je zaradi novih zahtev industrije oblikoval drugačen koncept sejma. »Gre za nov pristop na spremenjene razmere na trgu in v svetu, kar pozdravljamo,« še dodaja Rojs. Nova vsebinska področja omogočajo predstavitev novim ponudnikom izdelkov in storitev. Energetiki in Terotechu sta se letos pridružili še avtomatizacija in lesna industrija.