Če že ‘škripate’, si pomagajte z naravo
16/03/2019
Pomagajte sebi in čebelam tako, da sladkate čaj z medom
16/03/2019

Slovenija naj postane čebelarska država!

Čebelarska zveza Slovenije je danes organizirala novinarsko konferenco, kjer so predstavili vizijo, ki jo vidijo v tem, da Slovenija svetu postane znana kot čebelarska država. Prav v teh dneh so prvič predstavili projekt Pijmo kavo in čaj z medom, kajti s tem kavo ne le sladkamo, temveč v skodelico dodamo tudi košček zdravja, je na novinarski konferenci povedal Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenija (ČZS). Med je namreč popolnoma naraven proizvod čebel, ki mu ničesar ne dodajamo, niti odvzemamo. Ne vsebuje nobenih konzervansov, vsebuje pa antioksidante in deluje protimikrobno. Na ČZS verjamejo, da bi s tem, ko bi Slovenija za svet postala znana kot čebelarska država, dali vedeti tudi, kako pomembne so čebele za planet. Poleg sladkanja kave in čaja z medom, predlagajo tudi obogatitev turistične ponudbe z medenimi masažami.

Dr. Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je izrazila svojo podporo projektu, ker na ministrstvu vidijo svojo ključno vlogo prav v skrbi za zdravo in lokalno pridelano hrano. »Marsikatera dobra ideja na začetku ni dobro sprejeta,« je dejala, ampak ministrstvo pobudo pozdravlja in se bo za njeno uresničitev trudilo. Tudi Evropski poslanec, Lojze Petrle, velik ljubitelj slovenskega medu, je Čebelarski zvezi čestital za idejo in poudaril, da so vsi izsledki o večji kvaliteti medu kot rafiniranega sladkorja tudi znanstveno podkrepljeni in da se v Evropskem parlamentu zelo trudijo za ohranjanje celotnega naravnega okolja, ki je ključ do tega, da bo naš med dober in zdrav. Ga. Aleša Mižigoj, direktorica Medexa pa se je osredotočila predvsem na nalogo, ki jo imamo v državi, da med približamo mladim. Njih je potrebno naučiti, kaj je dobra hrana in od kod mora priti. »V nobenem živilu v naravi ni tako popolnega razmerja vitaminov in mineralov kot prav v medu. Pomembno je, kako se ti vežejo v telesu,« je dodala Marija Merljak, svetovalka za zdravo prehrano. Na koncu je spregovoril še Robert Otorepec, izvršni direktor Celjskega sejma na katerem je bil projekt Pijmo kavo in čaj z medom tudi prvič predstavljen: »Kot organizatorji sejma smo veseli take pobude. Sejem je v zadnjem času postal predvsem prostor, kjer se ljudje informirajo in je ravno zatoidealen prostor za predstavitev takega projekta, ki je združil Festival kave Slovenija z ApiSlovenija, pomemben pa je še veliko širše, za promocijo celotne Slovenije.«

Še jutri vas vabijo, da obiščete sejmišče, kjer lahko vstopite tudi v velik napihljiv čebelnjak in se podate na virtualni izlet v svet čebel.