fbpx
Čebelam je vseeno za barvo vlade
17/03/2018
Brezgrešne sladice najbolj zdrav prehranski blog v Sloveniji
17/03/2018

Otroci so največji učitelji svojih staršev

Vesela solata, jabolčni drobljenec, sirni namaz z bučnimi semeni in zmešanček, pa vaje za ravno držo, energija v glasbi, modna revija delovnih oblačil v zdravstvu … je le del aktivnosti, ki so jih danes na celjskem sejmišču predstavili mladi v okviru mednarodnega programa Ekošola. Kar 97 ustanov bo predstavilo svojo kreativnost v dveh sejemskih dneh, danes pa so na sejmišču tudi podelili priznanja in nagrade natečaja Eko-paket.

V letošnjem nagradnem natečaju Eko-paket, ki ga izvajajo v sodelovanju z družbo Tetra Pak, je sodelovalo 169 ustanov, ki so pripravile 1392 izdelkov v različnih kategorijah. Komisija je imela po besedah mag. Gregorja Cerarja, nacionalnega koordinatorja programa Ekošola, težko delo, saj so nastali izjemno kreativni in zanimivi izdelki kot so: lutke za zgodbico Petelinja drsalna šola, hišica iz zgodbe Janko in Metka, različne uporabne igre na temo odpadkov, pravljično mesto za pravljično hišo, nakit, grofična Ana, roboti, ki predstavljajo letne čase, makete gozda, papirnice ter še mnogo zanimivih izdelkov. Zmagovalci projekta Eko-paket 2017/2018.

Zmagovalcem projekta Eko-paket je danes na sejmišču čestitala tudi mag. Saša Dragar Milanovič, glavna inšpektorica Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo v okviru Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Na ministrstvu po njenih besedah podpirajo pobude in projekte, ki prispevajo k uresničevanju nacionalnih programov in ciljev varovanja okolja in pridelave hrane. Prispevek programa Ekošola pri tem je nadvse pomemben, saj izvaja aktivnosti za okolju prijazen in zdrav način življenja, ki dejansko zaživijo in živijo med otroki. »Vidimo, da so otroci lahko največji učitelji svojih staršev. Da se pravzaprav vse začenja doma, v domovih in potem tudi v šolah.«

Mednarodni program Ekošola deluje že od leta 1994. Danes je vanj vključenih več kot 70 držav na vseh petih celina. »Predstavljamo najbolj množično mrežo za vzgojo in izobraževanje za trajnostni razvoj na svetu. V globalnem vidiku smo najbolj množično zastopani, pa tudi na lokalnem nivoju oz. v Sloveniji smo najbolj množična mreža med mladimi in učitelji, kar se tiče okoljskih tematik oz. izzivov,« razloži Cerar. V Sloveniji je program Ekošola prisoten od leta 1996 in danes je vanj vključenih 717 ustanov, od vrtcev do fakultet, centrov šolskih in obšolskih dejavnosti, dijaških domov. »V zadnjem času delamo predvsem na kakovosti, manj na količini. Želimo, da šole, ki so vključene, delajo čim boljše projekte.«

Ekošole sicer letno izvedejo preko 4000 okoljskih aktivnosti in projektov. »Imamo res bogato bazo primerov dobrih praks in tukaj na celjskem sejmu si lahko ogledamo kaj delajo naše šole, predvsem na področju hrane, pa tudi drugih projektov.« Ekošole so po Cerarjevih besedah ravno zaključile triletni projekt Odgovorno s hrano, ki je potekal v devetih evropskih državah. Vsebine, ki so jih obravnavali, so kljub zaključku projekta še vedno aktualne. Spoznavali so lokalne pridelovalce, spraševali so se, kdo pridela hrano, kakšno hrano uživamo, kaj naredimo z njo, če je ne pojemo … Aktualni sta temi URE OVE in trajnostna mobilnost, letos pa začnejo še projekt podnebne spremembe.

WEB FAIR