fbpx
Znani zmagovalci Mednarodnega natečaja čebelarske fotografije 2019
17/03/2019
Narava lahko (po)zdravi raka
17/03/2019

Kako lahko sami izkoristite zdravilne učinke aloje

Vsakdo pozna aloe vero, malokdo pa ve, koliko zdravilnih učinkov ima, in da je le ena iz zdravilne družine aloj. Najbolje pa je to, da uspeva tudi pri nas in jo lahko vzgajate in iz nje izdelujete zdravilne napitke in kozmetiko tudi sami. Inženirka kemije in poznavala aloj Metka T. Gomboc je obiskovalce 24. sejma Flora poučila o tej čudoviti rastlini in podala nekaj uporabnih nasvetov.

Pod alojo spada 350 podvrst, te pa se delijo v tri večje skupine – aloje brez stebla, z manjšim steblom in z velikim, razvejanim. Družino poznamo že 5000 let. Že v antiki so jo uporabljali v zdravilne namene, kljub temu pa obstaja veliko študij, ki nasprotujejo aloji. Poznavalka M. T. Gomboc pojasnjuje, da je to krivda velikih korporacij, ki nočejo priznati, da je za veliko težav možna tako preprosta rešitev kot je ta rastlina.

Katere pozitivne sestavine vsebuje aloja?

Aloja vsebuje kompleksne sladkorje oziroma polisaharide, ki so odgovorni za vlaknasto strukturo, sluzavost, ki ima zaščitni učinek. Razporedi se po prebavnem traktu in ga ščiti, omogoča pravilno absorpcijo in stimulira imunski sistem. V kozmetiki je koristna pri zadrževanju vlage in tako ohranja mehko, nežno kožo. Vsebuje tudi antrakinone, ki so čistilci telesa z odvajalnimi in obnavljalnimi lastnostmi. Poleg teh dveh glavnih sestavin vsebuje še več kot 150 drugih aktivnih komponent.

Kateri so zdravilni učinki aloje?

Aloje krepijo obrambni sistem organizma in so zelo primerne za uporabo po kemoterapiji, preprečujejo staranje organizma in kože ter pospešujejo celjenje ran in obnavljanje povrhnjice, imajo antibakterijsko, antiseptično in antioksidativno delovanje in so tudi analgetik. Prav tako delujejo protivnetno in protivirusno ter ščitijo pred sevanji. Pomagajo tudi pri očiščevanju organizma in so zelo hranljive.

Katero alojo izbrati?

Najbolj razširjena je aloe vera oziroma aloja vulgaris ali barbadensis. Ima ogromne liste, razporejene v krogu in živi do 15 let. Najpogosteje jo uporabljajo v kozmetične namene, saj deluje protivnetno in proti brazgotinam. Druga pa je aloja arborescens, ki ima steblo in zraste do dveh metrov. Listi so manjši, tako vsebuje tudi manj gela, je pa bolj uporabna za oralno uporabo. Še tretja, ki je najbolj zdravilna, je aloja africana, ki je podobna prejšnji, ampak ima še več mineralov, zato se uporablja pri zdravljenju slabokrvnosti, saj ima veliko železa.

Iz česa je sestavljen list aloje?

Sam list aloje ima zunanjo lupino – trdno kutikulo in notranji gel – parenhim. Lupina varuje rastlino pred izsušitvijo,  v gelu pa je mehko tkivo iz velikih celic, ki vsebujejo 98 % vode. V kombinaciji s polisaharidi se tvori gel, ki je zdravilen, in iz njega delamo sok. Tik pod povrhnjico je žilni ovoj. Tu poteka fotosinteza, prav tako se iz tega ovoja pridobiva smolo z močnim odvajalnim učinkom. Ima pa močno protibakterijsko in virusno delovanje ter dober vpliv na imunski sistem.

Kako iz lista aloje pridobimo zdravilni gel?

Vedno uporabljamo spodnje močno razvite liste, stare vsaj 5 let. Jih ne peremo, razen, če je to res potrebno. Drugače jih le obrišemo z vlažno krpo, saj so zelo občutljivi. Pomembno je tudi, da jih naberemo tik preden naredimo pripravke. Delati moramo namreč hitro, ker gel hitro oksidira in izgubi zdravilne lastnosti. Najbolj idealno je liste obirati na dva mesca, da si lahko rastlina opomore. Ko imamo list, najprej vedno odtrgamo vrhnji del, nato pa iglice ob strani. Tako dobimo sredinski del, ki ga razdelimo in postrgamo s plastično ali leseno žličko. Ko iz tega naredimo pripravek, ga je potrebno imeti v zatemnjenem kozarčku.

Na kakšne načine se lahko uporabi alojin gel?

Gel se lahko dodaja šamponom, kremam, tonikom, zobnim pastam in kremam za britje, ali pa ga direktno namažemo na pike žuželk, rane, herpese ali katerokoli drugo površinsko poškodbo. Za oralno uporabo obstaja mnogo receptov. Metka T. Gomboc je delila recept za pripravek po menihu Romanu Zago z alojo arborescens. Za to je potrebno vmešati 350 g biološko gojenih listov aloje arborescens starih 5 let (vsaj 3 leta) ali mešanih listov, 500 g čistega ekološkega medu, najbolje akacije, in 50 ml destiliranega alkohola po želji, najboljše žganja, konjaka ali gina. In tako dobite domač alojih napitek z odličnimi zdravilnimi učinkovinami.

WEB FAIR