fbpx
Edison bo Slovenijo uvrstil med vodilne države v zeleni mobilnosti
15/09/2017
MOSovi podjetni talenti: Z rdeče zeleno terapijo do zdravega »lenega« očesa
15/09/2017

MOSovi podjetni talenti: Aktivna lesena gobica za zdravo otroško hrbtenico

Črnomljan Sebastjan Štarkel iz podjetja StarkMAT, Sebastjan Štarkel s.p., je lani razvil prvi aktivni stol za otroke Mushy. »Verjamemo, da je nujno začeti skrbeti za hrbtenico čim prej. Zato smo razvili stol za aktivno sedenje, ki omogoča otrokom zdrav celostni razvoj,« pravi Štarkel. Stol ima obliko mušnice, uporabljajo pa ga lahko že najmlajši. Štarkel se je s svojim stolčkom uvrstil na drugo mesto med letošnjimi MOSovimi podjetnimi talenti.

»Poleg tega, da se jačata hrbtenica in koncentracija, je gobica tudi del otrokovega okolja,« pojasnjuje Štarkel. Inovativen koncept in dizajn aktivnega stola sta plod večletnih raziskav, ki kažejo, da kar 50 odstotkov otrok po svetu nima finomotoričnih spretnosti, da jih ima kar 60 odstotkov ploska stopala, 85 odstotkov otrok pa ima trajne poškodbe. V stolu ni vzmeti, ima posebno konstrukcijo s krogelnim zglobom, ki omogoča naravno gibanje, sicer pa je narejen iz brezovega lesa, premazanega z lanenim oljem. V celoti je oblečen v blago, ki je snemljivo in pralno. Simpatična gobica je težka okoli pet kilogramov, na voljo pa je v treh velikostih, odvisno od starosti otroka. Ko otrok stol preraste, ga lahko prodate naprej ali ga vrnete po sistemu staro za novo.

Aktivni stol je požel veliko odobravanje stroke, terapevtov, pedokinetikov in pedagogov, zanimanje zanj pa iz dneva v dan raste: »Gobice so že v treh ljubljanskih vrtcih, tudi v Montessoriju, kjer ugotavljajo, da pomiri celo tiste najbolj živahne otroke. Na eni strani izgled gobice otroka privablja in mu vliva neko posebno toplino, po drugi strani pa ga sili v gibanje, in če ima otrok svobodo gibanja, se lažje koncentrira. Na naši gobici ne more biti pri miru,« pojasnjuje Štarkel.

Zanimanje za stol, ki umirja, ko sili v gibanje, je veliko. Prvi dan nastopa na 50. MOS so prodali kar dva, sicer pa imajo že 50 zadovoljnih kupcev. Cena v prosti prodaji je 247 evrov, na sejmu pa ga prodajajo za 197 evrov.

WEB FAIR