Medijski center

SPOROČILA ZA JAVNOST

Pomladni sejmi se zaključujejo v zelenih barvah veselja, kulinaričnih užitkov in dobrih vibracij

Na prečudovit majski vikend smo po treh letih premora ponovno dočakali priljubljene Pomladne sejme v Celju. Obiskovalci so med 20. in 22. majem na celjskem sejmišču lahko obiskali kar tri sejme. Najnovejši zeleni sejem Green Vita je postregel z bogatim razstavnim in izobraževalnim programom na temo samooskrbe in zdravega načina življenja. S Festivalom kave Slovenija in gurmanskim festivalom Kulinart pa so gostje sejmov lahko izkusili vse najboljše iz sveta kave ter hrane in pijače.

Na sejmih se je tokrat zbralo preko 170 razstavljavcev, ki so obiskovalcem ponudili široko paleto izdelkov in storitev iz področja samooskrbe, zdravega načina življenja, alternativne medicine, vrtnarstva, sveta kave, kulinarike in še bi lahko naštevali.

Dogajanje so nam pomagale popestriti ekošole, katerih je bilo okoli 100, ki so skupaj s svojimi učenci poskrbele, da ni bilo dolgčasa na razstavnem prostoru, na demonstracijskem odru in niti v kuhinji. Obiskovalce so zabavali z glasbenimi in plesnimi nastopi, raznimi predstavitvami ter demonstracijo zdravih načinov priprave hrane.

 

Z vsakim sejemskim dnem smo želeli izkazati naklonjenost različnim skupinam

PETEK

Tako je prvi dan bil posvečen starejšim. Z njim, smo skupaj s partnerji organizirali številna izobraževalna predavanja s kompetentnimi govorci, ki so jim skozi predstavitve pomagali in jih naučili na kaj morejo biti pozorni, da tudi v starejših letih ostanejo zdravi in aktivni. Predstavnice Klepeta ob kavi so jim pokazale rešitve, s katerimi bodo okrepili zdravje in dobro počutje, kako lahko postanejo ”neprebojni” za viruse in kaj jim manjka v prehrani za več energije in manj bolečin. Združenje Srebrna nit je za njih pripravilo okroglo mizo, kjer je potekal pogovor z gospo Alenko Čurin Janžekovič ter predstavitev osnutka Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Kristian Koželj iz Univerze za tretje življenjsko obdobje je vodil predavanje na temo starajoče se družbe in predstavil njene prednosti in slabosti.

Posvet za okroglo mizo so vodili tudi iz Ekoci – Eko civilne iniciative Slovenije na temo zeliščarstva v Sloveniji. Pogovor je vodila predstavnica Ekoci Irena Rotar, sodelovali pa so mag. Nataša Ferant  iz IHPS Žalec, Tatjana Buzeti, ustanoviteljica Vidovega brejga in Milan Kalan, Zeliščna zadruga v ustanavljanju. Pridružil se jim se tudi državni sekretar mag. Aleš Irgolič iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, katerega so prosili, da predstavljene pobude predstavi na ministrstvu.

Na prvi sejemski dan smo prav tako dobili prvega državnega prvaka v tekmovanju Slovenia Sensory Cup, katerega je organiziralo Združenje Specialty kave Slovenija. Naziv zmagovalca si je pridobil Luka Banovič.

 

SOBOTA

V soboto je na ženskam namenjenem dnevu osrednji dogodek vodila Zvezdana Mlakar. Že v dopoldanskih urah se je sprehodila po dvoranah Pomladnih sejmov in napeljala pogovore z razstavljavci, kateri so jo toplo sprejeli. Ob 14. uri pa se je podala v Modro dvorano upravne stavbe Celjskega sejma in na enkratnem dogodku z naslovom ‘Zeleno, ki te ljubim zeleno’ gostila fantastične sogovornike: Tadejo Brankovič in Marjana Ogorevca. S Tadejo sta se poglobili v pogovor o njenem življenju, kot ga je zapisala v knjigi Peta olimpijada. Z Marjanom pa sta iskala odgovore na vprašanja duhovnosti, energije in kaj je ljubezen.

V predavalnici Green Vita so ta dan potekala številna predavanja iz različnih področij. Skupaj z Božidarjem Radišičem iz Društva PEST/RN in Aleksandro Winkler Drole iz OM Garden smo ugotavljali kako z alternativnimi metodami priti do bolj zdravega duha in telesa. G. Radišič je predstavil konopljo in njeno uporabo za samozdravljenje, medtem ko je ga. Winkler Drole svojim poslušalcem opisala regreso terapijo in kako čiščenje čustvenih, travmatičnih izkušenj iz prejšnjih življenj lahko razreši težave iz tega življenja.

Ekoci – Eko civilna iniciativa Slovenije, skupaj z direktorjem Satilu Shape, in podjetje Eksenales so tudi vodili strokovna predavanja, s katerimi so predstavili najnovejše nasvete za vrtičkarje. Jože Meh, direktor Satilu Shape je opisal akvaponiko in akvaponično pridelavo hrane, sklicujoč se na primer dobre prakse  Zvezda Kapljica – akvaponski vrt na Goričkem. Direktor podjetja Eksenales Matej Voga pa je predstavil glavne prednosti visokih gred, koliko jih potrebuje gospodinjstvo ter kateri so potrebni namakalni sistemi.

Ob 12. uri je na soboto potekalo še tekmovanje Slovenia Barista Cup, ki ga je prav tako, kot tekmovanje prejšnji dan, organiziralo Združenje Specialty kave Slovenija. Tekmovalci so se spopadli v treh kategorijah: kuhanje espresso napitka, priprava mlečnega napitka in kreativni napitek. Sodnike je s svojimi sposobnostmi in inovativnostjo očaral Aleš Gorenc, kateremu so podelili prvo mesto.

 

NEDELJA

Nedeljski sejemski dan smo tematsko posvetili družinam. Ta dan so najbolj aktivne bile prav ekošole, ki so se na demonstracijskem odru izkazale z glasbeno-plesnimi točkami ter eko modno revijo, s katero so prikazali kako iz odpadnega materiala ustvariti dizajnerske mojstrovine. V demonstracijski kuhinji pa so obiskovalce naučili kako pripraviti Babično sladico in kakšna je bila hrana včasih.

Mesto v kuhinji pa je ob 12. uri zasedel slaščičarski mojster chef Naser Gashi. Prisotne je naučil kako pripraviti najboljše gurmanske slaščice – makrone. Povabil je tudi obiskovalce, da se sami preizkusijo ob oblikovanju te fantastične slaščice.

Dogajanje je bilo vidno tudi v predavalnici Green Vita, kjer so ta dan potekala predavanja za zdrav življenski slog. Mag. Iva Verbnik, iz podjetja BARBIO’S d.o.o., je predstavila fermentacijo in koristi fermentiranih živil. Izpostavila je kako sta povezana črevesje in možgani, ter kako skrb za en organ posledično vpliva na drugega. Za tem sta predavalnico zasedli Urška Hajnšek, fizioterapevtka, in Mateja Rozman, dms, ki sta skupaj predstavili Center za krepitev zdravja Celje in delavnice, ki jih izvajajo, s področja prehrane, gibanja in duševnega zdravja.

 

S tem pa so se tudi zaključili tokratni Pomladni sejmi. Vsem obiskovalcem se zahvaljujemo za obisk in upamo, da so pomlad na celjskem sejmišču čimbolj izkoristili. Se vidimo naslednjič!

Hvala za oddano vlogo!

Hvala za oddano povpraševanje!

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.