Fair of All Fairs From 10th to 15th September in Celje
52. MOS bo vse postavil na glavo
10/09/2019

Sajam svih sajmova od 10. do 15. rujna u Celju

U 2019. godini MOS hrabro korača dalje te ove godine donosi još bogatiju ponudu. Najveći sajam u regiji, koji će se održati od 10. do 15. rujna u Celju, ostaje vjeran segmentaciji u pet ključnih područja: MOS Dom, MOS Turizam, MOS Tehnika, MOS B2B i MOS Plus. Širok spektar različitih područja najveća je prednost obilaska sajma jer omogućuje brzo i jednostavno informiranje o svemu što vam je potrebno.

Celjski sajam u rujnu na svoje izložbene prostore privlači više od 1.500 izravnih i posrednih izlagača te ukupno više od 100.000 posjetitelja. MOS je također spojna točka znanosti, različitih obrta, tehnologije, gospodarstva, inovacija i, s druge strane, svakodnevnih praktičnih proizvoda.

Konferencija za novinare u Hrvatski obtnički komori u srijedu, 4. rujna 2019.

Država partnerica

Ideja partnerskog povezivanja država jest poboljšanje gospodarskih odnosa među njima i to je priča koja rezultira konkretnim rješenjima i pozitivnim ishodima. Ovogodišnja je država partnerica Crna Gora koja je za sajam MOS pripremila obilje bogatih događaja. Srijeda 11. rujna bit će posvećena turizmu Crne Gore, četvrtak će biti namijenjen poslovnim susretima i prezentaciji „Crna Gora – vaš partner“, petak će se usredotočiti na investicijske projekte, a subota će biti u znaku poljoprivrede i poduzetništva. Sve to bit će popraćeno atraktivnim događajima, predstavljanjem njihovih običaja, kulture, hrane i pića. Koliko će bogato biti pod okriljem Crne Gore pokazuje i broj izlagača iz države partnerice koji je premašio 40 sudionika.

U prvom su planu kamping i karavaning

Sloboda, neovisnost, spontanost i avanturistički duh one su značajke koje su osigurale snažno povećanje omiljenosti kampinga i karavaninga u posljednjih nekoliko godina. Za taj način putovanja odlučuju se stariji, koji kreću u otkrivanje mirnijih kutaka, ali i mlađi koji su žedni novih iskustava. Što je ono pravo za vas moći ćete saznati od 10. do 15. rujna na MOS-u koji će osigurati široku ponudu kampera, prikolica za odmor, šatorskih prikolica, šatorske opreme (tende, baldahini, ponjave, cerade, namještaj za kampiranje, kuhinje za kampiranje…), uklonjivih nadgradnji za boravak, mobilnih kućica, SUP-ova, bicikala… Naime, MOS Turizam jedini je i najveći sajam u području kampinga i karavaninga te turizma u Sloveniji.

Osim šarolikog izložbenog programa oni koji se odlučuju za kupnju prikolice moći će se okušati na poligonu za manevriranje, bit će omogućena i vožnja vozilima za odmor celjskim ulicama, a ove će godine svoje čelične kuće na kotačima na sajam moći dovesti i fizičke osobe kako bi im potražile nove vlasnike. Kampingu i karavaningu bit će posvećen i atrij sajma koji će posjetitelje pozvati na pravi MOS-ov kamping doživljaj.

Kako ne bi ponestalo ideja za izlete, MOS će iznenaditi i turističkim novostima i idejama za izlete te višednevne odmore u gradu, lječilištu ili na selu. Kod izlagača ćete saznati sve o stambenim kapacitetima (hoteli i privatni smještaji), dvorcima, muzejima, tematskim parkovima i potpuno spontanim izletima u prirodu. Budući da je izvrstan način upoznavanja mjesta i tamošnje kulture i gastronomija, neće nedostajati ni najrazličitije degustacije jela tipičnih za državu ili regiju, kuhanih i pečenih specijaliteta, vruće čokolade te privlačnih koktela.

Gradnja i obnova doma

Prikupljanje informacija o građevinskim i stambenim rješenjima koja su dostupna na tržištu dugotrajan je proces. Drastično ga možete skratiti posjetom sajmu koji nudi građevinska i stambena rješenja. To je izvrsna prilika za sve one koji uskoro kreću u slične projekte. Ovogodišnji MOS Dom pruža još veću ponudu drvene stolarije (prozori, vrata), podnih obloga i drvenih stubišta, a moći ćete pogledati i sjenila, ograde, sve za izgradnju kuća, kamine, peći, štednjake, sustave dimnjaka, keramiku, opremu za grijanje, ventilaciju, senzornu tehniku, sve za krovove, popločavanje, građevinski materijal kao i opremu za vrt. S proizvođačima građevinskih materijala vrijednih povjerenja na sajmu se možete dogovoriti o dobrim cijenama, a istodobno možete na licu mjesta i usporediti njihovu ponudu. Na sajmu ćete jednostavno pribaviti informacije, prikupiti ponude, upoznati ekološki prihvatljive materijale i brzo odlučiti što vam odgovara.

FOTO: Celjski sejem d. d., MOS 2018

Za profesionalce i kućne majstore

MOS Tehnika posjetiteljima nudi bogat program opreme i ručnog alata za kućne majstore i profesionalce. To je svijet strojeva, robota, mehanizacije, profesionalnog alata i održavanja vozila. To je i svijet tehnologa, razvojnih inženjera, tehničara koji rade na održavanju, programera, obrtnika, poznavatelja tehničkih struka i mehaničara-amatera. Izložbeni program kategorije opreme i materijala za obrt i industriju i ove će godine biti unaprijeđen i pun novosti.

Posjetitelji će u dvoranama K i C1 moći uživati u najvećoj ponudi ručnog alata robne marke Milwauakee, ručnog profesionalnog alata tvrtke Bosch i alata tvrtke Bosch za kućne majstore, ručnog električnog alata, stolova za zavarivanje, strojeva za brušenje i rezanje, kompresora Aerfast, alata Senco, opteretnih lanaca, podizne opreme, mjernih uređaja, letvi, vaga, stega, osobne zaštitne opreme, industrijskih strojeva za čišćenje i usisavača, visokotlačnih čistača, 3D pisača, ambalaže, strojeva za obradu drva i još mnogo toga.

Poslovne prilike

Poslovno-sajamski, konferencijski i mrežni događaj MOS B2B namijenjen je u prvom redu vlasnicima i rukovoditeljima malih i srednjih poduzeća te novoosnovanim poduzećima. Združuje i obrazuje poduzetnike, pomaže u privlačenju novih klijenata i uspostavljanju poslovnih kontakata i na stranim tržištima, a time može značajno skratiti vrijeme za izvoz proizvoda ili usluga na strana tržišta.

Na MOS B2B možete se upoznati sa svim novostima u području poslovanja, usko se povezati s državom partnericom, ove godine je to Crna Gora, i iskoristiti jedinstven prostor koji vam na istom mjestu nudi toliku kombinaciju poslovnih prilika. Organizatori ove godine očekuju 150 stranih i slovenskih poduzeća iz najmanje pet država i više od 300 individualnih sastanaka.

Sajamska nostalgija

Kao što i priliči sajmu s tradicijom, kreirane kategorije ponude zaokružit će ponuda proizvoda široke potrošnje po povoljnim cijenama. Kategorija MOS Plus zadržava djelić onoga što je nekada na sajmovima bilo uobičajeno i što nas potajno i dalje oduševljava. Tako ćete tu moći pronaći kućanska i medicinska pomagala, proizvode domaćih obrta, dodatke za dom i vrt, darove, konfekciju, bicikle, prehranu i još mnogo toga po povoljnim sajamskim cijenama. Čudesno mjesto, gdje se možete pripremiti na ugodna iznenađenja.

MOS-ova besplatna savjetovališta

Sajamsko događanje obilježavaju sajamski popusti i pogodnosti izlagača, a posjetitelji mogu iskoristiti i mnogobrojne besplatne savjete neovisnih stručnjaka. U Celjskom sajmu i na 52. MOS-u nastavlja se projekt MOS-ovih savjetovališta koja su u prošlosti bila vrlo dobro prihvaćena. Posjetitelji na sajmu mogu dobiti savjete o učinkovitoj potrošnji energije i uporabi obnovljivih izvora energije od neovisnih savjetnika iz Eko fonda.

Možete sudjelovati na savjetovanjima o grijanju toplinskim crpkama, o primjerima pogrešaka pri gradnji i primjerima dobre prakse govorit će Carmen Hladnik Prosenc, a sve informacije o novogradnji energetski učinkovitih drvenih kuća pružit će g. Jernej Markelj. U okviru MOS-ovih savjetovališta bit će predstavljeni fasadni sustavi za energetsku sanaciju fasada i informacije o tome na što moraju investitori pri tome obratiti pozornost, učinkovita uporaba električne energije te smisao investiranja u gradnju solarne elektrane i električni automobil te ventilaciju prilikom obnove zgrada i u slučaju novogradnji. Ako vas još zanima isplati li se solarna elektrana, kako sanirati objekt gotovo besplatno, kako možete smanjiti troškove energije jednostavnim mjerama, krenite po odgovore na MOS Dom.

MOS-ovi poduzetni talenti

Tvrtka Celjski sajam već godinama hrabrim i inovativnim mladim poduzetnicima pruža priliku da se predstave u društvu gotovo 1500 prisutnih izlagača iz 33 države. Tu smo akciju organizirali i ove godine.

Na osmom natječaju za MOS-ove poduzetne talente komisiju su u svoje ideje uvjerili:

• Simplaner, Tara Drev s. p. (za Simplaner – rokovnik s praktičnim sadržajem koji korisnice zaista upotrebljavaju i koji im olakšava planiranje obveza),
  • Beesmetic, Medeni butik Č’bela d. o. o. (za Beesmetic – linija prirodne kozmetike od meda),
  • Prirodno zdrav pas, Majdi Kosi s. p. (za koncept Prirodno zdrav pas – prirodni proizvodi za zdravlje pasa Pseći kokos i Pseći češnjak),
  • CBD smola od konoplje, GOLDMA d. o. o. (za ekstrakt konoplje (smola) – potpuni ekstrakt industrijske konoplje koji sadržava cjelokupan spektar kanabinoida i terpena te ostvaruje visoke vrijednosti CBD-a),
  • TISHLER, Nejc Leskovar s. p. (za TISHLER Handmade Wooden Eyewear – ručno izrađene drvene naočale),
  • GO4GOAL, GO4GOAL d. o. o. (za inteligentno osmišljene sportske čarape GO4GOAL – čarape koje osiguravaju zaštitu i najbolje uvjete tijekom tjelesnih napora u cilju poboljšanja kapaciteta sportaša)
  • noprintZ, Fin4Green d. o. o. (za noprintZ – platforma koja račune umjesto u novčanik pohranjuje na portal korisnika)

„Uspješno u Sloveniji“

Obrtničko-poduzetnička komora Slovenije i Advantage Austria Ljubljana s partnerima, mrežom komora New Alpe Adria te Enterprise Europe Network u okviru 52. MOS-a u Celju, organiziraju tradicionalni Međunarodni poslovni susret pod naslovom „Uspješno u Sloveniji“.

Međunarodni poslovni susret pruža priliku mikro, malim i srednjim poduzećima za promidžbu poduzeća, povezivanje, umrežavanje, pribavljanje novih poslova, mogućnost novih poslovnih prilika, razmjenu iskustava te informiranje o poslovnim prilikama u regiji Alpe Adria. Poduzeća će imati mogućnost razmjene iskustava i razvijanje novih poslovnih ideja ili projekata.

Događaj je namijenjen poduzećima koja rade u području građevine, elektroindustrije, elektronike i mehatronike, automatizacije i mjerne tehnike, istraživanja, razvoja, prijenosa tehnologija, strojeva za obradu i oblikovanje metala i alata, metalne industrije, obnovljivih izvora energije, drvne industrije, plastike, prehrambene industrije, turizma i logistike te transporta.

FOTO: Celjski sejem d. d., MOS 2018

Sve od plastike do metala na jednom mjestu

Članovi Sekcije metalaca i plastičara predstavit će široku paletu svojih proizvoda i ostale ponude. Prezentacija proizvoda, usluga, kao i misija sekcije metalaca i plastičara uopće, bit će objedinjena na jednom mjestu, gdje će se sadržajno dopunjavati i posjetiteljima ponuditi što više informacija o proizvodima i uslugama obiju djelatnosti.

Izlagat će više od 25 izlagača, gdje će posjetitelji sajma na izložbenom prostoru moći dobiti informacije o zupčanicima, osovinama, glodanju, tokarenju, panelima, reduktorima, strojogradnji, podiznim uređajima, opteretnoj užadi, lancima, izradi (ne)metalnih predmeta, opruga, opružnih proizvoda i proizvoda od žice te lima, o razvoju i proizvodnji plastičnih proizvoda i još mnogo toga.

Znanstvena i gospodarska sfera s rukom u ruci

U okviru projekta „Spojna točka znanosti i gospodarstva“ Ministarstva za obrazovanje, znanost i sport na MOS-u će se predstaviti glavne istraživačke institucije u Sloveniji. Potencijal i proces stvaranja inovacija često ostaju iza četiri zida, stoga će institucije svoj rad predstaviti široj javnosti. Posjetitelji će moći vidjeti vrhunske tehnologije s područja mehatronike, automatike, robotike, energetike, bionike, nanotehnologije, svemirske tehnologije i još mnogih drugih, a održat će se i prezentacija suvremenih zanimanja, obrazovnih programa, suvremenih tehnoloških procesa, visokotehnoloških inovacija i suvremenih tehnologija.

Prvi slovenski satelit

Ovogodišnje događanje posebno će obogatiti prezentacija prvog slovenskog satelita Trisat koji su razvili članovi laboratorija za informatičke sustave Fakulteta za elektrotehniku, računarstvo i informatiku Sveučilišta u Mariboru i istraživači poduzeća SkyLabs d.o.o. Očekuje se da će satelit 9. rujna u svemir ponijeti raketa iz Francuske Gvajane.

„S gospodarskom diplomacijom na strana tržišta”

U okviru 52. MOS-a u petak, 13. rujna održat će se već 9. Dan gospodarske diplomacije. U okviru događaja „S gospodarskom diplomacijom na strana tržišta“ bit će predstavljene buduće aktivnosti gospodarske diplomacije. Događaj je namijenjen predstavnicima slovenskih poduzeća te veleposlanicima i gospodarskim savjetnicima stranih država akreditiranima u Sloveniji. Počet će obraćanjem članice Upravnog odbora Celjskog sajma, Nine Ermenc Pangerl, obraćanjem potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova RS, dr. Mira Cerara, te obraćanjem ministra za gospodarski razvoj i tehnologiju RS, Zdravka Počivalšeka. Na događaju će svoje aktivnosti i instrumente predstaviti i neki dionici koji zajedno s gospodarskom diplomacijom predstavljaju okruženje za podršku slovenskim poduzećima u njihovoj internacionalizaciji.

FOTO: Celjski sejem d. d., MOS 2018

Celjski sajam i Zagrebački velesajam s rukom u ruci

Suradnja Celjskog sajma i Zagrebačkog velesajma rezultirat će objedinjavanjem sajmova Energetika (Celjski sajam) i Interklima (Zagrebački velesajam) u novi međunarodni sajam s područja energetike koji će se od 31. ožujka do 3. travnja 2020. prvi puta održati u Celju.

Povodom obilježavanja 110. obljetnice, koju je Zagrebački velesajam proslavio u srijedu, 5. lipnja 2019., Celjski sajam i Zagrebački velesajam potpisali su Memorandum o suradnji i razumijevanju. Potpisivanje memoranduma bio je prvi korak u suradnji koju će celjski i zagrebački sajam konkretizirati već tijekom nadolazeće godine u obliku sajma Energetika Interklima 2020.

Konferencija za novinare u Hrvatski obtnički komori u srijedu, 4. rujna 2019.

Udruživanjem dvaju središnjih sajmova s područja energetike u Sloveniji i u Hrvatskoj, Energetika Interklima postat će najveći regionalni sajam te vrste koji će se parnim godinama održavati u Celju, a neparnima u Zagrebu.

Izložbeni program sajma Energetika Interklima 2020 obuhvatit će cijevi, cijevne spojeve, proizvode za grijanje i tehnološku paru, sustave za odvodnju dimnih plinova, solarnu tehniku, spremnike, prijenosnike topline, rashladnu tehniku, klimatizacijsku tehniku, ventilacijske sustave, mjerne uređaje, alate, strojeve i pomoćne materijale, opremu za skladišta, servisna vozila i još mnogo toga.

Sajam će obogatiti i niz popratnih događaja na kojima će biti riječi o srednjem i dugoročnom usmjerenju slovenske energetike i zakonodavstva, pametnim selima, e-mobilnosti i alternativnim gorivima u prometu (elektrika, ukapljeni naftni plin, komprimirani zemljani plin, vodik, gorivni članci), problematici dimnjačarstva, arhitekturi u energetici, a održat će se i međunarodni susret fakulteta i diplomatski susret država partnerica i susjednih država.

Umjesto intenziviranja natjecanja i konkurentnosti rukovoditelji obaju sajmova radije su poduzeli korak prema povezivanju i iskorištavanju sinergije obaju sajmova. Putem suradnje tako će poboljšati i pružiti podršku pri internacionalizaciji poduzeća odnosno izlagača iz obiju država.

Celjski sajam s Hrvatskom je već surađivao u okviru 50. MOS-a, kada je naša južna susjeda postala službena partnerica sajma 2017. godine. Već su tada uspostavljene snažne veze između organizatora sajmova, a sadašnje potpisivanje Memoranduma samo je još jedan list u knjizi čija je priča tek započela.