fbpx
S pomočjo Googla do novih strank
14/09/2018
Z blažjimi kriteriji do novega jezika luksuza
14/09/2018

Podjetnost je ženskega spola

“Nikoli ni pravi trenutek, zdaj je najboljši trenutek,” je bil moto srečanja Podjetnost je ženskega spola na 51. MOS-u. Na usposabljanju za ženske potencialne podjetnice se je danes na sejmišču zbralo več kot  300 žensk podjetnic, ki so se izobraževale, mrežile in sklepale nova poslovna poznanstva.

 

Srečanje organizira agencija SPIRIT, ki je del aktivnega poslovnega okolja in zagotavlja konkurenčnost in promocijo slovenskega gospodarstva. Javna agencija SPIRIT Slovenija si prizadeva postati institucija, ki v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter ostalimi deležniki nudi slovenskim podjetjem učinkovito in celovito podporo pri razvoju in promociji na globalnem konkurenčnem trgu.

MOS ponuja idealno stičišče za podjetnice, saj na eni strani ponuja kongresne dvorane, kjer potekajo delavnice, izobraževanja in mreženje, na drugi strani pa lahko podjetnice izkoristijo obsežen razstavni prostor Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo na sejmu, kjer se lahko s svojo idejo predstavijo zelo široki zainteresirani javnosti. Takšne priložnosti, kot so predstavitev na MOS-u znajo podjetnice zelo dobro izkoristit, se je slišalo na srečanju.

“Verjamem, da imate ženske poseben občutek za podjetništvo; ste bolj družabne in bolj razumevajoče delodajalke.” S temi besedami je srečanje na MOS-u pozdravil Zdravko Počivalšek, novi stari Minister za gospodarski razvoj in tehnologije. To je bil eden izmed prvih nagovorov, ki jih je Počivalšek izrekel v novem mandatu, včeraj potrjene trinajste slovenske vlade. “Poročilo svetovnega ekonomskega foruma ocenjuje razliko med spoloma. Slovenijo so uvrstili na 7. mesto med 144. državami. Statistični urad Republike Slovenije prikazuje visok delež tercialno izobraženih žensk v Sloveniji. Terciarno izobrazbo ima več kot tretjina žensk.” Vsi kazalci pomenijo pozitivno poslovno okolje za ženske v podjetništvu. Kljub temu, se ženske še vedno srečujejo s steklenimi stropovi v panogi, začetki so lahko zelo težavni. Vsi podjetniki se v začetku srečujejo s težavami pridobivanja začetnega kapitala.

Plačna verzel med spoloma v Sloveniji je ena izmed najnižjih na svetu. Bruto plača moškega je bila v lanskem letu 6 odstotkov višja od ženske plače v enaki panogi. Bolj zaskrbljujoč je delež žensk na odločevalnih položajih, kjer bo za enakopravnost potrebno še veliko dela.

Pred to generacijo sta ministrstvo in agencija SPIRIT pripravila že 5 generacij usposabljanj. V letih 2016/17 se je usposabljanj udeležilo 1000 podjetnic, od tega jih ima danes 800 svoje podjetje. To je podatek, ki kaže na to, kako zelo smiselno in učinkovito je financiranje takšnih programov.

Danes človek za uspeh potrebuje visok IQ, za spoštovanje pa potrebuje še koeficient ljubezni. Ženske podjetnice združujejo oboje. S temi besedami je minister napovedal, da si bodo tudi v prihodnje prizadevali izvajati programe na področju izobraževanja in usposabljanja.

WEB FAIR