Medijski center

SPOROČILA ZA JAVNOST

V okviru MOS-a že desetič potekal Dan gospodarske diplomacije

Danes je v okviru MOS-a že deseto leto potekal Dan gospodarske diplomacije. V prvi vrsti je bil namenjen predstavnikom slovenskih podjetij in veleposlanikom ter ekonomskim svetovalcem tujih držav akreditiranim v Sloveniji.

Državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve dr. Stanislav Raščan je v uvodnem govoru poudaril pomembnost gospodarske diplomacije. »Je pomemben del zunanjepolitičnih aktivnosti Slovenije in predstavlja splet akterjev in vzvodov, preko katerih odpiramo vrata slovenskemu gospodarstvu na tujih trgih,« je dejal. Dodal je, da si bodo na ministrstvu še naprej prizadevali, da bo gospodarska diplomacija aktivna in kakovostna pri reševanju izzivov slovenskega gospodarstva v tujini.

Spregovoril je tudi sekretar na ministrstvu za gospodarstvo in tehnologijo  Andrej Čuš, ki je poudaril  predvsem pomembnost zelene prihodnosti in digitalizacije. »Pomembno je, da si prizadevamo in se zavzemamo za odprtost trgov, pošteno in trajnostno trgovinsko politiko, kar bo spodbudil rast investicij. Prihodnost bo zelena, digitalna in krožna. Pomemben pa je tudi izvoz možganov, saj imamo potencial in možnosti za to,« je dejal. Po njegovih besedah je cilj zeleno, pametno in kreativno gospodarstvo, v luči katerega so uspeli zagotoviti 427 milijonov evrov nepovratnih sredstev za obdobje 2022-2024, ki jih bodo namenili za projekte, ki bodo zagotovili konkurenčnost Slovenije na mednarodnem prizorišču, je še pojasnil.

Na okrogli mizi so sodelovali tudi ustanovitelj, lastnik in predsednik skupine Pipistrel Ivo Boscarol, ustanovitelj, lastnik in direktor DUOL Dušan Ulaj, glavni direktor Hidria holdinga dr. Iztok Seljak, ustanovitelj in direktor Lotrič meroslovje Marko Lotrič, in ustanovitelj ter lastnik MIK Celje Franci Pliberšek. Pogovor je moderiral d.d. generalnega direktorja, Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo na zunanjem ministrstvu dr. Slobodan Šešum.

Glavni del razprave je bil odziv na podnebne spremembe in pandemijo covida-19 skozi inovacije ob podpori gospodarske diplomacije. Sodelujoči so pohvalili podporo gospodarske diplomacije in izrazili pričakovanje po njeni krepitvi, predvsem na izvenevropskih trgih.

Hvala za oddano vlogo!

Hvala za oddano povpraševanje!

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.