Če nisi na sejmu, ne obstajaš
21/04/2018
Nov tehnološki sejem TechExpo Celje uspel
23/04/2018

Na mladih gozdarjih svet stoji

»Vsako ekipo so sestavljali trije starejši in en mlajši član, saj vemo, da na mladih svet stoji. In prav vsi so se dobro odrezali,« je ob koncu mednarodnega tekmovanja gozdnih delavcev ob koncu 1. TechExpo Celje poudaril predsednik IALC, mednarodne zveze organizatorjev svetovnega prvenstva, Ratko Matošević. Mednarodno tekmovanje gozdnih delavcev sta pripravila družba Celjski sejem d.d. in GIZ Gozdarstvo pod generalnim pokroviteljstvom SiDG.

Mednarodnega tekmovanja so se udeležile ekipe iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije in Madžarske, gozdni delavci pa so tekmovali v petih disciplinah: menjava verige in obračanje meča, kombinirani rez, precizni rez na podlagi, zasek, simulacija podiranja drevesa in kleščenje. Tekmovanje je imitacija dela v gozdu. »Tu je prikazano vse, od tega kako deblo olupiti, do tega, kako ga prerezati na hlode in tako naprej. Ker moramo gozdarji najprej poskrbeti za to, da je žaga pripravljena, je bila prva disciplina menjava verige na motorni žagi. Ocenjevali smo hitrost in natančnost, ne le pri tej, ampak tudi pri vseh ostalih disciplinah,« pojasnjuje Matošević.

Ratko Matošević

Gre za skoraj 33-to tekmovanje v 50-letni tradiciji tekmovanj, ki se ga je tokrat udeležila tudi ženska. Ines Frančeškin iz Kostanjevice na Krasu, sicer dijakinja gozdarske šole iz Postojne se je pomerila v vseh disciplinah, moške konkurence pa se je celo razveselila. »Tudi v razredu imam same sošolce, zato me moška konkurenca ni zmotila,« pravi. Ekipno je že zmagala na gozdarskem tekmovanju Alpe Adria, zato ji tovrstna tekmovanja niso tuja. Zmagovalci današnjega tekmovanja se bodo avgusta ekipno udeležili svetovnega prvenstva na Norveškem.

Ines Frančeškin

Ženske očitno pridobivajo na moči in ugledu. »Na svetovnem prvenstvu do danes nismo imeli specialne konkurence za ženske, sedaj jo bomo imeli. Prijavljenih je štirinajst žensk iz 14-ih držav, ki se bodo torej po novem pomerile v kategoriji ženske,« dodaja Matošević. Mednarodno združenje gozdarjev sicer združuje 28 držav članic, v glavnem iz Evrope, izven je udeleženka le Japonska. Tovrstna tekmovanja so priložnost, da tudi drugim približajo gozdarska opravila, zato je sejem dobra priložnost za takšne dogodke, še dodaja: »Radi se udeležimo sejma, na katerem so prisotni še drugi ljudje, da vidijo tekmovanje, da vidijo s čim se ukvarjamo. To je dobro za promocijo naše stroke, gozdarstva, varnosti pri delu.«

Rezultati

Najboljši v vseh disciplinah je bil Avstrijec  Mathias Morgenstern, ki je zbral kar 1638 točk, drugo mesto je prav tako osvojil Avstrijec Daniel Oberrauner s 1630 točkami, Slovenec Robert Čuk pa je s 1616-timi točakmi osvojil tretje mesto.

Ekipno so se najbolje odrezali Avstrijci (Mathias Morgenstern, Daniel Oberrauner, Jürgen Erlacher in Michael Ramsbacher), ki so zbrali le štiri točke več kot naši. Drugo mesto je osvojila slovenska ekipa (Robert Čuk, Janez Meden, Jure Škufca in Blaž Pajnič), na tretje mesto se je uvrstila madžarska ekipa (Robert Rittlinger, Laszlo Bako, Gabor David in Daniel Szalai), na četrtem mestu so pristali Hrvatje (Davor Ivanković, Milan Čorkovič, Ante Zadro, Domagoj Brtović), peto mesto pa je osvojila italijanska ekipa (Iagor Tonelli, Karl Ennemoser in Christian Haller).

Program lesnoobdelovalni stroji, orodja in repromaterial ter gozdna tehnologija bo odslej popolnoma nov vsebinski sklop tehnološkega sejma TecxExpo Celje. Ta vsebinski sklop je namenjen lesni industriji in mizarskim delavnicam. Lesna stroka v Sloveniji namreč praktično nima svojega neodvisnega strokovnega dogodka, ki bi vodilnim igralcem na tem področju omogočil predstavitev novosti, idej in strategij. Ciljna skupina obiskovalcev so mizarji, proizvajalci pohištva, žagarski obrati, tesarji, parketarji, gozdni delavci.