Medijski center

SPOROČILA ZA JAVNOST

Novi državni prvaki iz varilstva razglašeni na MIS

Drugi dan sejemskega dogajanja na Mednarodnem industrijskem sejmu 2022 je bil, kot je tudi tradicija, posvečen varilni tehniki. Organizirali so ga Društvo za varilno tehniko Krško, Društvo za varilno tehniko Maribor ter sindikat SKEI (Sindikat kovinske in elektro industrije Slovenije). Tekom dneva so na to tematiko potekala različna strokovna predavanja s številnimi kompetentnimi govorci iz stroke. Posebno pozornost so namenili materialom in varivosti, postopkom varjenja, avtomatizaciji in robotizaciji ter industrijskim aplikacijam.

Obiskovalce konferenčnega programa je naprej nagovoril g. Franc Krošelj iz Društva za varilno tehniko Krško. »V društvu smo izredno veseli, da lahko že četrtič organiziramo Dan varilne tehnike, na tem mestu, v taki obliki in s tem dodamo en majhen delček v celostno podobo Mednarodnega industrijskega sejma.«

Glavni namen dneva je bil z razstavnim in spremljajočim strokovnim programom tudi javno poudarjanje pomembnosti te panoge, saj praktično ni več izdelka, ki ne bi bil na tak ali drugačen način varjen, še vedno pa v Sloveniji močno primanjkuje varilcev. »Dan varilne tehnike je največja strokovna prireditev s področja varjenja v Sloveniji in je zelo pomembna za ohranjanje in pa za razvoj varilske stroke. Treba je vedeti, da je varjenje zelo pomembna panoga v slovenski industriji. Ogromno izdelkov se izdela z varjenjem. Zato so tovrstna srečanja izrednega pomena za to področje,« je dejal Dr. Andrej Lešnjak, predsednik uredniškega odbora Dneva varilne tehnike. Ko smo ga vprašali kako se soočajo s problematiko pomanjkanja kadra, nam je odgovoril: »Pomanjkanje kadra je stalnica v tem našem prostoru področju varjenja in z njo se soočamo na različne načine. To ni problem, ki se pojavlja zgolj v zadnjem letu, desetletju. Je precej daljši. Tu smo močno odvisni od strokovnjakov, od varilcev, ki prihajajo iz drugih držav. Prvenstveno so tu varilci, ki prihajajo iz Bosne,  Srbije in na ta način mi popolnjujemo  ekipe z kvalitetnim varilskim kadrom.«

Tekom dneva je potekalo tudi državno prvenstvo varilcev. Najprej so se ti preizkusili v teoretičnem pisnem preizkusu, nato pa še v praktičnem. »Državno tekmovanje varilcev poteka v organizaciji društva za varilno tehniko Maribor. Poteka tekmovanje po dveh postopkih. Po postopku MAG in po postopku TIG,« je pojasnil Dr. Andrej Lešnjak.

Ob slovesnosti podelitve priznanj in nagrad je izvršni direktor Celjskega sejma mag. Robert Otorepec nagovoril vse prisotne: »Zelo me veseli, da smo se po triletni pavzi ponovno zbrali na Dnevu varilne tehnike, ki je postal sestavni del sejma MIS.« »Zelo odmevno je tudi Državno prvenstvo varilcev, kjer tudi letos beležimo odlično udeležbo. Po zahtevnih teoretičnih in praktičnih preizkusih smo dobili najboljše varilce v državi,« je še dodal.

Zmagovalci Državnega tekmovanja varilcev so:

MAG varjenje:

3. mesto: Lihović Naser – Palfinger d.o.o. Maribor

2. mesto: Emanuel Berghaus – Šolski center Ptuj, OE Strojna šola

1.mesto: Davud Husika – VAMAR d.o.o.

Emanuel Berghaus je prav tako prejel nagrado za najboljšega MAG varilca iz srednjih šol.

TIG varjenje:

3. mesto: Valentin Gramc – Varilstvo Popovič, Dragoslav Popovič s.p.

2. mesto: Klemen Popovič – Varilstvo Popovič, Dragoslav Popovič s.p.

1.mesto: Branko Rakovič (nekdanji prvak Jugoslavije v varjenju)

Nagrado za najboljšega TIG varilca iz srednjih šol je prejel: Vid Skaza – Šolski center Sl. Konjice – Zreče.

Kot najboljša varilka pa je bila nagrajena: Katarina Šauperl – SIRIUS Maribor.

Obenem so podelili tudi priznanje za življenjsko delo Antonu Grosu.

Hvala za oddano vlogo!

Hvala za oddano povpraševanje!

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.