Medijski center

SPOROČILA ZA JAVNOST

Pomlad na celjskem sejmišču – Bogat program za izboljšanje počutja in življenja

Rože že lepo cvetijo, ptički veselo pojejo, kar naznanja prebujanje pomladi ter z njo tudi Pomladnih sejmov na celjskem sejmišču. Med 20. in 22. majem bodo naše dvorane ponovno oživele s pestrim dogajanjem kar treh sejmov, ki jih bo možno obiskati z eno samo vstopnico. Green Vita je popolnoma novi sejem, ki združuje vsebine nekdanjega Altermeda in Flore. S Festivalom kave Slovenija in gurmanskim festivalom Kulinart pa boste lahko izkusili vse najboljše iz sveta kave ter hrane in pijače.

Po dveh zelo uspešno izpeljanih sejmih v tem letu – Agritechu v mesecu marcu in Mednarodnem industrijskem sejmu v mesecu aprilu – na Celjskem sejmu organiziramo Pomladne sejme, kjer se bo predstavilo »preko 170 razstavljavcev iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Italije, Poljske, Srbije in Brazilije,« je na novinarski konferenci povedal izvršni direktor Celjskega sejma mag. Robert Otorepec.

Vodja projekta Pomladnih sejmov Špela Peras je pojasnila, da bi naj ti sejmi potekali že v marcu, vendar smo bili zaradi okoliščin primorani spremeniti datum poteka, kar predstavlja nov izziv zaradi večje količine drugih dogodkov v tem času. Povedala je: »Naši dogodki so vedno zelo zanimivi, saj so ti Pomladni sejmi zelo prodajno naravnani, ponujajo pa tudi izjemno bogato vsebino, ki jo pripravljamo z mnogimi našimi partnerji.«

 

Green Vita – NOV, zeleni sejem za samooskrbo in zdrav način življenja

Tokratna nova Green Vita – edinstven sejem, ki združuje zdrav način življenja in je posodobljen s trajnostnim konceptom in samooskrbo, razdeljuje dogajanje na dve tematiki:

Green Vita – Altermed Dobro počutje v lastnem telesu je zelo pomembno, kar pa se je še posebej dokazalo v času epidemije, ko so se nam življenja v trenutku obrnila na glavo. Veliko ljudi je v tem času poiskalo nove alternativne načine kako poskrbeti za dobro počutje in zdrav način življenja zase in za svojo družino. Razstavni program sejma tako zajema najrazličnejša področja, ki lahko pripomorejo k boljšemu počutju in bolj zdravemu telesu. Ogledali in izkusili boste lahko vse od hrane, napitkov in prehranskih dopolnil do kozmetike in tudi vsakodnevne reči za dom in prosti čas. Predstavila se bodo številna društva in organizacije s področja zdravja, ekologije, ohranjanja narave, zdrave prehrane, osebne rasti, ne invazivne diagnostike, kristalov in zdravilnih kamnov ter eko šole. Cilj Green Vite bo predstaviti, kako na čim bolj naraven in okolju neškodljiv način pomagati telesu, da deluje v harmoniji, saj je zdravje konec koncev naša največja vrednota. Na sejmu pa se bo našlo tudi nekaj za starejše občane s petkovim Klepetom ob kavi na temo kako okrepiti zdravje in dobro počutje, ter ostalimi njim namenjenimi predavanji, ki so dostopni na spletni strani Celjskega sejma.

Green Vita – Flora Sejem Flora dvorano celjskega sejmišča spremeni v ogromen vrtni center, kjer obiskovalci najdejo vse za vrt, dom in okolico. Poleg bogatega razstavnega programa, ki obsega vse od naprav kot so kosilnice, razna semena in sadike, vrtno pohištvo in pripomočke ter rastline, do bazenov, savn, ribnikov in gnojil, v času sejma potekajo tudi brezplačne strokovne delavnice in izobraževanja o različnih področjih vrtnarjenja. Mladi cvetličarji, vrtnarji in aranžerji pa se bodo lahko izkazali v raznih tekmovanjih.

 

TRIJE SEJEMSKI DNEVI Z BOGATIM PROGRAMOM DOGAJANJA

V petek posvečamo dan našim starejšim in skupaj s partnerji pripravljamo razsežen program. Klepet ob kavi za njih pripravlja predavanja, kot so ‘3 napake in 3 rešitve za upokojence, s katerimi bodo okrepili zdravje in dobro počutje’, ‘Kako starejši postanejo “neprebojni” za viruse?’, ‘Česa upokojencem manjka v prehrani, da bi imeli več energije in manj bolečin!’ in ‘Vodnik po najpogostejših zdravstvenih težavah, ki jih lahko rešimo v svoji kuhinji’. Za njih so pripravili tudi posebne e-priročnike in knjige ter darila, da bodo starejši odšli s sejma s še več znanja. Pridružilo se nam bo tudi združenje Srebrna nit, ki pripravljajo okroglo mizo z naslovom ‘Več obrazov starajoče se družbe’. Pogovor bo potekal z gospo Alenko Čurin Janžekovič. Predstavili bodo tudi osnutek Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in razpravi o vsebini. Univerza za tretje življenjsko obdobje se bo predstavila s temami starajoče se družbe – ali je to breme ali priložnost. Obe združenji bosta v petek imeli tudi stojnici, kjer bodo starejši lahko poizvedeli več o teh temah. Posebna cena za upokojence: za skupine nad 20 oseb je cena vstopnice samo 4 € na osebo. Kot naši stalni razstavljavci pa bodo z nami tudi Ekoci – Eko civilna iniciativa Slovenije, ki skupaj z gospo Ireno Rotar pripravljajo različna predavanja, med njimi tudi ‘Slovenski čaji in zelišča – nujnost ali odlična poslovna priložnost?’, ‘Kako na majhnih površinah pridelati čim več’ ter izjemno zanimiv ‘Vertikalni vrt’.

V soboto dan namenjamo ženskam, kjer bo v ospredju:
EKSKLUZIVNI DOGODEK z Zvezdano Mlakar: Zeleno, ki te ljubim zeleno
V Modri dvorani Celjskega sejma v soboto, 21. maja, bo Zvezdana Mlakar ob 14. uri gostila svoj edinstveni dogodek z naslovom ZELENO, KI TE LJUBIM ZELENO. Z njo bosta svoje zgodbe delila Tadeja Brankovič, biatlonka, ki teče svojo 5. olimpijado, in Marjan Ogorevc, bioenergetik, pisatelj, terapevt. Skupaj bodo odkrivali, kje se vse začne, v zemlji ali na nebu, ali je ljubezen zelena? Po pogovoru bo možen tudi nakup knjig, ki sta jih napisala omenjena gosta. Za glasbeno spremljavo bo poskrbela AMAYA.

Nedeljsko dogajanje bo posvečeno družinam, z bogatim programom tako na demo odru in kuhinji ter v predavalnici. Med drugim si bodo obiskovalci lahko ogledali kako OŠ Miklavž na Dravskem polju pripravi Babičino sladico.

Ne smemo pozabiti niti na naše najmlajše, saj na mladih svet stoji. Na Pomladnih sejmih se bo predstavilo več kot 75 eko šol, ki so skupaj s svojimi učenci pripravili bogat spremljajoč program sejemskega dogajanja. Aktivni bodo na razstavnem prostoru, v demonstracijski kuhinji in tudi v predavalnici.

Združili smo se tudi z družbeno inovatorko Lenko Puh, ki bo na sejmu med seboj povezovala tako obiskovalce, kot razstavljavce. Glavna zvezda njihove predstavitve bo čičerikin sladoled. Tekom sejma se nam bo pridružila še dr. Sabina Šegula, ki bo predavala o pomenu lokalno pridelanega okrasnega rastlinja. Center za krepitev zdravja iz Celja pa bo predstavil aktiven življenjski slog. Govora bo tudi o negi in oskrbi balkonskih rastlin, nasaditvi v visokih gredah, konoplji, naravni kozmetiki in mnogo več.

 

Festival kave Slovenija – velika kavarna kave in priložnosti

Dvorana Celjskega sejma bo za tri dni zopet postala največja kavarna pri nas, kjer lahko obiskovalci degustirajo celo paleto raznovrstnih kav in se o njih poučijo. Festival kave Slovenija je dogodek, ki je hkrati namenjen ljubiteljem kave in tistim, ki se z njo profesionalno ukvarjajo. Predstavlja priložnosti za poslovna sodelovanja, kakor tudi zgolj za prijeten pogovor ob kavi. Predstavili se bodo številni proizvajalci in ponudniki kave, opreme in tehnologij za predelavo kave, ponudniki kavnih avtomatov, kavarne, bari, trgovine s kavo in še vsi drugi, ki so na kakršnikoli način povezani z njo.

V sklopu festivala je Združenje Specialty kave Slovenija organiziralo tekmovanja Slovenia Sensory Cup in Slovenia Barista Cup. Njihov namen je približati kavo in pravilno pripravo kave slovenskemu prebivalstvu. Senzorično tekmovanje bo na sporedu v petek ob 12. uri. S tem prvenstvom se bodo osredotočali na okušanje kave in njenih arom. V soboto ob 12.00 pa jih čaka še barista tekmovanje, ki bo sestavljeno iz treh kategorij: kuhanje espresso napitka, priprava mlečnega napitka in kreativni napitek. Tekmovalci bodo tako morali prikazati sposobnost in inovativnost, da znotraj omejenega časa popelje sodnike do izjemnega kavnega napitka.

 

Kulinart – ljubezen gre skozi želodec

Kakor v življenju ne sme manjkati dobre hrane, tudi na pomladnih sejmih ne sme manjkati Kulinart – festival hrane in pijače. Ta obiskovalcem nudi kulinarične dobrote, pivske užitke in predstavi restavracije ter opremo za tiste, ki umetnost hranjenja prakticirajo tudi doma. Predstavljajo se ponudniki kulinaričnih dobrot iz slovenskih regij, ponudniki domače, lokalno pridelane hrane in pijače, proizvajalci in trgovci večjih znamk živilske industrije ter mnogi drugi. Zagotovljeno pa je to, da nihče po sejmu ne ostane lačen ali žejen.

Posebnost festivala bo Street food ulica, na kateri bodo obiskovalci lahko preizkusili vse od japonske ulične hrane, taquitosov, burgerjev in mnogo več.

Na festivalu Kulinart se bodo predstavili različni ponudniki brezalkoholnih in alkoholnih pijač, sladkih jedi, olja, sirov, čajev – vsega, kar spada pod kulinariko. Prisotnih bo tudi kar nekaj zvenečih imen kulinarike, med drugimi tudi izjemna slaščičarska virtuoza, Gorazd Potočnik in Naser Gashi.

Letošnji prvi dan sejma sovpada tudi s Svetovnim dnevom čebel.  Z nami bo Čebelarska zveza Slovenije, ki bo obiskovalcem nudila kavo, sladkano z medom. Pridružile se nam bodo tudi maskote čebelic, ki bodo popestrile sejemski dan.

 

Od petka do sobote med 9. in 18. uro

Pomladne sejme je mogoče obiskati od 20. do 22. maja 2022 od 9.00 do 18.00. Vse tri sejme je mogoče obiskati z eno samo vstopnico. Na spletni strani shop.ce-sejem.si je mogoče kupiti vstopnice po predprodajni ceni 7 EUR, na dan dogodka pa bodo obiskovalci zanjo odšteli 9 EUR. Celoten cenik za nakup vstopnic je na voljo na spletu. Vljudno vabljeni na obisk Pomladnih sejmov!

 

Za več informacij obiščite www.ce-sejem.si

Hvala za oddano vlogo!

Hvala za oddano povpraševanje!

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.