fbpx
Ta konec tedna v Celju sejmi za praznovanje pomladi
16/03/2018
Čebelam je vseeno za barvo vlade
17/03/2018

Mladi navdušili in “namučili” strokovne komisije

Obiskovalce sejmov za praznovanje pomladi, ki bodo v soboto, 17. marca 2018, ob 9. uri odprli svoja vrata, bodo pozdravile kreacije mladih aranžerjev, cvetličarjev in vrtnarjev, ki so se na sejmišču pomerili že danes. Velikonočni vrtovi, fantazijske kreacije, šopki na temo Pomlad je tu ter aranžerske izložbe z izdelki športne obutve Mass so navdušile strokovne komisije. Hkrati pa so vse komisije imele zelo težko delo, saj so bili mladi tekmovalci zelo izenačeni in so le malenkosti odločile o zmagovalcih.

Tekmovalke – letos so se tekmovanje udeležile sama dekleta – na državnem tekmovanju aranžerjev so bile po besedah Suzane Thaler iz Srednje trgovske šole Maribor, ki je letos organizirala tekmovanje, zelo natančne. »Svoje delo so zelo strokovno opravile. Od barvanja sten, do rezanja, do umeščanja vseh elementov.« Komisija, ki so jo sestavljale mentorice tekmovalk, je zato za ocenjevanje porabila bistveno več časa kot so sprva predvideli. Thalerjeva je ob tem poudarila, da so zanjo vse zmagovalke, saj so odlično opravile svoje delo.

Na tekmovanju je sicer sodelovalo osem ekip iz štirih srednjih šol. Najbolje sta se odrezali Valentina Erjavec in Žana Knapič iz Srednje trgovske šole Ljubljana. Na drugo mesto sta se uvrstili Nika Pleteršek in Danijela Vinko iz Ekonomske šole Šolskega centra Ptuj, tretji pa sta bili Tinkara Stropnik in Žana Korenjak iz Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje.

Najboljši aranžerki Valentina Erjavec in Žana Knapič (z leve)

Mladi cvetličarji so morali na tekmovanju izdelati dva izdelka, in sicer cvetlično kreacijo – fantazijo na temo Velika noč. Drugi izdelek pa je bil v rokah vezani šopek na temo Pomlad je tu. Tudi cvetličarke in cvetličarji so znova namučili strokovno komisijo, ki jo je vodil Marjan Planinšek. »Mladi so iz leta v leto boljši, razlike med njimi so vsako leto manjše, zato je vedno težje izločiti najboljše od dobrih.« Dobri tekmovalci so po besedah Planinška posledica intenzivnega dela z mladimi v zadnjih letih, tudi šole, mentorji se z njimi veliko ukvarjajo in jih dobro pripravijo na tekmovanje. Posledično so izdelki zelo dobri, razlike med njimi pa majhne.

Zanimanje za poklic cvetličarja sicer v zadnjem obdobju ni ravno veliko. »Mogoče zato, ker je poklic prenizko rangiran, gre za poklicno šolo, mladi pa stremijo k čim višji izobrazbi. Čeprav mislim, da se trend spreminja. Vedno bolj se uveljavljajo obrtni poklici, kar cvetličarski, prepleten tudi z umetnostjo, nedvomno je. Mladi spoznavajo, da se da z dobrim cvetličarskim delom tudi dobro preživeti.«

Tekmovanja se je udeležilo 15 tekmovalcev iz petih šol. Skupna zmagovalka je postala Katja Ravnikar iz Biotehniškega centra Naklo. Na drugo mesto se je uvrstila Tanja Podkrižnik iz Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, na tretje pa Anja Knez, ki se prav tako šola na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje.

Najboljše cvetličarke Tanja Podkrižnik, Katja Ravnikar, Anja Knez (z leve)

Tema tekmovanja mladih vrtnarjev je bila Velikonočni vrt. Predsednik Sekcije cvetličarjev in vrtnarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Simon Ogrizek, ki je bil tudi predsednik komisije na tekmovanju vrtnarjev, je bil zelo zadovoljen s kreativnostjo tekmovalcev. »Vsi so res zelo natančno obdelali to tematiko in pripravili izjemne razstavne prostore, z izjemnimi barvami, teksturami, strukturami, tako da smo imeli sodniki kar zelo težko delo.« Zmagovalni vrt ima po besedah Ogrizka skoraj popolno kompozicijo oz. do popolnosti izdelano idejo, veliko naravnih materialov. »Pa ne samo to. Naravni materiali so zanimivo povezani v celote, v sedeže. Vrt je zelo uporaben, kompozicijsko in barvno zanimiv. Torej tudi tehnično zelo dobro dodelan.«

Simon Ogrizek ob tem dodaja, da žal trenutno zanimanje za poklic vrtnarja upada, čeprav so dobri vrtnarji v Sloveniji zelo iskani. »Upam, da bo zanimanje začelo rasti, saj se bomo sicer v 10 letih soočili z izjemnim deficitom na področju poklica vrtnarja in ne vem, kako bomo potem še lahko uspevali imeti tako visoko kulturo cvetja, če bomo brez vrtnarjev.«

Tekmovanja se je udeležilo sedem ekip iz štirih različnih srednjih šol. Zmagovalni velikonočni vrt sta sicer letos izdelala Marko Jazbec in Jan Kunc iz Biotehniške šole Šempeter. Borut Pustatičnik in Angelika Vasle iz Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje sta bila druga, na tretje mesto pa ste se uvrstila Matic Strgar in Anže Kastelic iz Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija.

Najboljša vrtnarja Marko Jazbec in Jan Kunc (z leve)
WEB FAIR