Kriteriji za nagradni natečaj za šole
PETZVEZDIČNO POMENI – Domače, hitro, zdravo, trajnostno, okusno
1. DOMAČE
Uporabiti je treba vsaj 90 % sestavin, ki so slovenske, ali jih je možno vzgojiti pri nas. Namen oziroma cilj je spodbuda domače pridelave in dolgoročna prehranska suverenost, zato želimo na jedilnike vrniti čim več domačih sestavin.
OCENJEVANJE:
Vse slovenske sestavine – največ 3 točke
80 % slovenskih sestavin – 2 točki
50 % slovenskih sestavin – 1 točka
Manj kot polovica slovenskih sestavin – brez točk
Skupaj največ 3 točke
2. HITRO
Pogoj za izbiro receptov je, da za pripravo ne porabimo več kot 30 minut. Pri tem mislimo na aktivno delo priprave jedi, npr. kuhanje fižola, četudi traja uro, dejansko vzame 5 minut za pripravo, pranje in postavitev na štedilnik.
OCENJEVANJE:
10 minut aktivnega dela – 3 točke
20 minut aktivnega dela – 2 točki
30 minut aktivnega dela – 1 točka
Skupaj največ 3 točke
3. ZDRAVO
Želimo čim bolj zdrave recepte, s čim manj predelanimi maščobami, s čim nižjim glikemičnim indeksom, brez nezdravih belih sladkorjev in bele moke, začinjene z zdravimi začimbami ali z dodatkom divjeraslih rastlin.
V tem delu recept dobi točke za vsak izpolnjeni kriterij.
OCENJEVANJE:
Optimalno razmerje esencialnih aminokislin – do 2 točki
Nizek glikemični indeks – do 2 točki
Zdrave maščobe – do 2 točki
Ustrezna izbira začimb in divjeraslih rastlin – do 2 točki
Skupaj največ 8 točk
4. TRAJNOSTNO
Z izbiro živil podpiramo tudi zdravje planeta. Želimo hrano, ki pride na naše krožnike s čim manj prevoženimi kilometri in s čim manjšim ogljičnim odtisom, pomemben kriterij pa je tudi čim manj zavržene hrane. Zato bomo pri izbiri najboljših receptov ocenjevali tudi trajnostni vidik.
OCENJEVANJE:
Jedi brez mesa ali z manjšo količino mesnih sestavin – do 2 točki
Sestavine s čim manjšim ogljičnim odtisom – do 2 točki
Možnost različnih načinov uporabe, recikliranja, preoblikovanja (da se vse porabi) – do 2 točki
Skupaj največ 6 točk
5. OKUSNO
Če želimo vplivati na prehranjevalne navade, potem morajo jedi biti zdrave in okusne hkrati, saj noben recept ne bo postal širše uporaben, če bo jed neokusna.
Okus jedi bo ocenjevala tričlanska strokovna komisija.
Vsak član komisije bo okus jedi ocenil od 1 do 5.
Skupaj največ 15 točk
POTEK NATEČAJA
Udeležene šole pošljejo recepte, ki jih prijavljajo za natečaj, do 10. februarja.
Vsaka šola lahko sodeluje z največ tremi recepti.
Strokovna žirija bo pregledala recepte in izbrala najboljših 30, ki jih bodo člani komisije na osnovi zapisa recepta sami pripravili in ocenili okus.
Do prvega marca bo komisija sporočila ocene in izbrala 15 finalistov.
Izbranih 15 finalistov se bo predstavilo v demo kuhinji na sejmu Altermed & Flora in pripravilo svoj recept pred obiskovalci za javno pokušino.
Pripravljene jedi finalistov bodo tudi posnete in ustrezno aranžirane.
Na prireditvi v okviru sejma Altermed & Flora bomo najboljše tudi razglasili in nagradili.
NAGRADE NATEČAJA
- Plaketa: podarja Celjski sejem
- Paket ekoloških živil: podarja Prema d.o.o
- Vsak tim, z objavljenim receptom, bo dobil tudi 5 izvodov knjige Hitro, zdravo in okusno, kjer bo recept objavljen.
- Trije najboljši recepti pa bodo nagrajeni še s posebnim darilnim paketom ki ga podarjata podjetji AD Vita d.o.o in Zadruga Konopko.