Medijski center

SPOROČILA ZA JAVNOST

Članek iz slovenskenovice.si – 54. Mednarodni obrtni sejem: poudarek bo na samooskrbi

Članek iz slovenskenovice.si, 1. 9. 2022

Bliža se celjski 54. Mednarodni obrtni sejem. Ker PCT-pogoja letos ne bo, pričakujejo okoli 60.000 obiskovalcev.

Čeprav se 54. Mednarodni obrtni sejem (MOS) že naglo bliža, se razstavljavci lahko še vedno prijavijo. Sejem pa bo imel vrata za obiskovalce odprta od 14. do 18. septembra. Kot so spomnili v družbi Celjski sejem, je MOS v zadnjem desetletju gostil več kot 1,5 milijona obiskovalcev in več kot 15.000 razstavljavcev iz 40 držav. Leta 2020 so ga morali zaradi epidemije odpovedati, lani ga je močno oklestili pogoj PCT, letos kaže precej bolje.

Skoraj 600 že prijavljenih razstavljavcev prihaja iz desetih držav, če upoštevamo še zastopana podjetja oziroma blagovne znamke, je skupno število vseh skoraj 1000 iz dvajsetih držav. Izvršni direktor Celjskega sejma Robert Otorepec je dejal, da letos sejem nima države partnerice: »Morala bi biti Poljska, a se zaradi vojne v Ukrajini niso odločili.«

MOS tradicionalno ostaja razdeljen na pet segmentov. Obiskovalci bodo našli vse za gradnjo in obnovo doma ter trajnostne energetske rešitve, kulinariko, trajnostni in zeleni turizem ter kamping in karavaning, profesionalne energetske rešitve, opremo in orodje za podjetja in domače mojstre, inovativne digitalne rešitve, še vedno pa ohranjajo ponudbo tradicionalnih sejemskih izdelkov široke potrošnje po sejemskih cenah pa tudi ponudbo električnih koles, skuterjev in skirojev.

Kot je dejal Otorepec, je letos poudarek na samooskrbi. Tako bodo na področju samooskrbe s hrano obiskovalce spodbujali k pridelavi lastne hrane, na področju samooskrbe z energijo pa bodo predstavili, kako prihraniti pri energiji.

Na sejmu bodo sodelovali vsi direktorati ministrstva in izvajalske institucije, minister Matjaž Han pa bo razstavljavcem in podjetnikom na voljo za pogovor vsak dan na tako imenovani kavi z ministrom, pripravljajo pa tudi več posvetov in okroglih miz.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) letos največ časa namenjajo kadrom, je dejal predsednik OZS Blaž Cvar: »Poleg energetske krize, s katero se trenutno soočamo, je velik problem v obrti in podjetništvu tudi pomanjkanje kadra. Ker MOS obiskujejo tudi mladi in njihovi starši, smo letos poseben poudarek namenili ravno promociji obrtnih poklicev. Ulica obrti s predstavitvijo obrtnih poklicev sicer ni novost, bo pa letos prvič državno tekmovanje mladih v poklicnih spretnostih SloveniaSkills 2022.«

 

Prispevek napisala Špela Kuralt za slovenskenovice.si. Povezava do prispevka.

Hvala za oddano vlogo!

Hvala za oddano povpraševanje!

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.