Medijski center

SPOROČILA ZA JAVNOST

Kje se vse začne, v zemlji ali na nebu? Ali je ljubezen zelena?

Na lep pomladni dan je v danes na sejmu Green Vita Zvezdana Mlakar vodila svoj edinstven dogodek: Zeleno, ki te ljubim zeleno. Z njo sta svoje zgodbe delila Tadeja Brankovič, biatlonka, ki teče svojo 5. olimpijado, in Marjan Ogorevc, bioenergetik, pisatelj in terapevt. Skupaj so odkrivali kje se vse začne, v zemlji ali na nebu in ali je ljubezen zelena? Pridružila sem jim je tudi Anita Šumer, mojstrska pekovka, ki je pred dogodkom poskrbela za zakusko s svojimi dobrotami. Za glasbeno spremljavo pa je poskrbela AMAYA.

Zvezdana Mlakar je svoje razgibano dogajanje začela že v dopoldanskih urah v dvoranah Green Vite, Festivala kave Slovenija in Kulinarta, s pogovorom in predstavitvijo posameznih razstavljavcev. Sprehodila se je od stojnice do stojnice in se pozanimala kaj vse je razstavljeno na letošnjih Pomladnih sejmih ter se povezovala tako z razstavljavci kot tudi obiskovalci sejmov. Ob 14. uri pa se je podala v Modro dvorano upravne stavbe Celjskega sejma ter pričela s svojim enkratnim dogodkom ‘Zeleno, ki te ljubim zeleno’.

Kot prva povabljena gostja dogodka je svojo zgodbo predstavila Tadeja Brankovič, kot jo je zapisala v svoji knjigi Peta olimpijada, katero je bilo možno kupiti tudi na dogodku. Z Zvezdano sta se pogovarjali o njeni motivaciji do teka in determiniranosti, da je postala vrhunska športnica. Tadeja je dejala: »Edino kar vem je, da sem si to želela sama.«

Nato sta se dotaknili še teme o Tadejini diagnozi z rakom in kako je to vplivalo na njeno življenje kot tudi na njeno mentalno zdravje, nakar je povedala kako ji je občasno bilo težko biti spet aktivna, vendar se skuša ponovno odpraviti na sprehode. »Vedno več sem v naravi, ker vem, da me zdravi,« je povedala.

Skupaj z Zvezdano sta se pogovarjali še o tem kako je skrbeti za otroka s posebnimi potrebami in kako je to sprejeto v družbi. »Nekako je to še vedno tabu tema,« je dejala Zvezdana. Tadeja ji je odgovorila, da ona je vedno bila zelo željna družinskega življenja, kar je tudi dosegla s svojima dvema otrokoma. Skrbeti za otroka s posebnimi potrebami res ni vsakdanja tema in ljudje se s tem težko sprijaznijo. »Jaz si želim, da bi se o tem več govorilo. Vendar, mi kot ljudje ne sprejemamo drugačnosti in to se mi zdi bistven problem. Moramo se zavedati, da smo vsi drugačni in se sprejemati takšne kot smo,« je še povedala.

Za zaključek njunega pogovora je Tadeja prebrala odstavek iz svoje knjige.

Po krajšem predahu je Zvezdana nadaljevala s pogovorom z Marjanom Ogorevcem. Najprej sta se dotaknila teme duhovnosti, kjer je Marjan dejal, da človek, ki se razburi, nikakor ne doseže stanja duhovnosti, vendar ravno nasprotno. Poudaril je, da je za duhovnost pomembno opustiti jezo in se sprostiti.

Nadaljevala sta o zanimivem posvetu glede ekološke pridelave hrane, v katero Marjan trdno verjame. Pri tem pa je opomnil: »Povsod je vpliv energije. To je najbolj vidno pri kuhanju. Še najbolj ekološko zdravo hrano, če jo pripravlja človek, ki je jezen, užaljen, prizadet, travmatiziran, to hrano pokvari.«

Zvezdana ga je nato še vprašala kaj je to ljubezen in ali je to energija. Marjan je povedal: »Ljubezen je tudi energija. Ljubezen je ena taka beseda, ki je zelo zlorabljena. Za ljubezen imamo različne pridevnike: takšna ljubezen in drugačna ljubezen … Ljubezen ne potrebuje pridevnika. Ljubezen samo pomeni, da brezpogojno sprejemam vse, tako kot je, in pustim življenju, da se odvija. To je ljubezen – brezpogojno nekoga sprejeti.«

Hvala za oddano vlogo!

Hvala za oddano povpraševanje!

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.