fbpx
»Sejemska dejavnost lahko bistveno pripomore k ponovnemu zagonu gospodarstva!«
13/05/2020
Na Celjskem sejmu se pridružujemo javnemu pozivu za ohranitev industrije srečanj!
18/05/2020

Izjava izvršnega direktorja, Roberta Otorepca za STA

“Zaenkrat smo odpovedali marčne sejme (Flora, Poroka, Altermed, ApiSLovenija, Festival kave, Kulinart in Svet Ribolova) ter aprilske sejme Energetika, Lestech in Terotech. Trenutno nimamo še nobene uradne informacije, ali bodo jeseni v Sloveniji sejmi in druge večje prireditve sploh že dovoljeni. Po neuradnih informacijah naj bi bili dovoljeni šele 1. 1. 2021. To pomeni, da bi morali prvič po 52. letih odpovedati tudi sejem MOS, poleg MOS-a pa tudi Evropsko pasjo razstavo, sejem Eroticland in še vrsto prireditev v našem kongresnem centru. Na septembrski MOS smo sicer še pripravljeni, če bi s septembrom sejmi vendar že bili dovoljeni, ampak če do konca maja ne bo jasne informacije o tem, ga bomo morali odpovedati, saj nam potem zmanjka časa za pripravo.

 

Za leto 2020 smo načrtovali 4 milijone evrov prihodkov. Zaradi dosedanjih ukrepov za preprečitev širjenja koronavirusa  smo izgubili že približno 25 % letošnjega prihodka, če pa sejmi in večje prireditve ne bodo dovoljeni do konca letošnjega leta, pa bomo izgubili preko 80 % letošnjega prihodka. K sreči smo konec januarja še uspeli izpeljati zelo uspešen sejem Agritech, drugače pa bi se naš letošnji izpad prihodkov približal 100 %.

 

Trenutno imamo 90 % zaposlenih na začasnem čakanju na delo, števila zaposlenih še nismo zmanjšali. Vendar pa, če nam bo opravljanje naše dejavnosti prepovedano še do konca leta, brez dodatne pomoči države ne bomo mogli preživeti. Tudi v času mirovanja imamo namreč visoke fiksne stroške vzdrževanja sejmišča. Trenutno so naši največji stroški nadomestilo za stavbno zemljišče ter fiksni stroški občinskih komunalnih podjetij Vodovoda – kanalizacije in Energetike, ki jih moramo plačevati, tudi če ne porabimo litra vode in nič ogrevanja. Ti mesečno znašajo preko 10.000 EUR + DDV, na drugi strani pa zaradi prepovedi organizacije sejmov in vseh ostalih dogodkov ne moremo ustvariti niti 1 evra prihodka. Občinska komunalna podjetja žal tukaj nimajo nobenega posluha, zato upamo, da nam bo prisluhnila vsaj Mestna občina Celje in pritisnila tudi na svoja komunalna podjetja. Sejmi za mesto Celje in širšo okolico predstavljajo odlično promocijo in tudi velike finančne koristi od multiplikativnih učinkov že več kot 50 let in tudi za mesto bi bila nepopravljiva škoda, če bi se pustilo, da bi ta dejavnost po 50 let kar čez noč ugasnila.”

WEB FAIR