fbpx
S klepetalnimi roboti do odgovorov na vsakdanja vprašanja
20/10/2017
Blockchain tehnologija odgovornost za finance prenaša v naše roke
21/10/2017

Z eZdravjem prej do informacij brez čakalnih vrst

Tudi na področju zdravja in zdravstva je zadnja leta opazen tehnološki razvoj in napredek. Številne storitve se selijo v digitalno sfero, kar nekaterim, zlasti nam uporabnikom, predstavlja velike izzive. Da tako imenovano e-zdravje prinaša številne prednosti tako za uporabnike kot izvajalce zdravstvenih storitev, smo lahko slišali na sobotnem sklopu predavanj na to temo na sejmu Feel the Future.

Elektronske storitve nacionalnega zdravstvenega informacijskega sistema eZdravje omogočajo boljše poslovanje in upravljanje zdravstvenih zavodov ter boljšo dostopnost državljanov do zdravstvenih storitev. »eZdravje ponuja vsaj dvajset različnih storitev. Nekatere so namenjene izključno delovanju našega zdravstvenega sistema, to so različni registri, veliko pa je takšnih, ki so namenjene pacientom. To so recimo e-naročanje, register o podatkih pacientov in portal zVem,« pojasnjuje Aleš Mićović z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Del predavanja na temo e-Zdravje je bil posvečen tudi portalu zVem. »To je portal, ki pacientom omogoča dostop do možnosti vpogleda v različne podatke, ki so zanj zanimivi. Preko eNaročanja se lahko naročijo na pregled, pregledujejo lahko čakalne dobe, izdane napotnice, predpisana in izdana zdravila,« pove Mićović. Največja prednost uporabe omenjenega portala je, da pacienti ne izgubljajo časa z iskanjem informacij, do katerih lahko zdaj pridejo sami. Druga velika prednost pa je preglednost nad svojimi zdravstvenimi podatki. Preglednost je prednost tudi za izvajalce zdravstvenih storitev, poleg tega pa se, kot pravi Mićović, zmanjšajo administrativni stroški. Slovenci portala zVem in storitev eZdravje še nismo osvojili. Največ težav z uporabo imajo starejši, ki jim digitalna tehnologija že v osnovi predstavlja izziv.

Sklop predavanj na področju e-zdravja je bil med drugim posvečen tudi inovativnim pristopom pri raziskavi zdravja ljudi. Na Inštitutu za računalništvo mariborske Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) razvijajo neinvazivno merjenje parametrov človeškega zdravja v pametnih skupnostih. »Človeško telo je oddajnik električne aktivnosti in kožo si lahko predstavljamo kot anteno. Do sedaj nismo ravno pogosto merili teh informacij, ki prihajajo skoznjo. Naša specialnost pa je ravno v tem, da merimo informacije, ki se dajo izmeriti na površini kože. S tem služimo na eni strani kot servis raziskovalnim laboratorijem, nevrofiziologom, kliničnim partnerjem, ki raziskujejo delovanje človeškega telesa. Na drugi strani pa služimo kot servis industriji, ki bi rada na področju ergonomije ali e-zdravstva, dobila informacije, da bi merila stres, zadovoljstvo, splošno zdravje in opravljala svetovalno funkcijo v naših pametnih mestih, pametnih skupnostih in pametnih domovih,« pojasni prof. dr. Aleš Holobar z Inštituta za računalništvo na FERI. Holobar pravi, da smo ljudje digitalni stroj in vse kar moramo storiti, da ga bomo bolje razumeli, je da razvijemo vmesnik med našimi pametnimi telefoni, tablicami, računalnikom in med nami samimi. »Govorimo torej o komunikaciji dveh digitalnih strojev, ki se morata bolje razumeti,« doda Holobar.

WEB FAIR