Medijski center

SPOROČILA ZA JAVNOST

Nam bodo pošto dostavljali droni? To pravi Pošta Slovenije.

Dostava paketov z droni? Morda se nam trenutno to zdi nekaj oddaljenega, a drugod po svetu ni tako. Tehnologija to že dlje časa omogoča, zatika pa se pri regulativah, ki urejajo zračni prostor. Mnoga podjetja izven Evrope na ta način že uspešno dostavljajo najrazličnejše pošiljke, medtem ko trenutna evropska zakonodaja žal še ne omogoča letenja izven vidnega polja. “Do tja je še dolga pot, ampak zelo dobro kaže,” pravi direktor inovacij pri Pošti Slovenije, gospod Kristijan Perčič. 

 

V podjetju imajo razvojno-raziskovalno skupino, ki že sodeluje z raznimi inštituti, univerzami in start-up podjetji. Trenutno se spopadajo z idejami, ki se bodo v prihodnosti zagotovo pojavile na trgu. Ena izmed takih je tudi inovacijski projekt dostave z brezpilotnimi letalniki. “To področje je zelo kompleksno. Šele od letošnjega leta so pravzaprav vzpostavljeni neki osnovni zakonski pogoji, na podlagi katerih lahko sploh začnemo graditi na ideji, ki bi pod določenimi pogoji lahko omogočala letenje izven vidnega polja,” pravi Perčič. 

 

Na to temo že testirajo različne drone, nosilnosti, obnašanje v težjih vremenskih pogojih, visokogorju in podobno. Testne lete lahko trenutno opravljajo samo nad nenaseljenimi območji, na zaprtem zračnem prostoru. V sodelovanju s slovenskim podjetjem OneDrone so letos izvedli prvi poskusni let z brezpilotnim letalnikom, ki je dostavil pošiljko Poštarskemu domu na Vršiču. “V tem trenutku podpisujemo pisma o nameri s podjetji, ki na tematiko dronov vidijo svojo prihodnost oz. te že danes uporabljajo za poenostavljanje svojih procesov,” razlaga Perčič. Brezpilotne letalnike se tako ne bi več upravljalo s konzolami, ampak bi bili poleti avtomatizirani, nadzorovani z računalniškega centra. Cilj je, da bi celo floto takšnih avtonomnih dostavnikov lahko nadzorovali z varnostno-nadzornega centra, kjer bi šolani operaterji z njimi operirali na daljavo. 

 

Zakaj dostava z droni?

Med glavne prednosti uporabe tovrstnih vozil štejemo zmanjšanje onesnaževanja, optimiziranje logističnih poti, hitro dobavljivost nujnih dobrin, materialov na težko dostopna in oddaljena področja in podobno. Velik potencial predstavlja tudi oskrba in dostava poštnih pošiljk gorskim postojankam in planinskim kočam, v nasprotni smeri pa odvoz odpadkov v dolino. Podobno velja tudi za dostavo zdravil in medicinskih pripomočkov v nujnih primerih, in sicer s ciljem še naprej ostati pomemben in celovit povezovalec slovenskega gospodarstva in prebivalstva.

Dostava paketov tudi, ko uporabnika ni doma

Poleg dostave z brezpilotnimi letalnik  se Pošta Slovenije ukvarja še s številnimi drugimi razvojnimi in inovacijskimi projekti, ki jih intenzivno pelje z namenom doseganja najboljših uporabniških izkušenj, saj so te v veliki meri odvisne od najbolj sodobnih pristopov do uporabnikov. Ti si namreč želijo alternativne možnosti dostave, in ena izmed izbir bo morda v prihodnje tudi dostava paketov v naša bivališča. Direktor inovacij pojasnjuje, da se poskušajo prilagajati zahtevam strank in trga – ena izmed teh je tudi dostava takrat, ko uporabnika ni doma. “Amazon je to že omogočil. Cilj je dostava v hišo. Tisti, ki bo paket dostavil, bo prejel tudi token oz. ID, s katerim bo lahko odprl vrata in jih zaprl,” pojasnjuje. Čeprav to mogoče trenutno zveni noro, je dostava v bivališče, brez da je uporabnik tam, eden izmed velikih napredkov na področju dostave pošiljk. “Pripravljamo tudi prototip uporabniškega portala, s katerim želimo, da bi tako fizične kot digitalne storitve Pošte Slovenije, lahko uporabnik opravljal kar iz udobja svojega doma, preko uporabniškega računa na spletu,” še dodaja. 

 

Hčerinsko podjetje poskrbi za IT rešitve in digitalno transformacijo

Poleg klasičnih poštnih storitev v skupini Pošta Slovenije v sodelovanju in preko hčerinske družbe Posita ponujajo tudi celovite platforme informacijskih storitev za sodobno digitalno poslovanje. Tržijo jo pod istoimensko blagovno znamko Posita, pri čemer uporabnikom na enem mestu zagotavljajo informacijsko infrastrukturo, poslovni informacijski sistem, dokumentne rešitve, digitalizacijo dokumentnega gradiva in dolgoročno varno hrambo, elektronsko izmenjavo in vročanje dokumentov ter storitve zaupanja. Z naprednimi tehnologijami predstavljajo razvojnega partnerja za rešitve in digitalno transformacijo v različnih gospodarskih panogah in javni upravi. “Čisto vse, kar podjetje potrebuje za digitalno poslovanje, lahko dobi preko nas,” pravi Roman Črešnar iz Posite.

Hvala za oddano vlogo!

Hvala za oddano povpraševanje!

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.