Medijski center

SPOROČILA ZA JAVNOST

Mednarodni industrijski sejem v Celju – na ogled številne svetovne novosti prvič prav na tem sejmu

Celjski sejem, Mednarodni industrijski sejem in sejem Lestech, 18. – 21. april 2023

 

Med 18. in 21. aprilom Celjski sejem organizira Mednarodni industrijski sejem. Nedvomno gre za prepričljivo največji in najpomembnejši industrijski sejem v JV Evropi. Predstavili se bodo najpomembnejši proizvajalci, nosilci ključnih blagovnih znamk na področju orodjarstva in strojegradnje, industrijske avtomatizacije, robotike, varjenja in rezanja, industrije plastike, materialov in komponent ter naprednih tehnologij.

Celjski sejem se bo za 4 dni spremenil v eno izmed večjih proizvodenj v Sloveniji z najsodobnejšimi in tehnično najbolj dovršenimi stroji, aparati, napravami, industrijskimi roboti, orodji in aplikacijami v Sloveniji. Letošnji najtežji stroj, ki ga bo možno videti na sejmu, je težak nekaj več kot 15 ton. In vsi stroji in druge naprave na sejmu tudi delujejo.

 

Svetovne novosti, informacije in znanja na več kot 23.000 m2

Na sejmu se bo v 8-ih dvoranah na več kot 23.000 m2 predstavilo več kot 330 podjetij iz 12-ih držav. Skupaj bodo predstavili več kot 1.000 blagovnih znamk iz okoli 36 držav.

Letošnje leto se bo predstavilo rekordno število podjetij s področja avtomatizacije in robotizacije, med njimi vodilni akterji v Sloveniji na tem področju. Prav tako je letos rekordno število podjetij s področja varjenja in rezanja. Prav na tem področju smo v preteklih letih zasledili upad števila razstavljavcev, tako da nas rast števila razstavljavcev na tem področju še posebej veseli.

Predstavljene bodo novosti s področja kompresorjev, CNC strojev, avtomatizacije procesov za boljši izkoristek materialov, robotske celice s kolaborativnim robotom za lasersko varjenje, avtomatski in pnevmatski kovičnik, 3D printerjev, zaščitna delovana oprema, software programi,… Vse te novosti se potegujejo tudi za sejemska priznanja, ki je Celjski sejem skupaj s strokovno komisijo podeljuje prvi dan sejma.

 

Vsak dan posvečen enemu področju in številni spremljevalni dogodki

Prvi sejemski dan je namenjen industrijski avtomatizaciji in optimizaciji proizvodnih procesov. Predavanj pripravlja Univerza v Mariboru Fakulteta za strojništvo, Laboratorij za načrtovanje proizvodnih sistemov, Laboratorij za simulacije diskretnih sistemov. Govora bo o trendih in pomenu optimizacije, sodelovalnih delovnih mest pri doseganju globalne konkurenčnosti podjetij in pa optimizaciji proizvodnih sistemov, ključ do globalne konkurenčnosti.

Drugi sejemski dan je tradicionalno namenjen varilcem, DVT Krško in DVT Maribor prirejata Dan varilne tehnike. Za stroko pripravljajo predavanja, najboljši varilci pa se bodo pomerili v državnem prvenstvu. Po pisnem delu bo sledil praktični preizkus. Letos bo tekmovanje prvič mednarodno obarvano, saj se nam pridružujejo tekmovalci iz držav bivše Jugoslavije. Tekmovali bodo v tehnikah MAG, TIG in prvič tudi v REO (ročnem obločnem varjenju).

V četrtek 20. aprila bosta na sejmu potekala Dan orodjarstva in Dan Vzdrževanja.

Dan orodjarstva bo namenil poudarek zelenemu prehodu, aditivnim tehnologijam in Industriji 4.0 – in kako lahko spodbujajo uporabo tehnologij za zeleni prehod.

Fakulteta za strojništvo UL in Laboratorij za fluidno tehniko pa od 12.30 dalje pripravljata predavanja s področja sodobnega vzdrževanja. Strokovnjaki s področja vzdrževanja bodo predstavili pomen sodobnega vzdrževanja, vzdrževanje hidravličnih tekočin, vzdrževanje pnevmatičnih sistemov, kako postati licencirani letalski tehnik in visokotlačno razigljevanje in čiščenje izdelkov.

Petek bo namenjen inovativnim tehnologijam v industriji plastike in gume. Predavanja pripravlja fakulteta za tehnologijo polimerov in GIZ Grozd Plasttehnika. Predstavili bodo inovativne tehnologije predelave in poučevanja, kombinirane tehnologije izdelave plastičnih kompozitov, izzive na področju elektro mobilnosti pri brizganju plastike in izzive recikliranja.

 

Sejem Lestech

Hkrati bo potekal tudi sejem Lestech, ki je vodilni sejem lesnoobdelovalne industrije v Sloveniji. Namenjen je vsem obdelovalcem in oblikovalcem lesa, lesni industriji in mizarskim delavnicam, ki se bodo lahko seznanili z novostmi in rešitvami na področju lesnoobdelovalnih strojev in tehnologij ter repromaterialov.

Razstavljavci bodo v sejemski dvorani M predstavili ponudbo tako za velike lesnoobdelovalne obrate kot tudi opremo za samostojne mizarje in ljubitelje obdelave lesa:

stroje za izdelavo pohištva
stroje za obdelavo lesa, stiskalnice za debelinsko in širinsko lepljenje
repromaterial (iverne plošče, vezane plošče)
3D oplemenitenje površin, linije za oplaščenje (PVC, PET),
stiskalnice za furniranje, lakiranje, brizganje,…
servisiranje lesnoobdelovalnih strojev
servisiranje vseh orodji in rezil
električna in akumulatorska orodja
zaščitna sredstva za delo pri strojih
ročna orodja.
Predstavila se bo tudi Skupnost lesarskih šol.

 

Od torka do petka med 9.00 in 17.30 uro

Mednarodni industrijski sejem in sejem Lestech lahko obiskovalci obiščejo med 18. in 21. aprilom od 9.00 do 17.30. Če bodo karte kupili v predprodaji po spletu, bodo za dnevno vstopnico namesto 15 odšteli 7 evrov.

 

Dodatno gradivo iz novinarske konference:

Dan orodjarstva

Lestech

TECOS

Hvala za oddano vlogo!

Hvala za oddano povpraševanje!

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.