Medijski center

SPOROČILA ZA JAVNOST

Najnovejši nasveti za vrtičkarje

Tako kot vse panoge, se tudi vrtnarjenje modernizira in s seboj prinaša najnovejše tehnologije in nove metode za čimbolj učinkovito gojenje pridelkov. Sejem Green Vita v ta namen nudi razstavljavcem priložnost, da obiskovalcem pokažejo kako se je področje spremenilo in kako si v današnjih časih olajšati pridelovanje. Na to temo so potekala tudi strokovna predavanja.

Ekoci – Eko civilna iniciativa Slovenije je vodila predavanje z naslovom ‘Kako na majhnih površinah pridelati več?’ Gospa Irena Rotar iz Ekoci je poudarila pomemnost samooskrbe na različnih ravneh:

  • gospodinjska samooskrba,
  • krajevna samooskrba,
  • samooskrba na ravni države,
  • samooskrba na ravni naših bližnjih držav,
  • svetovna samooskrba.

Ga. Rotar je predstavila tudi dobre prakse iz projekta Ekomale – kmetije in ZELPOD. V nadaljevanju je Jože Meh, direktor Satilu Shape, podal odgovore na iztočna vprašanja: Kako poskrbeti za samooskrbo na nivoju gospodinjstva? Kako poteka pridelava hrane v kupolastem rastlinjaku vse dni v letu? Kako pridelati zelenjavo in kako lahko pri tem pomagajo ribe?

G. Meh je predstavil akvaponiko in akvaponično pridelavo hrane. Akvaponika v osnovi združuje gojenje rib z rastlinami. Gre se za trajnostni način pridelave hrane ter vključuje kombinacijo ribogojstva in hidroponike v enem integriranem sistemu. Gre se za kroženje, kjer odpadki, ki jih ustvarijo ribe, hranijo rastline, rastline pa očistijo vodo za ribe. Ta vrsta tehnologije je zelo dobra za vrtičkarje, ki nimajo ogromno prostora za pridelovanje. Dobra praksa te metode je Zvezda Kapljica – akvaponski vrt na Goričkem.

Za tem so predstavniki Eksenales vodili predavanje ‘Samooskrba z visokimi gredami’ kjer je direktor podjetja Matej Voga predstavil glavne prednosti visokih gred. Na predavanju so obiskovalci lahko spoznali na kakšen način pridelati hrano za eno družino na visokih gredah, koliko jih potrebujejo, kako jih napolniti in potrebne namakalne sisteme.

Vodja prodaje pri Eksenalesu, Boris Pečnik  je povedal: »Veliko ljudi se odloča za samooskrbo. Mi želimo poudariti ta pomen, kako je zdravo in dobro, če si lahko doma pridelujemo pridelke.« »Naša predstavitev na sejmu kot je Green Vita nam veliko pomeni, da se lahko ljudem predstavimo in da vidijo kako kvalitetni so naši izdelki in da se lahko zanesejo na nas. To so slovenski izdelki, ki jih sami izdelujemo v Šentjurju pri Celju in so sedaj na voljo tudi preko spletne trgovine,« je še dodal.

Hvala za oddano vlogo!

Hvala za oddano povpraševanje!

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.