fbpx

Novi tehnološki sejem TechExpo Celje – 500 najboljših blagovnih znamk na celjskem sejmišču od 18. do 21. aprila

Slabo vreme ni prestrašilo obiskovalcev šestih pomladnih sejmov
19/03/2018
Gospodarski minister v Celju odprl vrata 1. TechExpo Celje
18/04/2018

Novi tehnološki sejem TechExpo Celje – 500 najboljših blagovnih znamk na celjskem sejmišču od 18. do 21. aprila

Četrta industrijska revolucija, ki že temeljito spreminja naš način življenja, dela in medsebojnega razumevanja, kliče po spremembah tudi pri sejmih. V Celjskem sejmu zato postavljajo nove temelje tehnološkemu sejmu TechExpo Celje. Iz svoje tradicije strokovnih bienalnih sejmov so uporabili kar je dobrega in to nagradili z novimi vsebinskimi področji. Od 18. do 21. aprila 2018 bo tako na celjskem sejmišču mednarodni tehnološki sejem TechExpo Celje, na katerem se bo predstavilo skoraj 500 najboljših blagovnih znamk s tega področja. Sejem bo uradno odprl minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Energetika, vzdrževanje, lesna industrija, avtomatizacija na enem mestu

TechExpo Celje 2018 bo pokrival dolgoletna vsebinska področja energetike ter industrijskega vzdrževanja in čiščenja. Dodajajo pa jima še nova tehnološka področja avtomatizacije, mehatronike in industrijske elektronike ter lesnoobdelovalnih strojev, orodij in repromateriala ter gozdne tehnologije. Nova vsebinska področja tvorijo celoto in omogočajo predstavitev novim ponudnikom izdelkov in storitev.

Področje energetike je vsebinsko namenjeno inštalaterjem strojnih instalacij, projektantom in elektro distributerjem. Vodje vzdrževanja in vodje investicij v podjetjih, vzdrževalci strojev in naprav bodo lahko preverili novosti na programu industrijskega vzdrževanja in čiščenja. Učinkovito vzdrževanje je cilj vsakega podjetja, na sejmu pa bo posebna pozornost namenjena vzdrževanju, ki ga narekujejo panoge v energetiki, elektroniki in lesnoobdelovalni industriji.

Na 1. TechExpo Celje bodo prisotni tudi proizvajalci, uvozniki in distributerji izdelkov in storitev, povezanih z avtomatizacijo, mehatroniko, sistemi meritev, testiranja in kontrole v industriji, montažo in operativno tehnologijo, računalniškim vidom, sistemi za pozicioniranje, tehnologijo pogonov (rotacijska in linearna), senzoriko, sistemi nadzora, sistemi in napravami za varovanje in opazovanje, napajalnimi sistemi, software – aplikativnimi rešitvami.

Program lesnoobdelovalni stroji, orodja in repromaterial ter gozdna tehnologija je popolnoma nov vsebinski sklop, ki je namenjen lesni industriji in mizarskim delavnicam. Lesna stroka v Sloveniji namreč praktično nima svojega neodvisnega strokovnega dogodka, ki bi vodilnim igralcem na tem področju omogočil predstavitev novosti, idej in strategij. Ciljna skupina obiskovalcev so mizarji, proizvajalci pohištva, žagarski obrati, tesarji, parketarji, gozdni delavci.

Novosti v razstavnem programu

Na sejmu si bo mogoče ogledati številne kakovostne in napredne rešitve. Predstavljeni izdelki in storitve omogočajo bistveno povečanje učinkovitosti proizvodnje in maksimalen izkoristek materiala, zagotavljajo razstavljavci.

Predstavljena bo ponudba orodja, strojev in praktičnih pripomočkov pri obdelavi lesa, kovin in drugih materialov. Industrijska olja in maziva, sredstva za razmaščevanje in obdelavo kovin (protikorozijska zaščita, poliranje ipd.). Predstavljene bodo rešitve na področju ležajne tehnike, hidravlična, industrijska in drsna tesnila ter tesnilni materiali. Razstavljavci napovedujejo najsodobnejša rezilna orodja za potrebe celotne lesne industrije in tudi druge namene, orodja, stroje in opremo za vzdrževanje in proizvodnjo v industriji, celovite rešitve za avtomatizacijo, delovno zaščito, meroslovne izdelke in rešitve. Predstavili se bodo ponudniki informatizacije procesov na področju logistike, industrijske avtomatike, označevanja in pečatenja, tehnične informatike in industrijskega inženiringa.

Obiskovalci si bodo lahko ogledali najnovejše prezračevalne naprave, rekuperatorje, klimate in ventilatorje, inovativne kompresorje, vakuumske rešitve in sisteme za čiščenje zraka. Predstavljene bodo tehnične rešitve in profesionalna merilna regulacijska oprema za področje industrije in industrijskih procesov, energetike, pare, ogrevanja in prezračevanja stavb, daljinskega in centralnega ogrevanja in tehnologije bencinskih servisov, pa tudi npr. inovativne rešitve za pripravo vseh vrst voda.

Predstavile se bodo izobraževalne ustanove (Lesarska šola Maribor, Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani, Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru) in strokovne revije za sodobne lesarje in lesno stroko, mehatroniko, industrijsko avtomatizacijo, robotiko in strojništvo. Energetska revija, revija za inovacije, razvoj in tehnologije na tehniških področjih.

Priložnost za strokovni razvoj tudi v spremljajočem programu

Pomemben del sejemskega dogajanja bo tudi strokovni program, kjer se bodo domači in tuji strokovnjaki dotaknili aktualnih vprašanj svojih področij. V strokovnem programu bodo obravnavane teme s področja energetike, industrijskega vzdrževanja, lesne industrije in avtomatizacije. Zgodila se bosta že tradicionalna Dan vzdrževanja in Dan slovenskih instalaterjev-energetikov ter tekmovanje dijakov srednjih poklicnih šol Slovenije, ki se izobražujejo za poklic inštalater strojnih instalacij.

V okviru Dneva slovenskih instalaterjev-energetikov (18.4.), ki ga pripravlja dolgoletni partner Celjskega sejma Sekcija instalaterjev-energetikov OOZ Maribor v sodelovanju s Sekcijo instalaterjev-energetikov pri OZS, bodo med drugim govorili o dimenzioniranju energetskih sistemov in načrtovanju prihrankov. Energetiki bo posvečen tudi energetski forum Kaj prinašajo »Regulativne spremembe za vzpostavitev nove vloge na trgu Aktivni odjemalec?« (19.4.). Ključni akterji na tem področju bodo soočili svoja stališča do velikih sprememb s katerimi se soočajo evropski energetski sistemi zaradi okoljske politike, ki zahteva dekarbonizacijo energetskega sektorja. Govora bo o tem, kaj sploh prinaša sedaj komaj »posvetovalni dokument«, ki ga je jeseni objavila Agencija za energijo, in po katerem mora vloga aktivnega odjemalca po mnenju agencije vključevati možnosti sodelovanja v vseh oblikah vrednotenja fleksibilnosti. Kaj to zares pomeni? Kako hitro bodo regulativne spremembe uradno implementirane? In kdaj bodo dejansko zaživele? Kakšni pogoji morajo biti izpolnjeni za to?

Podjetja ustvarjajo konkurenčno prednost na trgu z iskanem lastnih prednosti na področju stroškov, storitev, kakovosti in pravočasnih dobav. Učinkovito vzdrževanje igra pri tem eno najpomembnejših vlog. Na letošnjem Dnevu vzdrževanja (20.4.) se bodo v Celju posvetili vzdrževanju hidravličnih in pnevmatičnih strojev in naprav ter vzdrževanju mehanskih sistemov.

Petek, tretji sejemski dan pa bo tudi v znamenju strokovnega posveta in konference Od drevesa do lesenega izdelka (20.4.). Na strokovnem posvetu bo med drugim govora o strateških interesih lastnikov gozdov, predstavljeno bo stanje in načrti slovenske lesne in pohištvene industrije. Na konferenci, ki jo v nadaljevanju strokovnega posveta pripravlja Direktorat za lesarstvo v okviru ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, pa bo govora o prenosu znanja dijakov v gospodarstvo. Zavoda za gozdove Slovenije, OE Celje pa bo v petek na sejmišču pripravil še prikaz varnega dela v gozdu. Zavod, katerega poslanstvo je ohranjanje in sonaravni razvoj slovenskih gozdov, skrb za uresničevanje vseh njihovih funkcij v okviru trajnostnega in načrtnega gospodarjenja z gozdovi ter ohranjanje narave v gozdnem prostoru v dobro sedanjega in prihodnjih rodov, se bo sicer predstavil v sejemski dvorani D.

Zadnji sejemski dan v soboto bodo na sejmišču znova pele motorne žage. Na Mednarodnem tekmovanju gozdnih delavcev (21.4.), ki ga Celjski sejem pripravlja v sodelovanju z GIZ Gozdarstva, bodo sodelovale ekipe iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije in Madžarske. Gozdni delavci bodo tekmovali v petih disciplinah: menjava verige in obračanje meča; kombinirani rez; precizni rez na podlagi; zasek, podžagovanje – simulacija podiranja drevesa; kleščenje. Tekmovanje bo uradno odprl generalni direktor Direktorata za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo v okviru ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jošt Jakša. Tekmovalce pa bo obiskal tudi predsednik IALC, mednarodne zveze organizatorjev svetovnega prvenstva, Ratko Matošević. Generalni pokrovitelj tekmovanja je SiDG d.o.o. (Slovenski državni gozdovi d.o.o.).

Na sejmu bo mogoče pridobiti tudi brezplačne nasvete neodvisnih energetskih svetovalcev v okviru mreže ENSVET.

Organizator sejma, družba Celjski sejem, obiskovalce vabi, da si za lažje načrtovanje sejemskega obiska dnevni program dogajanja ogledajo na www.ce-sejem.si, kjer je objavljen tudi seznam razstavljavcev. Sejem bo sicer mogoče vse dni obiskati med 9. in 17. uro.

WEB FAIR