SPOROČILA ZA JAVNOST

RAZPIS: Hitro, Okusno, Zdravo: Šole kuhajo hrano z značajem!

Nagradni natečaj organiziramo v sodelovanju s projektom Zazdravje.net, ki je tudi pobudnik natečaja ter revijo Jana.

 

Kriteriji za nagradni natečaj za šole

PETZVEZDIČNO POMENI – Domače, hitro, zdravo, trajnostno, okusno

 

1. DOMAČE

Uporabiti je treba vsaj 90 % sestavin, ki so slovenske, ali jih je možno vzgojiti pri nas. Namen oziroma cilj je spodbuda domače pridelave in dolgoročna prehranska suverenost, zato želimo na jedilnike vrniti čim več domačih sestavin.

 

OCENJEVANJE:

Vse slovenske sestavine – največ 3 točke

80 % slovenskih sestavin – 2 točki

50 % slovenskih sestavin – 1 točka

Manj kot polovica slovenskih sestavin – brez točk

Skupaj največ 3 točke

 

2. HITRO

Pogoj za izbiro receptov je, da za pripravo ne porabimo več kot 30 minut. Pri tem mislimo na aktivno delo priprave jedi, npr. kuhanje fižola, četudi traja uro, dejansko vzame 5 minut za pripravo, pranje in postavitev na štedilnik.

 

OCENJEVANJE:

10 minut aktivnega dela – 3 točke

20 minut aktivnega dela – 2 točki

30 minut aktivnega dela – 1 točka

Skupaj največ 3 točke

 

3. ZDRAVO

Želimo čim bolj zdrave recepte, s čim manj predelanimi maščobami, s čim nižjim glikemičnim indeksom, brez nezdravih belih sladkorjev in bele moke, začinjene z zdravimi začimbami ali z dodatkom divjeraslih rastlin.

V tem delu recept dobi točke za vsak izpolnjeni kriterij.

 

OCENJEVANJE:

Optimalno razmerje esencialnih aminokislin – do 2 točki

Nizek glikemični indeks – do 2 točki

Zdrave maščobe – do 2 točki

Ustrezna izbira začimb in divjeraslih rastlin – do 2 točki

Skupaj največ 8 točk

 

4. TRAJNOSTNO

Z izbiro živil podpiramo tudi zdravje planeta. Želimo hrano, ki pride na naše krožnike s čim manj prevoženimi kilometri in s čim manjšim ogljičnim odtisom, pomemben kriterij pa je tudi čim manj zavržene hrane. Zato bomo pri izbiri najboljših receptov ocenjevali tudi trajnostni vidik.

 

OCENJEVANJE:

Jedi brez mesa ali z manjšo količino mesnih sestavin – do 2 točki

Sestavine s čim manjšim ogljičnim odtisom – do 2 točki

Možnost različnih načinov uporabe, recikliranja, preoblikovanja (da se vse porabi) – do 2 točki

Skupaj največ 6 točk

 

5. OKUSNO

Če želimo vplivati na prehranjevalne navade, potem morajo jedi biti zdrave in okusne hkrati, saj noben recept ne bo postal širše uporaben, če bo jed neokusna.

Okus jedi bo ocenjevala tričlanska strokovna komisija.
Vsak član komisije bo okus jedi ocenil od 1 do 5.

Skupaj največ 15 točk

 

POTEK NATEČAJA

Udeležene šole pošljejo recepte, ki jih prijavljajo za natečaj, do 6. decembra 2024.

Vsaka šola lahko sodeluje z največ tremi recepti.

Strokovna žirija bo pregledala recepte in izbrala najboljših 30, ki jih bodo člani komisije na osnovi zapisa recepta sami pripravili in ocenili okus.

Do petnajstega januarja bo komisija sporočila ocene in izbrala 15 finalistov.

Izbranih 15 finalistov se bo predstavilo v demo kuhinji na sejmu Altermed & Flora  v soboto in 15 . marca in pripravilo svoj recept pred obiskovalci za javno pokušino.

Pripravljene jedi finalistov bodo tudi posnete in ustrezno aranžirane.

Na prireditvi v okviru sejma Altermed & Flora bomo najboljše tudi razglasili in nagradili.

 

NAGRADE NATEČAJA

še v pripravi

Hvala za oddano vlogo!

Hvala za oddano povpraševanje!

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.