fbpx
Po korakih od kavnega sadeža do dišeče skodelice črne tekočine
18/03/2018
Poročni šopek naj spodbudi čustva
18/03/2018

Konoplja, tako vsestranska, a tako zapostavljena

Tudi na letošnjem sejmu Altermed je bilo precej pozornosti posvečene vsestranski rastlini konoplji, ki pa je še vedno zapostavljena in osovražena, predvsem na področju njene uporabe v zdravstvu. Eden največji aktivistov in zagovornikov konopljine uporabe v medicinske namene, Kanadčan Rick Simpson pravi: »Ne obstaja logičen razlog, zaradi katerega je ne smemo uporabljati. Ni nevarnosti, nihče še nikoli ni umrl zaradi konoplje. Če bi ljudje poznali pravo medicinsko zgodovino te rastline, bi bili zelo jezni na svoje vlade, ki jo prepovedujejo.«

Rick Simpson – na sejem Altermed ga je pripeljal društvo za človekove pravice PEST – je konopljo začel raziskovati in jo uporabljati zaradi lastnih težav, ko so zdravniki nad njim obupali. Ugotovil je, da mu konopljino olje, ki ga je pridelal sam, za razliko od vseh zdravil, ki so mu jih predpisovali zdravniki, zelo pomaga in da izboljšuje njegovo zdravstveno stanje. Od takrat si prizadeva za legalizacijo kanabisa. »Problem prepovedi konoplje sega daleč v zgodovino, ko so vlade podlegle bogatim elitam. Prepovedale so rastlino, za katero niso imele pravice je prepovedati. S tem je nelegalna postala ena najbolj zdravilnih rastlin na svetu. Ko vzameš ljudem rastlino, ki dokazano zdravi in rešuje življenja, pravzaprav nad njimi izvajaš genocid,« je oster Simpson. Ob tem dodaja, da dokazi o njeni zdravilnosti segajo več stoletij nazaj. V srednjem veku so z njo zdravili celo tumorje, pravi.

Rick Simpson je prepričan, da bi se ljudje morali upreti, in sicer tako, da bi vsak doma sadil konopljo, četudi industrijsko. Ne le politika in uradna medicina, tudi običajni ljudje imajo glede konoplje številne predsodke, predvsem, da povzroča odvisnost, a Simpson na to pravi: »Ljudje mislijo, da je biti zadet nekaj groznega. Kaj pa zdravila, ki jih predpisujejo zdravniki, od katerih si popolnoma zadet in imajo vrsto stranskih učinkov. Ta pa vzamemo brez premisleka in dvoma.« Stvari se sicer počasi premikajo v smer boljšega razumevanja pozitivnih učinkov konoplje na zdravje ljudi, vse več strokovnjakov in študij temu pritrjuje, a po Simpsonovih besedah je do tja še dolga pot.

Konoplja si sicer pot počasi utira tudi na drugih področjih. Vedno več je znanega o uporabnosti industrijske konoplje. »Konoplja je gradbeni material, ki nam zraste na njivi, to je samooskrba. Ima ničelni ogljični odtis, pridelava je ekološka, a to so stvari, ki politično niso tako zelo zanimive. Država bi na tem področju lahko storila veliko več, ne le s subvencijami,« pravi David Geršak iz Zadruge Konopko in našteva ostale prednosti konoplje: »Poleg gradbenega materiala, ki zraste na njivi, imaš zdravilo, prehrano, oblačilo, gorivo, to so stvari, ki so danes že na trgu. A zaradi svoje uporabnosti in preprostosti ne gre v koncept globalnega trga in korporacij.«

Kot gradbeni material se industrijska konoplja sicer vedno bolj uveljavlja, a težava je pri predelavi stebla, ki je glavna surovina. Geršak izpostavlja, da bo tako, dokler ne bomo vzpostavili večjih predelovalnih obratov. Zadruga Konopko sicer že razvija tudi bolj inovativne gradbene materiale, kot so vlaknena plošča iz konopljinega materiala, bio plastika in kompoziti iz konoplje, ki pa so še v razvojni fazi. A Geršak pravi, da zanimanje na globalnem trgu tudi za to obstaja.

WEB FAIR