fbpx

Digitalno gospodarstvo priložnost za slovensko-rusko poslovno sodelovanje – tonska izjava Tanje Drobnič, SPIRIT Slovenija

Mobilnost je veliko več kot zgolj avtomobil
19/10/2017
Šola bo leta 2050 še bolj zabavna in zanimiva – tonska izjava mag. Nives Kreuh, Zavod RS za šolstvo
20/10/2017

Digitalno gospodarstvo priložnost za slovensko-rusko poslovno sodelovanje – tonska izjava Tanje Drobnič, SPIRIT Slovenija

Sodobne tehnologije in digitalne inovacije podjetjem po vsem svetu ponujajo nove možnosti za izboljšanje poslovanja, širitve na tuje trge in mednarodno poslovno povezovanje. Povezovanje na področju digitalnega gospodarstva, je bila tema današnjega Slovensko-ruskega poslovnega foruma na sejmu Feel the Future.

Digitalno gospodarstvo je platforma in najnujnejša horizontalna vsebina, ki pomaga pri razvoju vseh industrij, od avtomobilske industrije, kovinsko-predelovalne, do področja zdravstva in ostalih delov družbenega življenja. »Ta platforma ponuja možnost in priložnost, da se slovenska in ruska podjetja srečajo v varnem okolju. S tem mislim, da jim slovenska in ruska stran, preko SPIRIT Slovenija in Federalnega ministrstva za gospodarski razvoj, omogoča selekcijo tistih podjetij, ki so dejansko primerna za medsebojno sodelovanje. To je v bistvu en del, ki ga želimo omogočiti slovenskim in ruskim podjetjem in na ta način skrajšati čas povezav. Časa v tem hitro rastočem segmentu ni veliko in podjetjem je treba omogočiti čimprejšnje sklepanje pogodb oziroma medsebojno poslovanje. Posledično bomo lahko v roku petih let beležili povečano gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Rusko federacijo,« pojasnjuje Tanja Drobnič iz Sektorja za spodbujanje internacionalizacije in tujih neposrednih investicij v SPIRIT Slovenija in dodaja, da ovir na tem segmentu praktično ni.

Uvodnim nagovorov, ključnih deležnikov na področju gospodarstva in digitalizacije v Sloveniji in Rusiji, je sledila predstavitev ponudbe posameznih podjetij na obeh straneh. Nato so sodelujoči od besed prešli k dejanjem na b2b pogovorih, kjer so krepili odnose, si izmenjali izkušnje in iskali nove priložnosti za sodelovanje. Na slovenski strani je sodelovalo 17 udeležencev , na ruski strani pa je bilo osem predstavnikov. Vsak izmed njih je govoril v svojem maternem jeziku. Drobničeva pravi: »Agencija SPIRIT tradicionalno zagotavlja lingvistično podporo. Krepimo in razvijamo slovensko –ruski dialog, uporabljamo slovenščino in ruščino in na ta način omogočamo jasno komunikacijo, saj vsak nek tretji jezik govori po svoje. Pri tem sodelujemo z diplomanti in študenti lektorata za ruščino na Filozofski fakulteti v Ljubljani, ki nam pomagajo pri prevajanju. Na ta način vzgajamo svoje bodoče sodelavce,« pravi Drobničeva, ki upa, da se jim bo na prihodnjem, drugem sejmu Feel the Future pridružilo še več podjetij, tako na slovenski kot na ruski strani.

Izjava Tanja Drobnič, SPIRIT Slovenija

WEB FAIR