Sejmi za praznovanje pomladi prihajajo tretji vikend v marcu
09/03/2018
Mladi navdušili in “namučili” strokovne komisije
16/03/2018

Ta konec tedna v Celju sejmi za praznovanje pomladi

Ta konec tedna (17. in 18. marca) bo na celjskem sejmišču bogat sejemski vikend. Sejmišče bo v celoti polno, saj bodo v istem terminu na sejmišču 23. sejem Flora, 17. sejem Poroka, 14. sejem Altermed, 41. ApiSlovenija, 3. festival hrane in pijače Kulinart ter 3. Festival kave Slovenija. Na sejmišču se bo predstavilo več kot 480 razstavljavcev iz Slovenije in tujine, obiskovalci pa si bodo lahko ogledali tudi razstavo tekmovalnih izdelkov mladih aranžerjev, cvetličarjev in vrtnarjev, ki tekmujejo že danes. Sejme bo mogoče oba dneva obiskati med 9. in 18. uro.

Na šestih sejmih in festivalih se obeta zares bogat razstavni in spremljajoči program, ki bo vsem obiskovalcem ponudil številne priložnosti za aktivno in koristno preživetje vikenda v Celju. Na sejmišču bo mogoče izbirati med bogato ponudbo vsega za pomladni začetek del na vrtu, na svoj račun bodo prišli vsi, ki si prizadevajo za zdravo in uravnoteženo življenje, bodoči mladoporočenci, čebelarji, pa tudi vsi ljubitelji kulinaričnih dobrot in odlične kave.

Pomembna novost letos sta dva degustacijska kupona, ki ju obiskovalci prejmejo ob nakupu vstopnice. Gratis kupona bodo lahko izkoristili za pokušino zdravih, domačih kulinaričnih dobrot ali za okusno kavo najboljših ponudnikov s tega področja v sejemski dvorani C. Z dnevno vstopnico se lahko obiskovalci brezplačno udeležijo vseh predavanj, ki ta dan potekajo na sejmišču. V Celjskem sejmu vabijo obiskovalce, da si dnevni program dogajanja pred obiskom ogledajo na www.ce-sejem.si in www.festivalkaveslovenija.si.

Na FLORO po najboljša domača semena in sadike

Razstavljavci na sejmu Flora napovedujejo ugodne nakupe najboljših semen, sadik in zelišč, sadnega in okrasnega drevja, izbirati bo mogoče med trajnicami in enoletnicami, eko sadikami zelenjave in eko dišavnicami. Bogato razstavno ponudbo sejma Flora, ki prinaša tudi opremo za vrtnarjenje in vrtno mehanizacijo, ponudbo loncev, korit in okrasnega posodja, zemlje, substratov, mineralnih in organskih gnojil ter sredstev za varstvo rastlin, bodo dopolnjevale še aktualne delavnice, predavanja in svetovanja za strokovno javnost in ljubitelje. Med drugim se bodo obiskovalci lahko podučili o negi orhidej, kako poskrbeti za cvetoče in užitne balkone, kakšne so praktične rešitve v okrasnem vrtu in kakšni so novi trendi pri zasaditvah obhišnih vrtov. Sanja Lončar iz Društva Ognjič pa bo razložila kako pridelovati 365 dni v letu kljub vse bolj noremu vremenu.

Prava paša za oči pa bodo zagotovo tudi razstave tekmovalnih izdelkov mladih cvetličarjev, vrtnarjev in aranžerjev, ki tekmujejo že danes. Tema tekmovanja mladih vrtnarjev je Velikonočni vrt. Mladi cvetličarji bodo morali izdelati dva izdelka, in sicer cvetlično kreacijo – fantazijo na temo Velika noč. Drugi izdelek pa je v rokah vezani šopek na temo Pomlad je tu. Mladi aranžerji bodo letos ustvarjali kreacije s športno obutvijo trgovine Mass.

Na POROKI letos tudi outleti za še ugodnejšo poročno opravo

Top poročni trendi, vrhunske kreacije na modni pisti, sejemske ugodnosti – tudi outlet prodaja – ter ideje in nasveti za popolni poročni dan pričakujejo bodoče mladoporočence na sejmu Poroka. Več kot 45 ponudnikov poročnih storitev bo razkrilo, kako poskrbeti za nepozaben poročni dan. In še pomembna novost letošnjega sejma – bodoči mladoporočenci ga lahko obiščejo brezplačno! Celjski sejem bo prvim 1500 parom, ki se bodo prijavili, podaril brezplačni vstopnici za sejem.

Na sejmu Poroka bo že osmo leto zapored tudi velika promocijska razstava poročnih šopkov slovenskih cvetličarn. Paša za oči pa bosta zagotovo tudi fantazijski modni reviji poročnih oblek v izvedbi Glammodels. Manekenke – med njimi bo tudi aktualna Miss Slovenije Maja Zupan – in manekeni se bodo letos »pomešali« med obiskovalce in jim tako maksimalno približali predstavljene kreacije.

100 predavanj in predstavitev na ALTERMEDU

Sejem ALTERMED znova prinaša skoraj 100 predavanj in predstavitev najboljših mojstrov zdravega življenja. Na svoj račun bodo prišli vsi, ki se želijo seznaniti z novimi zdravilnimi tehnikami, zdravim kuhanjem in super hrano za svoje dobro počutje in vitalnost.

Strokovnjaki Društva Ognjič bodo v sklopu različnih predavanj razložili kako ohraniti zdravje možganov in kako skrbeti za njih, kakšne so zdravilne moči začimb za otroke ter kako pridelati in uporabiti kakovostne začimbnice. Tudi konoplje se bodo dotaknili in razložili, zakaj je potrebno spremeniti odnos do nje. Društvo za človekove pravice Pest pa bo na sejmu pripravilo srečanje in pogovor z Rickom Simpsonom, ki pravi, da je kanabis pravica, ki izvira iz narave. Zadruga Konopko pa bo spregovorila o gradnji z industrijsko konopljo. Predstavili bodo prvo slovensko hišo, zgrajeno s tehniko brizganja konopljinega betona ter med drugim s partnerji pripravili še okroglo mizo kako izkoristiti potencial konoplje v Sloveniji.

V demo kuhinji bodo kuhali otroci in mladostniki, ki se bodo predstavili v okviru tradicionalnega nastopa Ekošol na Altermedu. Na sejmu se bo predstavilo 97 ustanov v mednarodnem programu Ekošola. Rdeča nit letošnjih predstavitev bo odgovorno s hrano ter lokalna pridelava hrane. Ekološki način kuhanja in peke, ki je primerno tudi za otroke in mladino, bo prikazala Emilija Pavlič, člani Slovenskega veganskega društva bodo kuhali veganske jedi in tudi sicer obiskovalcem predstavljali, kako enostavno je živeti na rastlinski prehrani. Člani Društva Ognjič bodo v demo kuhinji predstavili tri super pripravke za boljše delovanje možganov ter zdravilne moči začimb za otroke. Na sejmu pa bomo izvedeli tudi, kdo je zmagovalec akcije Izbiramo najbolj zdrav prehranski blog v Sloveniji.

41. ApiSlovenija, ki ga Celjski sejem pripravlja v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije (ČZS), ima letos državo partnerico Madžarsko. Sejem prinaša predstavitev dobrih čebelarskih praks in ekološkega čebelarstva ter širok izbor čebelarske opreme, medu in izdelkov iz medu. Predstavili se bodo inovatorji, del dogajanja bo tudi razstava mednarodnega natečaja čebelarske fotografije ČZS 2018. Med letošnjimi novostmi so predstavitve slovenskih občin s področja apiturizma, apiterapije in drugih aktivnosti s področja čebelarstva.

Kulinarično razvajanje ob odlični kavi

3. festival hrane in pijače KULINART prinaša pestro ponudbo domače in mednarodne kuhinje. Predstavili se bodo ponudniki lokalno pridelanih in domačih izdelkov, vinarji, pivovarji in kmetije iz vseh delov Slovenije.

Obiskovalci bodo lahko izbirali med različnimi mesninami, olji, v ponudbi bodo burgerji in izdelki iz čilija. Obeta se velika ponudba različnih vin, piva, sokov ter slovenskih in tujih žganih pijač. Spoznati bo mogoče tudi žgano pijačo brodka, ki je narejena iz presežkov kruha. Martin Kržič iz Žganjekuhe Kržič pravi, da gre pri brodki za odgovor na družbeno problematiko zavržene hrane, saj zavržemo kar eno tretjino pridelane hrane.

Na 3. FESTIVALU KAVE SLOVENIJA kot osrednjem dogodku na področju kave v Sloveniji bodo na svoj račun prišli mojstri in ljubitelji tega napitka. Obeta se največja izbira različnih vrst in blagovnih znamk kave ter najboljše opreme za profesionalno rabo in pripravo kave doma, na festivalu bo v živo prikazano praženje kave. Obiskovalci bodo lahko okušali kave različnih kavorodnih regij sveta, se podučili o tehniki vlivanja mleka (Latte art), različnih tehnikah priprave kave doma in v gostinstvu ter izvedeli vse o čiščenju in pravilni uporabi kavnih aparatov.