Medijski center

SPOROČILA ZA JAVNOST

Okrogla miza: Prihodnost gradbeništva je digitalna

Prihodnost gradbeništva je digitalna! V petek, 16. septembra, od 10:00 do 13:30, bo na 54. sejmu MOS v Celju v hali L1 potekala okrogla miza, na kateri bomo s priznanimi strokovnjaki in podjetniki primerjali poglede na digitalizacijo, trajnostni razvoj, vpliv gospodarske krize in druge tektonske premike v gradbeništvu.

Na letošnjem 54. sejmu MOS bo Mojmojster, v sodelovanju s Celjskim sejmom, organizirali okroglo mizo z naslovom: Prihodnost gradbeništva je digitalna. Gre za pomemben trend v gradbeništvu, ki obeta obsežne spremembe na mnogih področjih. Od industrializacije, novih materialov, digitalizacije izdelkov in procesov, pametnih zgradb in infrastrukture, BIM oblikovanja, gradnje in proizvodnje, digitalnih prodajnih kanalov in logistike, digitalnih orodij … z novimi pravili pa prihajajo seveda tudi novi »igralci« na gradbenem trgu.

Ker gradbeni sektor ustvari 40 % emisij CO² in skoraj tretjino vseh odpadkov v EU, si pravzaprav ne more privoščiti, da ne bi bil inovativen. Zato bomo raziskali tudi ukrepe v gradbeništvu za zmanjšanje vpliva na okolje.

Po izzivih prihodnosti pa se bomo osredinili tudi na sedanjost, saj po eni izmed anket dve tretjini vprašanih iz gradbenega sektorja meni, da bo kriza COVID-19 pospešila preobrazbo industrije. Za povrhu smo dodali še energetsko krizo in geopolitično krizo, ki draži proizvodnjo, transport in viša cene končnih produktov in storitev. Le kako bodo pritiski trenutne gospodarske in politične situacije vplivali na razvoj gradbeništva?

Svoje poglede bodo primerjali priznani gosti iz stroke in podjetništva:

  • Matjaž Šajn, CGS Labs
  • mag. Valentina Kuzma, GZS Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala
  • dr. Tjaša Z. Hartner, GIC Gradnje
  • dr. Tomo Cerovšek, Fakulteta za gradbeništvo
  • Dean Lah, ENOTA
  • Martin Pelcl, Daibau International

 

Originalni članek: https://www.mojmojster.net/clanek/1832/okrogla_miza_prihodnost_gradbenistva_je_digitalna

Hvala za oddano vlogo!

Hvala za oddano povpraševanje!

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.