fbpx
MIS 2019 – Izboljšave in izzivi zaščite orodij s trdimi zaščitnimi prevlekami
07/12/2018
Zaščita orodij s trdimi zaščitnimi prevlekami – izboljšave in izzivi
16/01/2019

Tehnologija predelave umetnih mas

Med vsemi tehnologijami predelave plastike najbolj izstopa tehnologija brizganja. V našem prostoru najdemo tako razvojna podjetja, orodjarje kot tudi brizgalce, ki na leto predelajo na tisoče ton plastike. V tej branži se v zadnjih letih čuti trend optimizacije proizvodnje v smeri zmanjševanja porabe energije ter trend uvajanja »pametnih« strojev oz. Industrije 4.0.

Na področju zmanjševanja porabe energije pri predelavi se vse bolj uveljavljajo servohidravlični pogoni in električni pogoni. Če so bili ti pogoni pred nekaj leti težko dostopni (beri predragi), pa so se v zadnjih letih cene precej spustile. Prav zaradi tega se tudi v slovenski industriji v proizvodnji pojavlja vse več električnih oz. hibridnih brizgalk. To razmerje je seveda od proizvajalca do proizvajalca različno, je pa pri vseh nedvomno opaziti trend rasti.

Na področju Industrije 4.0 se zadeve odvijajo v dveh smereh. Na eni strani gre za razvoj »pametnih« strojev in na drugi za povezavo vseh osnovnih in pomožnih enot v centralno podatkovno bazo. Pri pametnih strojih lahko zasledimo sisteme, ki so sposobni sami nastavljati zapiralno silo, dolitost izdelkov, ponovljivost teže kosov, prav tako pa tehnologom pri odpravljanju težav »svetujejo«, kako ukrepati. Pri povezovanju osnovnih enot in vseh pomožnih sistemov (stroj, orodje, sušilec, manipulator, trak, dozirnik …) pa zadeve tečejo v smeri pametnih tovarn, kjer bo mogoče za vsak posamezni izdelek v milijonski seriji ugotoviti njegovo celotno zgodovino.

 

WEB FAIR