fbpx
Izjava izvršnega direktorja, Roberta Otorepca za STA
14/05/2020
Kljub trudu največjega sejemskega dogodka, 53. MOS-a, letos ne bo
17/07/2020

Na Celjskem sejmu se pridružujemo javnemu pozivu za ohranitev industrije srečanj!

Spoštovani podpisniki Poziva Vladi RS,

Žalostno je, kako je slovenska država slovensko industrijo srečanj peljala žejne čez vodo in jo bo očitno pripeljala na rob prepada. To je očitno iz predlogov MGRT za tretji interventni zakon PKP3 s členi in obrazložitvami.

Prvič v zgodovini smo se demokratično organizirali in povezali čisto vsi, ki se ukvarjamo z dejavnostjo z najvišjo dodano vrednostjo v slovenskem turizmu. Ta je dokazano 3,3 kratnik potrošnje navadnih turistov (Raziskava o potrošnji kongresnih gostov v Ljubljani 2019). Pozivi Vladi RS je podpisalo 279 podjetij, oziroma 345 predstavnikov podjetij. Slovenska industrija srečanj zaposluje po neuradni oceni 15.000 oseb, dodatno je od te industrije odvisno še cca 20.000 t.i. kreativcev (samostojni podjetniki, samozaposleni v kulturi).

Naša iniciativa od 28. aprila 2020 naslavlja vse odgovorne inštitucije v državi, da v tretji paket ukrepov vključijo tudi slovensko industrijo srečanj. Po številnih usklajevanjih nas je Vlada RS vključila v področje turizma in za reševanje naše problematike pristojno Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pod vodstvom gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Iz dopisa z dne 11.05.2020 je jasno, da sta za naše predloge odgovorna državni sekretar Simon Zajc in v.d. generalne direktorice Direktorata za turizem mag. Helena Cvikl.

Ker naši argumenti niso bili upoštevani, ponovno navajamo dejstva, ki smo jih med drugim v petek, 15.05.2020 uradno predstavili tudi direktorici Slovenske turistične organizacije mag. Maji Pak:
– ogroženih je preko 2000 delovnih mest
– ogroženih je več kot 350 slovenskih podjetij
– izgubljenih bo min. 270 milijonov direktnih prihodkov slovenske industrije srečanj
– če upoštevamo izračunan kongresni multiplikator 3,3, bo slovenski turizem letno izgubil 891 mil. EUR prihodkov.

Najbolj bosta prizadeti mestni destinaciji Ljubljana in Maribor. Očitno je, da je problem državnih birokratov, da našo dejavnost sestavljajo zelo različne dejavnosti. Panogo sestavljajo agencije za organizacijo dogodkov, cateringi, kongresni/poslovni hoteli, kongresni in razstaviščni centri, javni zavodi, ponudniki marketinških storitev ter ponudniki opreme in storitev za dogodke (audio-video, prevajanje …). V našem Pozivu Vladi RS smo natančno definirali, katera podjetja so vključena v industrijo srečanj in kakšna je naša povezanost s turizmom.

O situaciji smo med drugim v petek 15. 5.2020 obvestili vse poslanske skupine in vse slovenske evropske poslance.

V tem trenutku nam ne preostane drugega kot borba z vsemi demokratičnimi sredstvi za obstoj industrije in dejavnosti, ki jo opravljamo s strastjo in predanostjo.

Voucherji za počitnice doma bodo državo stali približno 300 mil. EUR (vir: Delo, 16.5.). To je simpatičen ukrep, ki bo zagotovo pomagal pridobiti kakšnega volivca vladajoče koalicije. Vrednost vseh ukrepov, kot smo jih predlagali, pa je približno 59 mil. EUR. S tem bi ohranili dejavnost, delovna mesta, znanje zaposlenih in preprečili uničenje kongresnega, prireditvenega. festivalskega in sejemskega turizma. O davkih, ki jih naša industrija plačuje vsako leto, pa sploh ne govorimo. Skratka na tehtnici je enkraten in volivcem všečen ukrep ali pa pomoč industriji, ki vsako leto ustvarja 270 mil. EUR prihodkov.

O znanju in kadrih pa nima smisla izgubljati besed. Potrebno bo desetletje za ponovno oživitev, onemogočena pa bo tudi izvedba številnih prireditev vse od državnih proslav do kulturnih dogodkov, glasbenih koncertov, sejemskih prireditev in festivalov. Izgubljen pa bo tudi ugled, ki smo si ga s trdim delom in velikimi vlaganji priborili na mednarodnem kongresnem tržišču.

 

OHRANIMO SLOVENSKO INDUSTRIJO SREČANJ!
Gorazd Čad
za iniciativni odbor

WEB FAIR