fbpx
V Celju prihodnje tri dni o digitalizaciji poslovnega in zasebnega življenja
18/10/2017
Tudi pri digitalizaciji ključni transparentnost, sodelovanje in zaupanje – tonska izjava ministra Borisa Koprivnikarja
19/10/2017

Slovenija drvi po poti digitalne prihodnosti

»Zgrajene imamo strategije, imamo znanje, sedaj imamo sejem, imamo digitalno koalicijo, strateški razvojni svet, … skratka digitalni razvoj je v Sloveniji v polnem teku. Zagrabimo ga!,« je na današnjem odprtju prvega sejma inovativnih digitalnih rešitev Feel the future v Celju poudaril častni pokrovitelj sejma minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

»Tako jaz kot kolegi na ministrstvu za javno upravo, ki je odgovorno za področje digitalizacije, smo zelo zadovoljni, da imamo ponovno sejemsko prireditev, ki združuje sodobno tehnologijo in znanja, saj smo jo dolga leta pogrešali,« je izpostavil minister Boris Koprivnikar. Prvi sejem inovativnih digitalnih rešitev Feel the future je nadgradnja nekdanjega informacijskega sejma, ki je v Sloveniji ugasnil pred 14 leti. Po Koprivnikarjevih besedah je Slovenija ena najhitreje rastočih držav v Evropi na področju digitalizacije in ponuja številne priložnosti. »Slovenska vlada daje zavezo, da bo spodbujala gospodarstvo, da se povezuje in naredi na svetovnem trgu večje prebojne zgodbe, ki ne bodo le nišne, kjer smo sicer Slovenci v nekaterih deli že izjemno uspešni, ampak, da postanemo na nek način tudi ponudnik celovitih informacijskih, sodobnih digitalnih rešitev,« je dejal Koprivnikar.

Da bo to mogoče, je potrebno znanje, ki ga v Sloveniji ne manjka, povezati, je ob odprtju sejma poudaril izvršni direktor družbe Celjski sejem mag. Robert Otorepec. »Ambicija Celjskega sejma je, da eden od kamnov v mozaiku te poti postane sejem Feel the future. Takšnega sejma ni v celotni JV Evropi. Z roko v roki z načrtovano strategijo in dejanskim razvojem na področju digitalizacije v Sloveniji, lahko postane naša izložba in okno v svet, ki bo še dodatno pripomogel k širjenju in utrjevanju zavesti, da je Slovenija postala ena izmed vodilnih držav na tem področju,« je poudaril Otorepec.

»V sedanjem času moramo našim državljanom in gospodarstvu ponuditi možnost spoznavanja digitalnega okolja, priložnosti za boljše življenje in uspešnejše poslovanje. Slovenija je v dobri digitalni kondiciji. Imamo relativno veliko IT strokovnjakov, uporaba interneta in mobilnih naprav je zelo razširjena, tudi spremembam se dobro prilagajamo in smo kot osebe in podjetniki zelo inovativni. Zdaj moramo narediti še korak naprej, uporabiti digitalno tehnologijo v dobro vseh uporabnikov, torej gospodarstva in državljanov,« pa je v svojem otvoritvenem nagovoru izpostavil Igor Zorko, predsednik UO Digitalne koalicije in predsednik UO Združenja za informatiko in telekomunikacije pri GZS.

Da je digitalizacija dejstvo in realnost, ki ji ne moremo ubežati, a se je ne smemo bati, meni podžupanja Mestne občine Celje mag. Darja Turk: »Mislim, da je prav, da se zavemo in da na to gledamo kot priložnost in ne kot grožnjo za delovna mesta. Tehnologija se razvija z bliskovito hitrostjo. Vse za kar smo včeraj mislili, da je še prihodnost, je danes že tukaj. Mislim, da ta tehnološki razvoj na določenih področjih prinaša tudi bolj kakovostno življenje, hkrati pa nove izzive in novo odgovornost.«

Na prvem sejmu Feel the future se predstavlja 50 razstavljavcev, na razstavnih prostorih pa lahko obiskovalci vidijo vrsto novosti, inovativnih rešitev, ki že, v bližnji prihodnosti pa bodo še bistveno bolj vplivali in spreminjali naše poslovno in zasebno življenje. Na sejmu se predstavlja tudi 10 najbolj obetavnih start-up podjetij, ki so bila izbrana na natečaju iFEEL start-up 2017. Tri izmed njih, ki jih je strokovna komisija najbolje ocenila, so na današnjem odprtju sejma prejela tudi denarne nagrade Nove KBM in priznanje Celjskega sejma. Podjetje Viar je prejelo 500 evrov, 300 evrov nagrade je šlo podjetju 45HC in Optiheat-u pa 200 evrov. Bogat je sicer tudi sejemski spremljevalni program, ki vse tri dni ponuja zanimive, aktualne vsebine, ki zadevajo tako strokovno kot laično javnost.

WEB FAIR