fbpx
Zasaditev visokih gred
13/02/2019
Okrogla miza o tehnologijah na področju odrezavanja
11/03/2019

SLADKATI KAVO Z MEDOM?

Najbolj zdrava verzija pitja kave je črna, brez dodatkov. A marsikomu nesladkana ne diši najbolj. Najbolj razširjeno je sladkanje z dodajanjem belega sladkorja, a posežemo lahko tudi po bolj zdravih alternativah. Ena izmed njih je med.

Med ima več kalorij, a je vseeno boljša izbira

Čajna žlička medu ima približno 21 kalorij, medtem ko jih ima žlička belega sladkorja približno 16. Vendar primerjava ni tako enoznačna, ker morate upoštevati tudi druge dejavnike, ki izhajajo iz molekularnih razlik med medom in sladkorjem. Te razlike imajo tri pomembne učinke, ki vplivajo na to, koliko kalorij ostane v vašem telesu pri uporabi medu ali belega sladkorja:

  • sladkorji v medu imajo bolj sladek okus kot tisti v belem sladkorju, zaradi česar si lahko kavo sladkate manj,
  • ker telo sladkorje v medu predeluje hitreje, je manj verjetno, da se bodo ti pretvorili v maščobo,
  • sladkorji v medu imajo nižji glikemični indeks kot beli sladkor, zaradi česar ima med manj vpliva na raven glukoze v krvi.

Prednosti medu

Ker je manj predelan od belega sladkorja, med vsebuje tudi druga hranila in skriva zdravstvene koristi. Med drugim ima antibakterijske lastnosti, vsebuje antioksidante, minerale  (vključno s kalcijem, železom, magnezijem, fosfatom, kalijem, natrijevim klorom in žveplom) in vitamine (vključno z vitamini B1, B2, B3, B5, B6 in C). Beli sladkor na žalost nima nobene od teh koristi.

Če torej gledate na zdravje, je med vsekakor boljša izbira. A roko na srce, kavo pijemo predvsem zaradi užitka. Okus medu je veliko močnejši od sladkorja in ga boste lahko občutili tudi v kavi. Nekaterim se kombinacija morda ne bo zdela najboljša, drugim bo toliko bolj všeč. Če ne želite spremeniti arome kave, potem ji dodajte akacijev ali cvetlični med, če pa želimo bolj svojstveno aromo, kavi dodajte kostanjev ali gozdni med. Vsekakor se kombinacije splača preizkusiti!

Čebelarska zveza Slovenije bo 16. marca 2019 v sklopu Marčnih sejmov na Celjskem sejmišču prvič predstavila projekt »Pijmo kavo in čaj z medom«. Na Festivalu kave Slovenija boste tako lahko preizkusili, ali vam je kombinacija medu in kave blizu. Celoten program 6 sejmov, ki bodo na Celjskem sejmišču potekali med 15. in 17. marcem 2019 lahko preverite tukaj.

WEB FAIR