Medijski center

SPOROČILA ZA JAVNOST

Sejemsko promocijska prireditev – V službi domovine

Za nami je novinarska konferenca Slovenske vojske, kjer so sogovorniki predstavili prireditev V Službi domovine, ki bo na Celjskem sejmu med 9. in 11. novembrom.

Dogodek so na novinarski konferenci predstavili:
  1. Polkovnik Boštjan Baš, poveljnik 72. brigade Slovenske vojske in predstavnik Slovenske vojske
  2. Podpolkovnik Andrej Krivec, poveljnik 20. pehotnega polka in predstavnik enote, ki je določena za pripravo in izvedbo prireditve
  3. Gregor Fištravec, pripadnik 20. pehotnega polka, Vojak/pripadnik 20. pehotnega polka, mlad vojak, ki bo predstavil svojo zgodbo o zaposlitvi in delu v Slovenski vojski
  4. Robert Zadek, vodja Uprave za obrambo Celje in predstavnik Direktorata za obrambne zadeve Ministrstva za obrambo RS (predstavi zaposlitvene možnosti, možnosti različnih vključevanj v SV, štipendiranje mladih, sodelovanje mladih na vojaških taborih)
  5. Iztok Leskovar, ravnatelj Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje ter vodja aktiva ravnateljev srednjih šol Celja.

Novinarska konferenca je potekala v četrtek, 27. oktobra 2022, kjer so novinarji prejeli vse informacije o dogodku, odgovore na vprašanja, kasneje pa so lahko preizkusili še vojaške simulatorje.

Kot sledi iz predstavitve, bo dogajanje na Celjskem sejmu med 9. in 11. novembrom izredno pestro in privlačno za vse dijake, katerim je dogodek prvenstveno namenjen.

PREDSTAVITEV SLOVENSKE VOJSKE NA SEJEMSKO-PROMOCIJSKI PRIREDITVI V SLUŽBI DOMOVINE

Sejemsko promocijsko prireditev V službi domovine organizira Slovenska vojska v sodelovanju z Direktoratom za obrambne zadeve MORS in bo med sredo, 9. in petkom, 11. novembra, organizirana drugič.

V mesecu maju je bila prireditev s podobnim programom organizirana pretežno za vojaške obveznike ob vpisu v vojaško evidenco in za seznanitev z vojaško dolžnostjo ter tudi za ostale zainteresirane obiskovalce.

V novembru bo prireditev organizirana v dogovoru z ravnatelji srednjih šol, prvenstveno za dijake srednjih šol, ki jo bodo obiskali v okviru predmeta Aktivno državljanstvo. Prav tako pa so na prireditev vabljeni obiskovalci, ki se želijo s pripadnicami in pripadniki Slovenske vojske srečati v živo ter spoznati delček vojaškega vsakdana. Na prireditvi bo predstavljenih več kot 30 različnih enot Slovenske vojske in več kot 50 različnih vojaških poklicev.

Moto predstavitve Slovenske vojske na sejemsko promocijski prireditvi V službi domovine je Enotni – sodobni in profesionalni – kredibilni, ki ga bodo pripadnice in pripadniki prezentirali skozi predstavitve vojaških poklicev in možnosti vključevanja v Slovensko vojsko. Predstavljena bodo oprema in vozila, ki jih pripadniki različnih rodov in služb uporabljajo pri usposabljanju in delu na terenu, skozi statične predstavitve in dinamiko z enotami na tleh in v zraku. Teoretične vsebine bodo dijakom predstavljene v Modri dvorani. Statične predstavitve bodo v in pred halo L, dinamične pa zunaj ob hali L.

Vabljenim gostom bo v sredo 9. novembra predstavljena prireditev ter možnosti za sodelovanje v naslednjih letih.

Vsakodnevno se bodo vrstili tudi nastopi Gardne enote, predstavili pa se bodo tudi nekateri športniki Športne enote. Obiskovalci se bodo lahko preizkusili v vojaških veščinah na trenažerjih in simulatorjih vojaške oborožitve, poskusili pekovsko pecivo iz vojaške mobilne pekarne ter se popeljali z vozili Svarun in Valuk.

Vstop na prireditev je brezplačen.

Program sejemsko promocijske prireditve V službi domovine od srede, 9. in do petka, 11. novembra:

 

STATIČNE PREDSTAVITVE ENOT IN POKLICEV V SLOVENSKI VOJSKI

09.00 – 19.00 / hala L

– Predstavitev opreme, oborožitve in vozil različnih enot Slovenske vojske ter vojaških poklicev

 

OGLED IN PREIZKUS OBISKOVALCEV V VOJAŠKIH VEŠČINAH

9.00 – 19.00 / hala L

– Streljanje z zračno puško

– Streljanje z Airsoft puško na poligonu

– Uporaba nočnogledov in laserskih namerilnih naprav

– Preizkus različnih simulatorjev Slovenske vojske

– Prikaz borilnih veščin

– Voditeljske ovire

– Plezanje po umetni steni

– Prikaz in učenje temeljnih postopkov oživljanja

– Delo vojaškega psa.

 

DINAMIČNE PREDSTAVITVE

13.00 – 13.40 in 16.00 – 16.40 / pred halo L

– Dinamične predstavitve enot Slovenske vojske

– Nastop Gardne enote SV

– Nastop pripadnikov Orkestra Slovenske

 

9.00 – 19.00 / na parkirišču ob hali L

– Vožnja z vojaškimi vozili Slovenske vojske (SVARUN, VALUK)

 

PREDSTAVITEV ŠPORTNIKOV

9.00 – 19.00 / hala L

 

OTROŠKI KOTIČEK

9.00 – 19.00 / hala L

 

PREDAVANJA AKTIVNO DRŽAVLJANSTVO

9.00 -17.00 / Modra dvorana

– po načrtu za Srednje šole

 

Več o dogodku: https://postanivojak.si/o-slovenski-vojski/v-sluzbi-domovine/

Hvala za oddano vlogo!

Hvala za oddano povpraševanje!

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.